Home

Achtergrond 5 reacties

Nog weinig te vrezen van landbouwreus Argentinië

Mercosur is de nieuwe handelspartner van de EU. Wat weten we eigenlijk over dit blok van 4 Zuid-Amerikaanse landen? Dit keer: Argentinië.

Argentinië was tot de Tweede Wereldoorlog dankzij de landbouw en veehouderij een van de welvarendste landen in de wereld. In de jaren 50 van de vorige eeuw ging het de verkeerde kant op met de economie.

Structurele oorzaken voor de economische teruggang (lage productiviteit, slechte exportpositie, hoge overheidsuitgaven, speculatie en kapitaalvlucht) werden niet aangepakt.

Argentijns vleesvee is vooral van het ras Angus en van het ras Hereford, zoals op deze foto. - Foto: CNA/Wenderson Araujo/Trilux
Argentijns vleesvee is vooral van het ras Angus en van het ras Hereford, zoals op deze foto. - Foto: CNA/Wenderson Araujo/Trilux

De Argentijnse economie, met een bruto nationaal product (BNP) van € 500 miljard, is de tweede van Zuid-Amerika. De inflatie is meer dan 50%. De Argentijnse president Mauricio Macri heeft maatregelen getroffen om de inflatie te beperken. Dat heeft hij vooral gedaan met het oog op de presidentsverkiezingen aan het einde van dit jaar.

Argentinië: 34 miljoen hectare landbouwgrond

Argentinië is samen met Brazilië, Uruguay en Paraguay een van de 4 landen van de Mercosur. Het land is met een oppervlakte van 2.780.400 km2 het 8e grootste land ter wereld en na Brazilië het grootste land in Zuid-Amerika. Argentinië is meer dan 65 keer zo groot als Nederland en heeft 34 miljoen hectare landbouw.

Nederland belangrijke afnemer

Het aandeel van de landbouw in het Argentijnse BNP is 6% en is de afgelopen decennia steeds verder gedaald. Meer dan 60% van de totale Argentijnse export betreft landbouwproducten. Dat gaat vooral om granen, soja-olie, rundvlees en zuivel.

De grootste afnemer is buurland Brazilië. Nederland staat op de 8e plaats met een exportwaarde van € 1,23 miljard. Daarvan betreft € 471 miljoen voedingsmiddelen.

Twee derde van het Argentijnse landoppervlak wordt voor landbouw gebruikt

De totale import van Argentinië is € 55 miljard. Daarvan komt een waarde van € 205 miljoen uit Nederland. De agrarische import uit Nederland is slechts € 27 miljoen.

Argentinië is een van de grootste voedselproducerende en -exporterende landen ter wereld. Twee derde van de oppervlakte van het land wordt voor landbouw gebruikt, waarvan het grootste deel voor de rundveehouderij.

Groot soja-areaal

De belangrijkste gewassen die verbouwd worden zijn: sojabonen, tarwe, mais, zonnebloem, sorghum en rijst. Het soja-areaal bedraagt dit jaar circa 18 miljoen hectare.

In vergelijking met vorig jaar wordt een stijging van 20% van de oogst verwacht, tot 54,3 miljoen ton. Dat zou een opbrengst van € 17 miljard betekenen. De export van het soja-complex draagt voor meer dan 30% procent bij aan de totale export van Argentinië.

Argentinië is de op een na grootste maisexporteur ter wereld

Van de 7 miljoen hectare mais wordt, door handelsbeurs Rosario, voor 2019 een productie verwacht van ongeveer 46 miljoen ton. Argentinië is de op een na grootste maisexporteur ter wereld en zal dit jaar tussen de 29 en 30 miljoen ton exporteren.

De tarweproductie bedroeg vorig jaar 759 miljoen ton op een areaal van 6 miljoen hectare. Met een export van ruim 18 miljoen ton is Argentinië de vijfde grootste tarwe-exporteur van de wereld. Een groot deel van de tarwe wordt tot meel verwerkt.

Dankzij elektronische controle van de maalderijen door het ministerie van landbouw kwam er naast de officiële 6 miljoen ton nog eens 1 miljoen ton bij die buiten de boeken was gehouden.

Een voorbeeld van een Argentijns bedrijf. Het land is groot in granen en soja. Vorig jaar was de oogst, na jaren van grote droogte, erg goed. - Foto: AFP
Een voorbeeld van een Argentijns bedrijf. Het land is groot in granen en soja. Vorig jaar was de oogst, na jaren van grote droogte, erg goed. - Foto: AFP

Vorig jaar groot tekort aan sojabonen

Het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) schat dat van de huidige oogst meer dan 75% van de Argentijnse sojabonen – of 43 miljoen ton – verwerkt zal worden tot soja-olie en sojameel. Die producten hebben een hogere toegevoegde waarde en vragen 3% minder exportbelasting dan sojabonen.

