Home

Achtergrond 1 reactie

Fed gaat rente nog verder verlagen

Geen verrassingen in de notulen van de Amerikaanse centrale banken.

De rente gaat in september verder omlaag na de verlaging in juli. Dat was de eerste verlaging in 10 jaar van het Amerikaanse systeem van de centrale banken, de Federal reserve (Fed). Komend weekend zijn de ogen van de financiële markten gericht op het Amerikaanse Jackson Hole. In de staat Wyoming komen daar elk jaar vrijwel alle centrale bankiers bij elkaar. De bijeenkomst wordt nauwgezet gevolgd om ontwikkelingen te duiden.

Toekomstige rentestappen

Fed-president Jerome Powell gaat daar waarschijnlijk meer duidelijkheid geven over de toekomstige rentestappen in de VS. Dat is overigens geen garantie dat het ook werkelijk gaat lopen zoals in dat Amerikaanse bergdorp naar buiten komt. Nog geen jaar geleden kondigde Powell min of meer een renteverhoging aan. Inmiddels is het tegendeel het geval. Geen renteverhoging, maar juist een verlaging en uitzicht op meer verlagingen. Afgelopen jaar was al duidelijk dat er een forse strijd was tussen Powell en de Amerikaanse president Trump.

Handelsoorlog met China

Trump wil een lagere rente om de economie aan te jagen en lijkt aan het langste eind te trekken. Maar de argumenten voor de aangekondigde lagere rente door de Fed zijn een direct gevolg van de door Trump ontketende handelsoorlog met China. Als die verder escaleert, wordt een renteverlaging vanzelf noodzakelijk in een poging om het inklappen van de economie te voorkomen.

Eén reactie

  • mooi zo hoe lager hoe beter

Of registreer je om te kunnen reageren.