Home

Achtergrond 15 reacties

LTO: geen verhandelbare ammoniakrechten

Invoering van verhandelbare ammoniakrechten na het afschieten van het PAS is voor LTO geen optie.

Voorzitter Marc Calon: “Dat moet absoluut niet. Het jaagt de kostprijs alleen maar omhoog.” Reparatie van het PAS is volgens hem ook kansloos. “Dat zie ik niet gebeuren, het principe is afgeschoten. Er is een diepgaander discussie nodig.”

Niet goed stikstofruimte

Calon zegt het in een toelichting op uitlatingen in diverse media, afgelopen weekend, over de stikstofproblematiek. “Het probleem is: er is te veel stikstofuitstoot. Maar als je alle koeien slacht, heb je nog niet genoeg stikstofruimte om alle plannen door te kunnen laten gaan. Het is een megaprobleem. Dan zeg ik: we moeten een fundamenteel gesprek aangaan.” Volgens hem is bij de aanwijzing van de Natura 2000-gebieden niet genoeg nagedacht over de betekenis en de impact daarvan, en is in ‘stadstaat Nederland’ niet alles mogelijk wat mensen nu willen. Keuzes zijn daarom nodig.

Versnippering van de natuur

Calon keert zich in interviews met De Telegraaf en Radio 1 tegen de versnippering van de natuur in Nederland. Hij heeft het over ‘clustering’ en over ‘nadenken op Europees niveau’. Maar gevraagd naar een toelichting, is hij maandag voorzichtig: “Ik zeg niet: weg met die versnipperde natuur. Ik stel wel vast dat er door die versnippering een enorme externe werking is. Dan zeg ik: moet je niet gaan clusteren?”

Calon vindt dat de commissie Remkes ernaar moet kijken, maar pleit zelf niet rechtstreeks voor herinrichting van de natuurgebieden. Daardoor voelt hij zich ook niet geroepen om te antwoorden op de vraag of zo’n clustering geen nieuwe problemen zou scheppen met de ruimtelijke ordening. “Die commissie moet er serieus naar kijken, dat zeg ik. LTO gaat nu nog niet zeggen: zo moet het.”

Europese schaal

In reactie op het idee dat een nieuw investeringsfonds van de overheid ingezet zou moeten worden om veehouderijen op te kopen, zegt de LTO-voorzitter: “In 1984 hadden we nog 2,8 miljoen koeien, nu ongeveer de helft. Daar komt het probleem echt niet door. En wat betreft de intensieve veehouderij; het zou heel dom zijn die in te krimpen. Onze varkens- en pluimveehouderij behoort tot de effectiefste ter wereld. Als je die krimpt, werkt dat dus averechts. Je moet het op Europese schaal zien.”

Laatste reacties

 • kleine boer

  Ach calon leeft nog ....

 • nee beter iets van een generieke korting bravo lto wat een sukkels

 • peters

  Ik meende de laatste tijd te vernemen dat LTO varkenshouderij, bij monde van de POV, toch een andere mening is toegedaan

 • f.p.zomer

  Begint al terug te krabbelen.

 • Vhouder

  nee lekker voor niks afgeven

 • Almagro

  Alsof er iemand is die deze topper nog serieus neemt....

 • pinkeltje

  Einde van het liedje is dat er teveel mensen op de wereld rondlopen die allemaal erg veel willen en zich dat ook steeds meer kunnen permitteren. En dat is bepaald niet alleen een Nederlandse kwestie. De Chinees wil ook wel eens een hamburgertje eten en een eitje tikken. En eens een keer de Zaanse Schans bezoeken. En dat doen ze ook. Zoals er ook steeds meer Nederlanders wel eens over de Chinese muur willen lopen. De aarde overleeft het wel, de mensheid zal vanzelf een keer decimeren. Iedereen weet ervan maar heeft zijn eigen agenda omdat het zijn tijd immers wel zal duren.

 • j.haas1

  In brabant verplicht voor niks afgeven, in de sanering varkenshouderij voor niks afgeven. Lijkt erop dat Calon dat niet beseft.

 • arink

  Calon snapt er geen jota van. Trekken aan een dood paard, en uiteindelijk met lege handen naar huis, de sufferd.

 • bankivahoen

  Misschien even aan de stikstofadvies comissie laten weten dat nog niet de helft vd boeren nog lid is van lto. Die niet lid zijn zijn naar mijn mening wel voor verhandelen van stikstof naar partijen buiten de landbouw. Of dat lto gaat beslissen wat ik met mijn rechten doe.

 • Maas1

  @bankivahoen vind ik ook NH3 rechten zijn rechten die rusten op het bedrijf gerelateerd aan de milieu en of NBW vergunning. Al dan niet toegewezen of aangekocht of andersinds.
  Deze rechten heb je nodig naast fosfaat varkens en pluimveerechten om een bedrijf draaiend te houden binnen de wetgeving. Al deze rechten vertegenwoordigen een marktwaarde die rusten op een bedrijf. Het kan niet zo zijn dat de LTO dat wel ff bepaald.Als de wetgever extern en intern salderen toestaat en dat doet het lijkt mij,immers de PAS is vervallen. Dan bepaalt de wetgever dat en niet de LTO.

 • Bennie Stevelink

  LTO kiest voor de blijvers. Al jaren geleden hebben ze gezegd dat ze bij conflicterende belangen tussen stoppers en blijvers kiezen voor het belang van de blijvers. Verhandelbare ammoniakrechten, die ook nog eens gekocht kunnen worden door partijen buiten de sector, veroorzaken veel luchtkapitaal. Dat is niet in het belang van de blijvers, dus is LTO daar tegen.

 • 306lsa

  Bennie@ als je graag wil blijven kun je er ook nog voor kiezen om het wat rustiger aan te doen , en daar voor openstaan als optie , zoals bijv. van 200 koeien naar 100 koeien te gaan of van 200 koeien naar akkerbouw te gaan . feit is wel dat haast alle politieke partijen niet voor veehouderij is (wat heel jammer is )
  de politiek hebben we heel erg nodig voor derogatie enz enz
  als er geen steun is is een optie tot verkleinen in veehouden en verkleinen van een schuld bij de bank wel een veilige route
  zoals je zelf aangeeft kiest LTO voor een groep en daarmee is het duidelijk dat het niet voor elke boer goed is

 • kleine boer

  bennie lto kiest niet voor de blijvers maar voor de wijkers....

 • Maas1

  @Bennie dan kan zo zijn, de belangen van de blijvers en de stoppers loopt bij de LTO altijd door elkaar ze zijn er voor de blijvers als de LTO het uitkomt.
  Al de jaren dat onder PAS wetgeving vergunningen werden ingetrokken door het bevoegd gezag en daarmee de NH3 rechten verdwenen in andere zakken, hoorde we de LTO nooit.Nu dan in eens wel. Het standpunt van de LTO over de invoering van fosfaatrechten is een geschenk voor de stoppers,een financiëel blok aan de been voor blijvers en opvolgers. Nu boeren eventueel de kans krijgen om waardig het bedrijf om te zetten of te stoppen dan wordt naar voren geschoven dat de LTO er is voor de blijvers. Ook wordt er te pas en onpas tussen de sectoren gewinkeld dat in het belang van maar een deel sector,of moet elk standpunt eerst langs het hoofdkantoor ook in het belang van maar een deel sector.

Laad alle reacties (11)

Of registreer je om te kunnen reageren.