Home

Achtergrond 3 reacties

Nederlandse agrisector profiteert van handelsoorlog VS en China

De Nederlandse land- en tuinbouwsector profiteert van de handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China. De export van vlees neemt toe, terwijl soja goedkoper geïmporteerd wordt uit Amerika.

De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten (VS) en China brengt voor Nederlandse boeren voordelen met zich mee, blijkt onder andere uit een analyse van ABN Amro. Met name een gunstig prijseffect voor de import van soja uit de VS en de export van vlees naar China sterken de Nederlandse marktpositie.

Export van vlees naar China neemt toe

Volgens de cijfers van ABN is de vleesexport naar China de afgelopen maanden met circa 51% toegenomen. Dit is echter niet alleen toe te wijzen aan de handelsoorlog, maar ook grotendeels aan de AVP die heerst in China. Dit heeft de prijzen flink doen stijgen, alleen in de maand juli al met 29%. De hogere prijs zorgt ervoor dat Chinese consumenten meer kijken naar alternatieven van varkensvlees, zoals pluimveevlees. De escalatie van de handelsoorlog heeft als gevolg dat Chinese importeurs nog nadrukkelijker het Europese aanbod bekijken voor de aanvoer van deze agrarische producten.

De sojastromen verschuiven. China haalt meer uit Zuid-Amerika, Nederland meer uit de VS. - Foto: Henk Riswick
De sojastromen verschuiven. China haalt meer uit Zuid-Amerika, Nederland meer uit de VS. - Foto: Henk Riswick

Nederland importeert meer goedkope soja uit VS

Ook levert de handelsoorlog financiële voordelen op voor de sojamarkt. De Chinese vraag naar Braziliaanse soja is gestegen, waardoor de prijzen toenemen. Voor Nederland is het daarom aantrekkelijker geworden om de goedkopere soja uit de VS te importeren. In 2018 is de Nederlandse invoer van Amerikaanse soja met 49% gestegen, terwijl de invoer van Braziliaanse soja met ruim 12% daalde.

ABN verwacht verdere daling cijfers

De gevolgen van ruim anderhalf jaar lang armpje drukken tussen de 2 grootmachten leidde alleen het laatste halfjaar al tot een halvering van de export van Amerikaanse agrarische producten naar China. Ter illustratie: in 2017 exporteerde de VS voor ruim € 20 miljard aan agrarische producten, terwijl dit in 2018 nog ruim € 8 miljard bedroeg. ABN verwacht dat de exportcijfers dit jaar nog verder dalen.

Wij hebben duidelijk voordeel bij de opgelopen spanningen. Als het gaat om samenwerking met Amerikaanse bedrijven zit de rem er op in China, terwijl bij ons in Nederland juist gas wordt gegeven

Aalt Dijkhuizen, mededirecteur van Holland Center China

China wil zelfvoorzienend zijn

De drang voor China om zelfvoorzienend te worden, is door de handelsoorlog flink toegenomen, zo meldt land- en tuinbouw adviseur Frank Hollaar van Flynth in het Financieele Dagblad (FD). Hij werkt aan een groot gezamenlijk tuinbouwproject aan de oostkust van China. “Daar liggen veel kansen voor de Nederlandse tuinbouw”, aldus Hollaar.

Rem op samenwerking Amerikaansde bedrijven

Naast een dalende export van China naar de VS, zal die naar Europa en Aziatische landen alleen maar groeien. “Wij hebben duidelijk voordeel bij de opgelopen spanningen. Als het gaat om samenwerking met Amerikaanse bedrijven zit de rem er op in China, terwijl bij ons in Nederland juist gas wordt gegeven”, aldus mededirecteur van Holland Center China Aalt Dijkhuizen. Naast profijt voor de landbouwsector, ziet ook de auto-industrie een groeiende interesse voor samenwerking vanuit China.

Laatste reacties

  • Schrauwen Landbouw

    Als ik zie wat de graan-, suiker-, aardappel- en uienprijzen momenteel doen, dan merk ik helemaal niets van enig profijt van de handelsoorlog tussen China en de VS.

  • piet 5162

    Nou ik ook niet

  • farmerbn

    Als Nederland profiteert profiteren de boeren nog niet. De handel profiteert.

Of registreer je om te kunnen reageren.