Home

Achtergrond 7 reacties

Online boerenwinkel met regionaal ‘sterrenhemelvlees’

Huub Marsman zoekt verbinding met de burger door middel van het verkopen van online vleespakketten.

Huub en Kirsten Marsman zetten 5 jaar geleden het bedrijf Samen een koe kopen op. Het idee: consumenten kopen online vleespakketten bij Marsman en als het hele dier verkocht is, wordt het geslacht. Eén regionale vleesveehouder levert hiervoor het vlees, aanvullend levert één melkveehouder zuivel. Later volgden de kip en het varken in een zelfde concept. “De gemene deler is dat het concept duurzaam, diervriendelijk en regionaal is. Samen een korte keten”, vertelt Huub Marsman, die zelf geen boer is.

Huub Marsman (59). Woonplaats: Haaksbergen (Ov.). Bedrijf: Samen een varken kopen/Samen een kip kopen/Samen een koe kopen (samen met zijn vrouw Kirsten). - Foto: Hans Prinsen
Huub Marsman (59). Woonplaats: Haaksbergen (Ov.). Bedrijf: Samen een varken kopen/Samen een kip kopen/Samen een koe kopen (samen met zijn vrouw Kirsten). - Foto: Hans Prinsen

Waarom ook varkens?

“De vraag kwam uit de markt. Onze klanten hadden er behoefte aan. Toen zijn we op zoek gegaan naar een varkenshouder in de regio. Dat is een gangbare boer in Bathmen geworden waar we goede gesprekken mee hebben gevoerd en waar we vertrouwen in hebben. Bij hem lopen de varkens buiten en hebben voldoende ruimte. Dat waren belangrijke eisen voor ons. Daarnaast ligt Bathmen relatief dichtbij. We willen geen onnodig lange afstanden afleggen met dieren. We willen samen die korte keten.”

Hoe kort is die keten?

“De varkenshouder in Bathmen levert een deel van zijn varkens aan ons. Afhankelijk van de tijd van het jaar – veel of weinig vraag – gaan per keer drie tot zes varkens in een kleinere trailer naar een dorpsslachterij in het 45 kilometer verderop gelegen Zieuwent. Vervolgens wordt het vlees versneden in Eibergen – 20 kilometer verder – en gaat het voor de distributie naar ons bedrijf in Haaksbergen dat pal naast Eibergen ligt.”

Wij noemen ons vlees liever sterrenhemelvlees

“Het vlees blijft daarbij onbewerkt en is nog echt vers van de boerderij. Dit is anders dan 1 ster van Beter Leven. Wij noemen ons vlees liever sterrenhemelvlees.”

Wat krijgt de boer hiervoor terug?

“Een prijs die een stuk hoger is van wat hij normaal gesproken krijgt. Daarvoor moet onze varkenshouder natuurlijk wel aan enkele eisen voldoen. De varkens moeten buiten kunnen lopen, kunnen schuilen en voldoende vierkante meters hebben. Ook moet de boer uiteraard een kwalitatief goed product leveren.”

Die hogere kostprijs is goed door te berekenen?

“Ja, we zijn duurder dan de retail, maar het verschil is niet heel groot. Bij ons is de tussenhandel er tussenuit gehaald. Wij hebben er een goede boterham aan, de boer krijgt een mooie prijs en het varken loopt buiten. Het is win-win.”

Hoe gaat de distributie?

“Consumenten kopen via onze site vleespakketten. Als het dier ‘compleet’ besteld én geslacht is, maken wij de pakketten klaar in Haaksbergen. Vervolgens bezorgt Postfood de pakketten diepgekoeld door het hele land. Voor klanten is zo’n online boerenwinkel ideaal. We brengen de boerderij naar hun voordeur.”

Laatste reacties

 • husky

  En de burger komt niet dichter bij de boer.

 • H.M. Hubers

  Grappig: Sterrenhemelvlees van een Marsman(netje)

 • yep

  ook heel duurzaam zo'n keten. Je moet maar eens aan deze co2 footprint rekenen, dan blijf je helemaal nergens.
  Neemt niet weg dat als ze er een goede boterham aan verdienen, dat het natuurlijk een prima concept is, als de burgers voor de gek gehouden willen worden is er altijd wel iemand die er brood uit haalt.

 • Biggen komen gewoon uit reguliere houderij van zeugen die nooit buiten komen. Verhaal lijkt mooier dan het is.

 • husky

  @12.03 Marsman zegt iets anders, liegt hij dan?

 • massy

  Is er voor alle onderdelen van het varken afzet want het gaat er natuurlijk over dat je het varken vierkant kan verwarden want alleen de beste onderdelen is niet het probleem en dan is mijn vraag kan je er dan genoeg mee verdienen want duurzaam is het op deze manier niet.

 • Husky, ik zeg niet dat hij liegt immers als de varkens een week buiten lopen kun je al zeggen 'ze hebben buiten gelopen'....Ze worden in een reguliere stal geboren. Als ze er op deze manier geld mee kunnen verdienden gun ik ze het van harte.

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.