Home

Achtergrond

Fonterra levert ruim 10% in

Zuivelcoöperatie Fonterra heeft nog geen omslag weten te maken in zijn rode cijfers op de beurs.

Het aandeel Fonterra verloor ruim 10% in 2 weken tijd en was daarmee de grootste daler. De beurs sloot woensdagavond af met een notering van $ 3,17 NZD, ten opzichte van $ 3,59 NZD twee weken geleden.

Geen dividend

Fonterra kwam halverwege deze maand negatief in het nieuws met de mededeling dat zij over het hele financiële jaar 2019 een afschrijving boeken die kan oplopen tot een half miljard euro en een verlies van € 340 tot € 400 miljoen. Topman Miles Hurrell heeft laten weten dat leden van het Nieuw-Zeelandse zuivelconcern daarom geen dividend ontvangen. Ook berichtten media over een forse daling van 29% melkvolume in Australië in de eerste maand van het nieuwe seizoen, waarmee de trend van de volumedaling (20%) van vorig seizoen voortgezet wordt. Het aandeel Fonterra daalde bovendien met hetzelfde percentage over het eerste half jaar van 2019.

Waarde aandeel ForFarmers

Ook de cijfers van veevoerfabrikant ForFarmers kleurden rood. Ten opzichte van 2 weken geleden daalde de waarde van een aandeel ForFarmers met bijna 9% tot € 6,03: ruim onder de introductieprijs van € 6,50. ForFarmers presenteerde tegenvallende halfjaarcijfers en prognose. Het falende inkoopbeleid wekt weinig vertrouwen op de beursmarkt.

Südzucker stijger nummer 2

Daarentegen was de Duitse bietenverwerker Südzucker stijger nummer 2 met bijna 7% tot € 15,51 per aandeel. Dochteronderneming CropEnergies liet zich positief uit en verhoogde het verwachte jaarresultaat naar € 50 tot € 75 miljoen in plaats van € 30 tot € 70 miljoen. De verwachting is dat de stijgende prijzen voor ethanol een positief effect hebben op hun bedrijfsresultaat. Ondanks dat trekkerfabrikant John Deere de gevolgen van de handelsoorlog tussen China en de VS merkte in haar kwartaalcijfers, steeg het aandeel de afgelopen 2 weken met ruim 6% tot bijna $ 153.

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vind je in Boerderij Marktprijzen:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra

Of registreer je om te kunnen reageren.