Home

Achtergrond

Flinke klap voor beurskoers slachterij WH Group

De beurscijfers van afgelopen 2 weken laten enkele forse dalingen zien.

De beurskoers van de Chinese varkensslachterij WH Group daalde met 17,5%. De grootste slachterij ter wereld maakte begin deze week halfjaarcijfers bekend. Daaruit bleek dat de resultaten van het bedrijf te lijden hebben onder de Afrikaanse Varkenspest (AVP).

Minder varkens in China door AVP

De winst daalde in het eerste halfjaar met bijna 17%. Doordat er door de AVP-uitbraak minder varkens zijn in China, is de prijs hoger. Daarnaast werd ook de vraag naar varkensvlees vanuit de Chinese consument minder. De divisie van vers varkensvlees in China liet vooral een daling zien, de operationele winst viel met bijna 32%, hoewel de omzet steeg met 4,6%.

JBS profiteert van AVP

Het bedrijf dat de grootste koersstijging noteerde, was de Zuid-Amerikaanse slachterij JBS. De aandelenwaarde nam toe met bijna 10%. Deze slachterij profiteerde juist van de AVP in China: JBS kon meer exporteren en ziet het als een kans nog verder te groeien. De Ebitda (het operationele bedrijfsresultaat) steeg tot een recordhoogte. Daarnaast werd bekend dat de Braziliaanse ontwikkelingsbank zijn aandelen in JBS, zo’n 21%, zou willen verkopen.

Minder trekkers verkocht in VS

De 3 trekkerfabrikanten Agco, Case New Holland Industrial (CNH Industrial) en John Deere zagen hun aandelenwaarde flink teruglopen in de afgelopen 2 weken. De beurskoersen daalden respectievelijk met 16,7%, 14,3% en 13,6%. De handelsoorlog tussen de Verenigde Staten en China baart beleggers zorgen, aangezien de Amerikaanse landbouwsector er onder gebukt gaat. Dat heeft invloed op de verkopen van trekkers in de VS, een belangrijke markt voor de fabrikanten.

Vooral toen China bekendmaakte de import van Amerikaanse landbouwproducten op te schorten, gingen de koersen hard onderuit. Desondanks werden de halfjaarcijfers van Agco en CNH Industrial recent positief ontvangen. Agco wist de winst met zo’n 50% te laten stijgen en ook de winst van CNH Industrial steeg. John Deere is vrijdag aan de beurt met de presentatie van kwartaalcijfers.

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vind je in Boerderij op Maat:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra

Of registreer je om te kunnen reageren.