Met 20 verwerkingsbedrijven en 19 havens is het zogenoemde Great Rosario, aan de Paraná-rivier, het grootste verwerkings- en overslagcomplex voor soja ter wereld. Vorig jaar was het Argentijnse sojabonentekort zo groot dat de verwerkers 6,2 miljoen ton soja uit de VS moesten importeren.

10% rundvlees voor export weg

De Argentijnse rundveestapel telt meer dan 50 miljoen dieren. Bijna 90% van de vleesproductie wordt in eigen land geconsumeerd. Er wordt voor 180.000 ton aan rundvlees geëxporteerd, naar meer dan 50 landen.

Het meeste vlees gaat naar Brazilië, Egypte en Bulgarije. Voor de EU geldt een quotum van 30.000 ton tegen een tarief van 20%. Het is Argentinië nu voor het eerst in 10 jaar gelukt om deze hoeveelheid te exporteren.

Melkpoeder is ook een belangrijk exportproduct. Met als belangrijkste afzetmarkten Brazilië, Algerije, Jordanië, Chili en Venezuela. Kaas is een ander belangrijk exportproduct met als belangrijkste afnemers de Verenigde Staten, Brazilië, Mexico en Chili.

Handelsakkoord leidt niet direct tot grote veranderingen

Voor de Nederlandse agrarische sector zal de Mercosur-overeenkomst op korte termijn geen grote veranderingen brengen in de relatie met Argentinië. Uitgesmeerd over meerdere jaren krijgen de Mercosur-landen een rundvleesquotum van 99.000 ton tegen een tarief van 7,5%.

De grote winnaar van het Mercosur-akkoord is de auto-industrie

De huidige zogeheten Hilton-quota en quota 481 worden al jaren niet volledig geleverd. Eerder heeft de invoer van citroenen uit Argentinië – de grootste producent ter wereld – geleid tot een overaanbod op de Europese markt. Rijst uit de Mercosur zal nadelig zijn voor Spaanse boeren. Wijn uit Argentinië wordt een sterke concurrent voor Frankrijk, Spanje en Italië.

De grote winnaar is de auto-industrie. Die produceert in Europa en Zuid-Amerika dezelfde auto´s en kan nu de auto‘s, motoren en onderdelen goedkoop in- en exporteren.

Bekijk de handels- en investeringscijfers van Argentinië en Nederland van mei 2019.

Laatste reacties

 • meter

  Deze hele kromme deal wordt maar weer eens recht gepraat. Alsof we niet dagelijks in de landbouw en veeteelt de gevolgen ondervinden van te lage prijzen en oneerlijke concurrentie. Een belachelijke zaak dat voor de producten uit deze landen andere regels en wetten gelden. En dan heb ik het nog niet eens over de controle en naleving er van.

 • agratax.1

  Als onze voorstanders van "Landbouw uit Nederland" dit lezen denken ze We hebben gelijk. Wat moet Nederland met zijn vervuilende en intensieve landbouw , dat kan beter in Zuid Amerika worden gedaan. Voor de milieu clubs is extensieve landbouw zoals beschreven een extra handvat om van Nederland een groot natuurlandschap te maken en ons eten uit landen als Argentinie te halen. Zij vergeten dat een dergelijke benadering van onze voedselvoorziening niet bepaald Duurzaam is en zeker de voedselzekerheid en voedselveiligheid op termijn garandeert. Voor hen telt; "Wat ik niet zie, is er ook niet". M.a.w. alle vervuiling door gewasbeschermingsmiddelen en dieronvriendelijke praktijken in landen over ver deert ons niet. Nederlandse natuurliefhebbers zien liever Wolven overbevolking dan gelukkige boeren die zorgen voor voldoende veilig eten in de winkelschappen. Eten kun je importeren wolven in de buitengebieden niet.

 • JC Vogelaar

  Er klopt iets niet in de cijfertjes van de tarwe productie. Bij 6 miljoen ha tarwe dan wordt een productie van 759 miljoen ton wel erg subliem te noemen.
  60 miljoen toen zou al super zijn.

 • veldzicht

  6 miljoen ha graan voor zo,n groot land lijkt mij ook erg weinig,er zullen wel ergens een paar fouten zijn gemaakt.

 • rolf8340

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.