Home

Achtergrond

Kwartaalcijfers beïnvloeden beurskoers Bunge

De periode van de halfjaarcijfers is aangebroken en sommige resultaten werken deze week al door in de koerscijfers.

Een bedrijf dat de aandelenwaarde hierdoor zag stijgen, was agrarisch handelshuis Bunge. Het bedrijf maakte afgelopen kwartaal, in tegenstelling tot een jaar eerder, winst. Aandelen stegen met 5% in waarde ten opzichte van 2 weken geleden, naar de hoogste waarde in 7 maanden. De voorspellingen van analisten over de winst per aandeel werden ruimschoots overtroffen. De gemiddelde verwachting was een winst van $ 0,34 per aandeel. Het werd een winst van $ 0,61.

Danone

Ook voor Danone pakten de financiële resultaten goed uit. De koers steeg met 3,8%. Danone zag de omzet licht toenemen en de operationele winst steeg met zo’n 4%. Daarnaast voorspelde de CEO van het bedrijf dat Danone de gestelde doelen voor het gehele jaar zal behalen. Dat is iets wat beleggers graag horen en waardoor de vraag naar aandelen toenam.

Grootste koersstijging voor JBS

De Braziliaanse slachterij JBS noteerde de grootste koersstijging: 6%. Braziliaanse financiële media meldden dat de koers van de slachterij steeg als gevolg van nieuws over nieuwe gevallen van varkenspest in Europa. De uitbraak zou positief moeten uitpakken voor Braziliaanse vleesverwerkers, omdat ze meer zouden kunnen exporteren. Daarnaast kondigde JBS een betaling van omgerekend $ 200 miljoen aan in verband met de terugbetaling van een deel van de schulden van de onderneming aan banken. Daarmee wil JBS zijn financiële positie snel verbeteren.

Grootste daling voor K+S

De grootste daling was voor kalimest- en zoutconcern K+S. De koers zakte met 5,9% naar een waarde van € 14,73 per aandeel. Ook de aandelen van de Nieuw-Zeelandse zuivelaar Fonterra daalden in waarde. Fonterra zit al langere tijd in een dalende tendens en bereikte vorige maand de laagste aandelenwaarde in de geschiedenis van Fonterra op de beurs.

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vind je in Boerderij Marktprijzen:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra

Of registreer je om te kunnen reageren.