Home

Achtergrond 8 reacties

Kamerleden warmen op voor nieuw vergaderseizoen

Het reces loopt ten einde en de eerste politieke proefballonnen worden opgelaten. Met PAS, klimaat en mest belooft het geen rustige start van het nieuwe parlementaire jaar te worden.

Na 2 maanden reces begint de Haagse politiek volgende week aan een nieuw parlementair jaar. Na weken van uitrusten, broeden op nieuwe ideeën, werkbezoeken afleggen en in sommige gevallen – bij Forum voor Democratie en de Partij voor de Dieren – ruzie maken in de partij, begint de gewone dagelijkse ritueel weer. In veel gevallen is dat: aanhollen achter de actualiteit en daarop eventueel proberen beleid aan te passen.

Diverse records

Het afgelopen vergaderseizoen heeft de Kamer diverse records gebroken. Er werden maar liefst ruim 4.000 moties ingediend, waarvan het overgrote deel niet werd aangenomen. Ook werd een recordhoeveelheid vergaderd: er werden 340 commissievergaderingen gehouden, algemene overleggen, waar de Kamerleden met ministers en staatssecretarissen in debat gingen. 220 van deze overleggen werden vervolgens afgerond in de plenaire zaal, omdat Kamerleden moties wilden indienen. Dat gebeurde maar liefst 30% vaker dan in het jaar ervoor.

Lange wachttijd

Ook het aantal plenaire debatten, die in de bekende zaal met blauwe stoelen worden gehouden, braken vorig vergaderseizoen met 118 meerderheidsdebatten en 108 30-ledendebatten de records. Deze debatten werden in het verleden spoeddebatten genoemd, die vaak op korte termijn worden gehouden. De naam werd echter noodgedwongen gewijzigd in dertigledendebatten. Terwijl er in 2012 helemaal geen voorraad was met dit soort te voeren debatten, staan er inmiddels zo’n 130 op de lijst. De wachttijd voor deze debatten begint zo langzamerhand op te lopen naar een jaar. Zonder steun van een of meer coalitiepartijen is het dus niet mogelijk om met spoed een debat te voeren. Zo kwam het vorig jaar voor dat er vrij onverwacht plenaire debatten werden gehouden over de situatie van de melkveehouderij en de dieren in de intensieve veehouderij, terwijl er helemaal geen actuele aanleiding voor was. De debatten werden zoals verwacht een herhaling van zetten.

Debatten op landbouwgebied

De lange lijst met debatten wekt enige ergernis van Kamerleden. De Partij voor de Dieren heeft er een handje van direct een debat aan te vragen bij elk signaal over de veehouderij. Van de 24 debatten op landbouwgebied die nog op de lijst staan, zijn er 11 aangevraagd door Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren. Van de 12 dertigledendebatten op landbouwgebied zijn er 11 door de PvdD aangevraagd. Het is niet te verwachten dat de partij komend vergaderjaar haar strategie zal wijzigen.

In het teken van stikstof

Het nieuwe vergaderseizoen zal op landbouwgebied vooral in het teken staan van stikstof: nadat de Raad van State het PAS afschoot, moet er snel een oplossing komen voor de ontstane impasse. De verwachting is dat het kabinet hierover rond Prinsjesdag – de derde dinsdag van september – een besluit over zal nemen. D66 heeft bij monde van Tjeerd de Groot de eerste proefballon al opgelaten: hij wil – tot ergernis van coalitiegenoten VVD en CDA – de veestapel verder inkrimpen. Het zal de laatste proefballon in de aanloop naar Prinsjesdag niet zijn. Met de herziening van het mestbeleid, de uitvoering van het klimaatbeleid en de problemen bij de NVWA hoog op de agenda belooft het geen rustig najaar te worden in Den Haag.

Laatste reacties

 • ENDE902

  Ik begrijp dat ze in Den Haag beter eerst het aantal debatten en moties kunnen laten krimpen, voordat ze zich bij ons boeren melden om de veestapel te laten krimpen.

 • DJM

  Quotum instellen voor het aantal debatten wat ze mogen aanvragen

 • ENDE902

  En 10% afromen bij het verhandelen van ruimte om debatten aan te vragen.

 • Maas1

  Je zou haast gaan geloven dat Ester Ouwehand betaald krijgt per foto publicatie bij Boerderij.nl
  Er is zoveel beter!

 • veldzicht

  De haat tegen boeren is bij de PvdD zo groot dat ze elke kans aangrijpen de boeren zo zwart mogelijk te maken,anders ga je toch niet bij elk wissewasje een debat aan vragen.Volgens mij maken ze zich zelf alleen maar belachelijk.Maar wat kan je ook verwachten van een belachelijke partij.

 • Alco

  Dat er steeds meer moties komen is een teken aan de wand van het verstandelijke niveau.
  Zelfs de One Issue partij PvdD heeft zelfs daar nog geen verstand van.
  Als er steeds meer van zulke actie partijen komen, die geen verantwoordelijkheid willen dragen, hoe moet er dan in de toekomst geregeerd worden?

 • Vhouder

  als de werkdruk maart niet te groot word voor onze kamerleden hebben ook maar 8 weken kunnen uitrusten waarin ze de wereld zijn overgevlogen en nu denken ik moet mijn vliegreis nog compenseren ff een paar boeren om zeep helpen en de co2 is weer verekend

 • glaasje

  Maak mij grote zorgen over het belabberde niveau van de kamerleden. Vooral de pvdd, groen links en D66. Niet normaal wat deze partijen allemaal verzinnen. Advies, 50%afroming in de tweede kamer.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.