Home

Achtergrond 80 reacties

Drie veehouders gooien steen in de vijver

Veehouders die zelf pleiten voor drastische verkleining van de veestapel. Dat roept vragen op. ‘Er is een nationaal debat nodig.’

‘Waarom zouden we niet nagenoeg geheel stoppen met het produceren van dierlijke producten?’ Deze opmerking komt nu eens niet van een actiegroep die tegen de (intensieve) veehouderij ageert, maar van 3 veehouders. Varkenshouder Kees Scheepens, pluimveehouder Ruud Zanders en rundveehouder Annette Harberink schrijven het in een opinieartikel dat dinsdag 20 augustus prominent in de Volkskrant is geplaatst.

Forse inkrimping veestapel

De 3 ondernemers pleiten voor forse inkrimping van de veestapel in een periode van 20 jaar, met 5% per jaar. Dan zou Nederland in 2040 ‘wederom het beste landbouwsysteem van de wereld hebben’, waarbij land in de eerste plaats gebruikt wordt voor het voeden van mensen, en niet voor veevoer of energie.

Volgens het drietal past dat bij de boodschap van het klimaatpanel IPCC, dat onlangs constateerde dat de wereldvoedselvoorziening op den duur onder druk komt, en dat het beschikbare land in de wereld efficiënter moet worden gebruikt. Veehouderij blijft in deze visie uiteindelijk alleen nog in beeld voor benutting van reststromen en slecht land. De consumptie is dan nog hooguit 20 gram dierlijk eiwit per persoon per dag.

Mijn punt is niet: minder veehouders, maar: minder vee

Annette Harberink, rundveehouder

De 3 reageren met hun stuk op de reactie van LTO op het laatste klimaatrapport van het IPCC. Harberink licht toe: “De agrosector is nogal conservatief en heeft de neiging te veel op de eigen borst te blijven kloppen, van: wij doen het goed. Ik zeg, laten we echt vooruitstrevend zijn. De landbouw is een hele marginale business, het is centenwerk. De schaalvergroting gaat maar door. Er is niet echt sociaal beleid, terwijl veel ondernemers onder de armoedegrens leven. We moeten naar een manier van produceren die recht doet aan de boer en aan de mensen elders op de wereld. Mijn punt is niet: minder veehouders, maar: minder vee. Mijn veestapel is al gekrompen en ik zou nog wel minder willen. Met minder dieren toch een inkomen halen, dat zou ik toejuichten.”

‘Nationaal debat nodig’

Kees Scheepens benadrukt dat de al sinds het rapport van de Club van Rome in 1972 actueel is. “We moeten duurzamer worden in alle aspecten, van milieubelasting tot dierenwelzijn en economie. We moeten echt een keer die draai maken. Wat wij naar voren brengen is eigenlijk nog een heel genuanceerde suggestie, de veehouderij in de tijd van een generatie ombouwen. Wat nu nodig is, is een nationaal debat.”

Wat er uiteindelijk overblijft aan veehouderij, dat wordt een politieke beslissing

Kees Scheepens, varkenshouder

Scheepens kreeg dinsdagdagochtend meteen al veel kritische reacties. Hij vindt dat Nederlandse veehouders te veel aan het ‘navelstaren’ zijn. “Nederland wil altijd het beste jongetje van de klas zijn, dan moet die duurzaamheid er in.” Op een vraag naar zijn eigen rol als varkenshouder zegt hij: ”Practice what you preach, zeggen ze. Nou dat doen we wel. Wat er uiteindelijk overblijft aan veehouderij, dat wordt een politieke beslissing, in combinatie met economie. Ik ben zelf al over de 60, mijn tijd zal het wel duren.”

Als we niet zelf het heft in handen nemen als veehouderij, wordt er voor ons besloten

Ruud Zanders, pluimveehouder

Ruud Zanders, bekend van het Kipster-pluimconcept: “Niet iedereen zal juichen om ons verhaal inderdaad.” Hij ziet een hele duidelijke ontwikkeling in de samenleving, dat er meer aandacht komt voor dierenwelzijn, en dat we daar anders mee omgaan. “En alle grote bedrijven duiken in de vleesvervangers. Als we niet zelf het heft in handen nemen als veehouderij, wordt er voor en over ons besloten.”

Verkleining van de veestapel zou ook heel goed zijn eigen bedrijf kunnen raken, stelt Zanders. “Ik wil meewerken aan een landbouw met zo weinig dieren als mogelijk is. Ik ben met dieren opgegroeid, maar probeer daar evengoed mijn steentje aan bij te dragen. Kipster is ook maar een tussenfase. Uiteindelijk gaan we naar een systeem met nagenoeg geen vee meer.”

