Home

Achtergrond

Markt biedt geen ruimte voor prijsstijging kunstmest

KAS wordt normaal gesproken in deze periode duurder, maar dit jaar gebeurt er niks.

De kunstmesthandel kabbelt de laatste weken wat door. In de handel gebeurt zeer weinig. Boeren melden zich nauwelijks. Die matige vraag heeft voor een groot deel met de recente droogte te maken. Daarnaast zitten akkerbouwers in de oogstperiode. Kunstmest heeft nu bepaald geen prioriteit. De handel heeft hier ook op geanticipeerd. Er is niet overdreven veel product in voorraad.

KAS werd eind mei al duurder

KAS nutramon volgt dit jaar sowieso een andere prijskoers dan in voorgaande jaren. Normaal gesproken wordt KAS in deze periode juist duurder. Zo steeg de KAS-prijs vorig jaar juli/augustus met € 2,20 per 100 kg, terwijl er dit jaar pas € 0,40 bij de prijs op is gekomen. Daar staat tegenover dat de prijzen dit jaar al zeer vroeg stegen. Eind mei werd KAS al duurder. Veel vroeger dan in 2017 en 2018.

Weinig reuring op de markt

Er is nu echter weinig reuring op de markt. KAS noteert voor de vierde opeenvolgende week ongewijzigd: € 23,80 per 100 kg. Het verschil met vorig jaar is kleiner geworden. Toen werd voor KAS € 1,05 minder betaald. Een prijsstijging zit er voorlopig zeker niet in.

Ureum – waar KAS een correlatie mee heeft – is iets goedkoper geworden en de gas- en ammoniakprijzen zijn nog altijd laag. Samen met de matige boerenvraag lijkt dat het recept voor een prijsdaling, maar dat gebeurt nu ook weer niet. Er zit vooral een rem op de ‘traditionele’ prijsstijging in deze periode.

Rustige kalimarkt

Op de markt voor kali is het eveneens rustig. Vraag en aanbod zijn al maandenlang nagenoeg gelijk. Kalizout 60% noteert € 33,70 per 100 kg. Dat is nog altijd duidelijk meer dan vorig jaar. Toen werd € 31 voor kali betaald.

Bij tripelsuperfosfaat was eind juli even sprake van prijsdruk, maar de laatste weken is de notering weer stabiel. Deze meststof noteert sindsdien € 39,40 per 100 kg. Het verschil met vorig jaar is kleiner geworden. Toen noteerde tripelsuperfosfaat € 38,50.

Prognose: KAS stabiel.

Meer informatie over de prijzen van kunstmest vind je in Boerderij Marktprijzen:

Boerenadviesprijs Nutramon
KAS-prijs Farmers4all

Of registreer je om te kunnen reageren.