Home

Achtergrond 12 reacties

Nog lagere rente onwenselijk volgens Rabo-top

Een verdere verlaging van de rente door de Europese Centrale Bank ziet Rabobank niet zitten.

Een nog lagere rente dan nu al gehanteerd wordt, is zelfs ‘buitengewoon onwenselijk en werkt niet’. Dat maakten topmannen Wiebe Draijer (bestuursvoorzitter) en CFO Bas Brouwers duidelijk tijdens de presentatie van de halfjaarcijfers. Aanleiding waren vragen of ook Rabobank de spaarrente verder verlaagt. De huidige rente ligt nog een fractie boven 0% en net iets boven de rente die de andere grootbanken ING en ABN Amro hanteren voor particuliere spaarders.

Spaarders weten niet goed wat ze aan moeten met dergelijke lage rentes en al helemaal niet als de spaarrente negatief wordt. Dat laatste houdt in dat je geld moet betalen voor spaartegoeden die je bij de bank aanhoudt. Dat is al een gangbare praktijk voor de banken zelf, die moeten nu al rente betalen voor tegoeden die ze aanhouden bij de ECB.

Economische onzekerheden

Eerder deze maand maakte ING-topman Hamers ook al duidelijk niets te zien in een verdere verlaging van de rente door de ECB. Hij stelde net als de Rabobank vast dat niet de hoogte van de rentestand de economie vertraagt, maar juist de economische onzekerheden, zoals de handelsoorlog tussen de VS en China en de oplopende onzekerheid over de brexit.

Meer informatie vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Euribor
Wisselkoers euro in dollars
Wisselkoers euro in Britse ponden

Laatste reacties

 • Axl

  Nog lagere Rente is slecht voor economie investeerders en rijken investeren grond en huizen die worden onrealistisch duur om dit rendabel te maken gaat de huur voor de huishuurder en grondhuurder omhoog waardoor deze geen geld overhoud om uit te geven in de reele economie bv uit eten meubelen kleren auto vakantie etc en dit zijn allemaal mkb bedrijven die de meeste belasting en werkgelegenheid bieden d

 • bij0s01

  Bij ING is de rente vandaag op "nul" gezet. Als het op betalen voor aanhouden spaartegoed aankomt dan komt de oude sok onder het bed weer in beeld. En dan heb ik het nog niets eens over de vermogensrendementsheffing die de overheid van ons steelt. Motto: Sparen of het hebben van vermogen wordt gestraft. GIJ ZULT CONSUMEREN.

 • Attie

  Een lage rente is gunstig voor de boer, rente is immers 'kwaad' en aflossen 'goed' geld!!

 • Kelholt

  Ik vind een halfjaarwinst van 1.2 miljard voor een coöperatieve bank ook onwenselijk.

 • famboenink@hetnet.nl

  bij een hoge rentestand kunnen bijvoorbeeld 12 kunnnen alleen bedrijven geld lennen die daar een verwacht rendement hoger dan 12 % UIT KUNNEN HALLEN
  BIJ EEN RENTE van ) 0 % KAN ALLEEN EEN BEDRIJF GELD die daar een verwacht rendement van meer dan 0 % kan uithalen dus ja uiteidelijk zijn we in eu allemaal de sjaak op deze manier
  dat kan toch eidereen bedenken hier

 • Gat

  Na decennia burgers en boeren uitknijpen voor magere vergoeding voor geleverde diensten, kunnen we met zijn allen aanschouwen hoe failliet het systeem is.
  We baseren economische groei op huizenprijzen, die kunstmatig omhoog geprezen kunnen worden door de lage rentes.
  Mensen maken steeds meer schulden om zich in hun noodzakelijke behoeften moeten voorzien.
  Onhoudbaar dit.
  Economen waarschuwen dat de crisis van 2008 een lachertje is met wat er komen gaat. En ik zeg het al jaren dit gaat zo gigantische fout.
  Willen we een goed kapitalistisch systeem dan zullen de lusten en lasten eerlijk verdeeld moeten worden. Dan krijg je een gezonde economie.