Laatste reacties

 • Alco

  Vee inruilen voor de mensen is het slechtste idee wat ik ooit gehoord heb.
  Met dieren in de kringloop is niets mis maar wel met die van de mens.
  Men vergeet dat het belangrijkste product van een dier mest is.
  Met mest op het land blijft de groei erin, waardoor CO2 weer omgezet wordt in zuurstof. het bodemleven legt vast waardoor ook weer insecten als voeding voor weidevogels.
  De mens vergiftigd met hun riool alle nutriënten waardoor er kunstmest gebruikt moet worden. Daarnaast alle luxe waardoor delfstoffen gesoupeerd worden.
  Nee beste mensen. Minder vee zet geen zode aan de dijk.

 • Als we toch duurzaam moeten zijn waarom niet elk jaar 5% minder auto's, 5% minder vliegbewegingen ,elk jaar 5% minder inwoners in dit overvolle landje. Het klimaat is daar mee bij gebaat dan minder vee.

 • Tuig

  Houdt RuudZanders voor eigen rekening kippen?
  Op zich hebben ze wel gelijk trouwens.

 • Alco

  @Tuig. Waar hebben ze wel gelijk in?

 • PetervanKempen

  Inderdaad op zich een punt, maar toegespitst op alleen ons stukje Nederland, dat wel...... Ik ben bang dat er dan veel vlees geïmporteerd gaat worden (EU is open markt!!) Het "rantsoen"van 20 gram duurzaam eiwit per dag, wat dan overblijft , zal niet door de welvarende stadsmens in dat zelfde NL geaccepteerd worden. En goedkoop he, dankzij dat Mercosur verdrag. En bedankt......

 • mts_kuijpers

  Laat ze dan maar het voorbeeld geven. Als zij stoppen met hun bedrijf en de rechten aan de overheid geven zijn er minder dieren.

 • Cvdo

  De brede milieu discussie is verworden tot een hetze tegen de agrarische sector...
  Ik gun het de maatschappij dan ook van harte dat er over 10 jaar geen boer meer over is,...... En dat ze over 15 jaar kreperen van de honger.

 • faeane

  De sector zal zichzelf wel 'koud' saneren.
  Eerst de kleintjes want die kunnen stoppen.
  Daarna de middelmaat die moeten stoppen.
  De grote worden door de agroindustrie opgeslorpt als grondstof garantie.

 • arink

  Slimme meid die van Harberink.

 • farmerbn

  Iedereen wil minder werken en meer verdienen maar zo zit de wereld niet in elkaar helaas. Jumbo gaat heus niet meer betalen voor een kg vlees uit Nederland dan voor vlees uit Brazilie. Boeren doen pas mee als ze garanties krijgen en dat zal wel niet gebeuren. Garanties van de Nederlandse overheid zijn trouwens niks waard. Van de jumbo ook niet.

 • peters

  Die Ruud Sanders vind zichzelf geloof ik wel erg interessant.

 • wullus

  Ruud Zanders is toch die man die toen hij nog zelf groot pluimveehouder was, failliet ging en vele mensen met onbetaalde rekeningen achter liet ! En nu predikt hoe goed hij het allemaal weet!

 • Maas1

  Die Ruud Zanders van Kipster dat is de Popster van de veganisten.
  Het is toch zeer bijzonder dat je je eigen marketing verhaal zie als een tussenfase naar de definitieve eindfase.Een systeem zonder dieren wow dit is fantastisch dan ziet hij toch in dat zijn verhaal van het houden van zijn dieren een verpakt marketing verhaal is. Zijn kippen worden immers gehouden in een normaal traditioneel houderijsysteem met een marketing strik.
  Ruud ik dacht dat jij eieren produceerde en geen vlees,maar zelfs een ei hoort er blijkbaar bij jou al niet meer bij. En dat van iemand die zegt dat hij voorop loopt, de Popster!

 • nvanrooij1

  Twee van de drie zaten in de klankbordgroep kringlooplandbouw. Ik denk dat ze er voor niets inzaten want ze hebben de kringloop niet goed begrepen. Maar ja in dit land krijgt iedereen bij bepaalde media een podium als het in het straatje van de krant uitkomst. Er wordt weer zoveel onzin uitgekraamd .
  In die zin eens met @alco@18.17 en@ kuipers.

 • boer a

  Als je geen veehouder meer wil zijn kun je ook gewoon stoppen zonder onterecht tegen de sectoren aan te schoppen, dat doen er al genoeg.

 • H.M. Hubers

  Het is uitermate arrogant om te beweren dat in Nederland de veehouderij moet krimpen. Het land met de beste omstandigheden qua klimaat en infrastructuur, maar ook met de meeste kennis van landbouw en aandacht voor mens, dier en milieu! Het is hetzelfde als stoppen met kiwi's produceren in Nieuw Zeeland, niet langer auto's produceren in Duitsland of geen ertsen meer delven uit de mijnen in de landen die daarover beschikken. Behalve arrogant is het ook heel erg dom, omdat de alternatieven slechter zijn en dus de doelen van de 'wereldverbeteraars' doorkruisen.

