Home

Achtergrond

Moeizame schapenhandel drukt prijs omlaag

Een stroeve handel in schapen en lammeren op de veemarkt Leeuwarden dinsdag 20 augustus. De noteringen gingen met € 2,50 omlaag.

Handelaren zagen dat de dieren alles behalve vlot konden worden verkocht. Die moeizame handel duidt volgens hen op een nog altijd zeer matige vleeshandel. Inkopers waren heel erg selectief in de kwaliteit en de mindere lammeren en schapen bleven lang staan voor ze werden verkocht. Dat is vaak een teken dat de vleeshandel niet wil vlotten.

Mindere kwaliteit

Door de mindere kwaliteit van de dieren en de tegenvallende vraag gingen de prijzen voor zowel de schapen als lammeren met € 2,50 naar beneden. Daarmee komt de notering voor de luxere zuiglammeren uit op € 100 tot € 110 per dier. Voor de betere slachtschapen ligt de prijs tussen de € 76 en € 105 per dier.

Prijsdruk nog niet verdwenen

Ondanks de prijsdaling van deze week is de prijsdruk nog niet verdwenen. Niet alleen valt de vraag tegen, ook worden vanuit het Verenigd Koninkrijk meer dieren aangeboden. Veehouders daar willen graag voor de mogelijk harde brexit van hun dieren af, omdat bij een harde brexit er flinke tarieven moeten worden betaald. Dit aanbod zorgt op dit moment voor prijsdruk op het Europese vasteland.

Een stabiele prijs lijkt in Nederland op dit moment het hoogst haalbare. De vraag valt weliswaar tegen, maar gezien de tegenvallende groei van de dieren, is het aanbod niet heel erg ruim.

Prognose: maximaal stabiel

Meer informatie over de prijzen en aanvoer op de schapenmarkt in Leeuwarden vind je in Boerderij op Maat:  

Rammen > 25 kilo
Slachtschapen
Ooien > 20 kilo
Aanvoer

Of registreer je om te kunnen reageren.