 • bankivahoen

  Jij ziet het Gat@ , dit gaat leiden tot zelfdestructie van de gehele mensheid het systeem is gedoemd om te imploderen. Vadertje staat eist van elke verdiende euro bijna 75 % op en dit wordt steeds meer. En maar toeslagen verzinnen voor alles en iedere gek met een gebrek. Las deze week dat iemand met 36000 euro jaarsalaris maar 230 euro per maand meer te besteden heeft als iemand die 18000 euro verdiend. Laatstgenoemde heeft namelijk recht op een 25 tal soorten toeslagen. Absurd! Werken loont niet meer.

 • Het systeem van het gratis geld( geld zonder tegenwaarde laten bijdrukken)op de kapitaalmarkt brengen door de ECB is uitgewerkt en iedereen ondervind daar vroeg of laat de lasten ervan.Duitsland staat al aan het begin van een recessie en Nederland zal er wel achter aan gaan.De huizenprijzen onbetaalbaar ondanks de lage rente ,de bouw due stagneert mede door de invloed van de PAS en een gigantische lastendruk voor de werkenden veroorzaakt door de kabinetten Rutte en daarbij toevoegend een gigantische import van mensen die de staat alleen maar geld kost indien ze geen werk vinden in dit overvolle landje , je kunt er op wachten op dat dit systeem in elkaar dondert.

 • Mbmb

  Topmannen van grote banken met miljoenen salaris per jaar komen er ook eindelijk achter dat het beleid van die Italiaan desastreus is en anders wel wordt. Beetje laat Wiebe, maar ja zolang de bank zelf er toch de zakken mee kan vullen en anders de kosten van de rekening wel opschroeven, dan laten we het lekker gaan. Nu het totaal uit de hand dreigt te lopen horen we dan eindelijk wat van onze grote bank goeroe. En ja, ga je inderdaad maar grote zorgen maken als de rente naar nul gaat of negatief wordt, want de spaarders halen gewoon het geld weg. En wat doen je dan als bank met maar enkele procenten eigen vermogen, de rest is .. lucht. Wat een krankzinnig systeem is dit en de vraag is wanneer het kaartenhuis omdondert. Eens kijken wie er dan verantwoordelijkheid neemt en of de salarissen en de bonussen van de topmensen ook worden gekort..denk het niet.

 • tinusje

  mooi werk die lage rente...kan nog veel lager

 • Tuig

  Precies, kan nog lager. Ik kan bijna beuren van de bank. Zou wel eens leuk zijn.

 • Gat

  @tuig aan ene kant lach ik me kapot aan andere kant is het zielig.
  Het is zielig omdat de renteverlagingen ons als samenleving de lage opbrengsten voor diensten of producten nog voor een inkomentje heeft gezorgd.
  We roepen als boeren en mkb en werkenden dat we worden uitgebuit.
  Nu zijn we bijna op de magische grens beland dat die tientallen jaren uitbuiten zich tegen die uitzuigers gaat tegen werken.
  Of ze gaan onze leningen betalen of ze gaan ons fatsoenlijk betalen voor diensten of producten, waardoor rentes kunnen stijgen en mensen ook daadwerkelijk geld te besteden hebben.
  Het mercusorverdrag gefinancieerd door ons boeren voor het grote autoindustriegeld. Het klimaatakkoord om shell gefinancieerd van fossiele brandstoffen af te krijgen en ze straks ons dure stroom kunnen aansmeren door ons gefinancieerd.
  Het zijn allemaal ultieme pogingen om het systeem nog overeind te houden. Bij elke poging wordt het uitstel, maar bij elke poging wordt de klapper ook steeds groter.
  Laat het zo zeggen jongens, ik zit met smart te wachten op het vuurwerk op de beurzen naar beneden!!

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.