Home

Achtergrond

Handelsvete invloed op valutamarkten

De handelsoorlog tussen China en de Verenigde Staten houdt, naast de gehele economie, ook de valutamarkten bezig.

De Chinese yuan daalde deze week fors in waarde ten opzichte van de dollar. De munt verzwakte met bijna 2% ten opzichte van de dollar. De dollar ten opzichte van de yuan steeg boven het niveau van 7,0, het hoogste sinds 2008. Dit zorgde voor onrust op de financiële markten, zo schrijft ABN Amro in zijn wekelijkse update.

De bank meldt dat veilige valuta’s het goed deden, maar dat de valuta’s van landen die afhankelijk zijn van wereldhandel onder druk lagen. De euro herstelde zich, onder andere doordat de dollar niet in trek was vanwege de handelsoorlog.

ECB blijft economie stimuleren

Tegelijkertijd dempt de langdurige onzekerheid de groeivooruitzichten van de eurozone, aldus de ECB in een update op donderdag 8 augustus. De Europese bank blijft het nodig vinden om de economie te stimuleren, om daarmee de ontwikkeling van de inflatie op middellange termijn te ondersteunen. De raad van bestuur heeft daarom de richtlijnen voor de beleidsrente aangepast en benadrukt zijn vastberadenheid om op te treden als de inflatievooruitzichten op termijn achterblijven bij de doelstelling, aldus de bank in de update.

Of registreer je om te kunnen reageren.