Home

Achtergrond

Piek in olieprijs door tegenvallende productie

Het Amerikaanse Energy Information Agency (EIA) maakte deze week de productiecijfers van mei dit jaar bekend.

Deze waren licht lager dan de maand ervoor, maar wel fors hoger dan dezelfde maand in 2018. De olieprijs steeg daardoor met zo’n 4%. Deze beweging werd gesterkt door de tegenvallende olievoorraden van de VS. Analisten schatten vooraf in dat er hooguit het equivalent van 4 miljoen vaten minder werd opgepompt; dat bleek 2 keer zoveel te zijn. De prijs voor een vat Brent ligt donderdagmiddag 1 augustus op $ 64,39, alweer iets lager dan de piek van woensdag, toen er meer dan $ 65 werd genoteerd. Tegenhanger WTI Crude staat op $ 57,82.

Brent en WTI

Marktanalisten merken op dat de olieprijs al een paar weken schommelt, maar niet echt grote uitschieters kent. Brent zit al sinds mei dit jaar continu tussen de $ 60 en $ 70 per vat. WTI doet hetzelfde, maar dan $ 10 per vat goedkoper.

Cijfers Shell

Nederlandse oliegigant Shell maakte deze week de cijfers over het tweede kwartaal van dit jaar bekend. De winst was fors minder, de olieproducent verraste daarmee analisten. Het bedrijf kampte naar eigen zeggen met moeilijke marktomstandigheden op het gebied van chemie en raffinage en vooral de lagere gasprijzen. Eerder kwamen ook de Europese branchegenoten al met over het algemeen tegenvallende cijfers. Ook Total, Eni en Equinor hadden last van de lagere energieprijzen. Olieproducent BP onttrok zich aan dat beeld door fors meer op te pompen dan verwacht. Shell houdt zich meer dan de branchegenoten bezig met gas.

Meer informatie over de energieprijzen vindt u in Boerderij op Maat:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.