 • veldzicht

  Die Anette, Kees en Ruud Moeten DE Telegraaf van Afgelopen Zaterdag nog maar eens lezen . "Koe op een voetstuk' Dan krijg je wel een ander verhaaltje te lezen dan de onzin die jullie lopen te verkondigen.Zonder veehouderij is het volstrekt onmogelijk de mensheid te voeden.Er gaat een wereld voor je open als je het ook eens leest van een objectieve kant inplaats van dat geschreeuw van die milieu drammers die niet weten waar ze het over hebben. Jammer dat "Boerderij" dat laat liggen en soms het gevoel heb een blaadje van Gr.links te lezen>

 • Bennie Stevelink

  “En alle grote bedrijven duiken in de vleesvervangers“, wordt er gezegd. Steeds meer wordt duidelijk dat die vleesvervangers alleen de eetbeleving vervangen en niet de voedingswaarde.
  Daarnaast kan sentiment snel veranderen. Wie had tien jaar geleden verwacht dat consumenten massaal zouden overstappen van de plantaardig/chemische margarine naar roomboter. En dat in dezelfde tijd dat vleesvervangers een opmars maken.

  Verder is Annette Harberink geen melkveehoudster maar parkbeheerster die voor eigen rekening wat koeien mag houden in het park wat zij beheert.

 • Gradje 1966

  Als je de kop niet boven water kan houden omdat je een waardeloze luie manager bent die zelf te lui is om te werken en over de rug van andere weer een dik salaris krijgt en een groep hartwerkende mensen het brood niet in de mond gunt kom je in een klankbord groep te zitten Heel hoog opgeleid wur en de simpelste dingen snappen ze niet Bedankt Frank Ik hoop dat je nog een keer verstand krijgt

 • koestal

  Soja is toch ook slecht voor het millieu,waarom dan ook soja als vleesvervanger ?Hiermee worden de bossen in Zuid-Amerika vernietigd.

 • wruiten

  hier kunnen wij als veehouder die boer willen blijven toch helemaal niets mee

 • 344412

  Dieren inruilen voor mensen vind ik nog de beste samenvatting van deze onzin.

 • Allewies

  Wereldbevolking inkrimpen met 5 % per jaar zal veel beter helpen

 • velskamp

  - Deze reactie is verwijderd door de beheerder, omdat deze niet voldeed aan de regels. Zie <>. -

  Reactie gewijzigd door een beheerder

 • eja

  Die boerin van nabij de IJssel in Deventer het is toch te gek voor woorden dat zij hier een podium krijgt.
  je kunt haar (gepachte) boerderij op afstand ruiken..

 • 306lsa

  5 % per jaar en dan 20 jaar lang?? bedoelen ze dan 100% verminderen?
  drie mensen die het antwoord weten?
  als het zo n goed idee is waarom dan alleen in nl. waarom niet in heel de wereld
  alleen hier krijgt het een podium zulk nieuws in China en Rusland precies het omgekeerde dacht ik zo

 • deB.


  Ik lees hier op dit medium steeds minder vaktaal!

  Alleen maar meer en meer van dit soort onzin, er kan geen week voorbij, of het is weer minder minder, en maar bashen!

 • ria-harriekrabben1

  Waarom krijgen mensen met een zo groot afwijkende denkwijze podium, een discussie is goed maar het eind denken zonder vee is meer dan een steen in de vijver gooien dit is raaskallen zonder na te denken.

 • Gat

  3 afgekeurde veehouders met een visie.
  Je gaat niet elk jaar 5% minder houden. Dan stop je gewoon in 1 keer. Dom gelul.

 • Alco

  Idioten.
  Het maken van vleesvervangers kost energie, dus delfstoffen gebruik.
  Dieren hebben een kortlopende kringloop.
  Ook ben ik het een keer eens met de B.
  Steeds maar weer meer en meer onzin.

 • mts.hunse1

 • john***

  volgens mij is kees backyard farmer voor het aantal dieren wat hij heeft zijn er geen rechten nodig.. je krijgt er wel veel ellende voor terug bij ziekte uitbraken.

 • Maas1

  In de colum wordt gesteld;

  Dan zou Nederland in 2040 ‘wederom het beste landbouwsysteem van de wereld hebben’, waarbij land in de eerste plaats gebruikt wordt voor het voeden van mensen, en niet voor veevoer of energie.

  Met deze verwoording hebben wij het niet over het beste landbouw systeem ter wereld.
  En dit is niet de weerspiegeling van kringloop landbouw.
  En we hebben het hier niet over de klimaatwet waarin er een omslag moet plaats vinden naar een duurzame energie transitie.

  Hier wordt een veganistische samenleving weergegeven waarvan het product uit de fabriek komt.
  Een omgeving met verpauperde dorpen waar de economie is weg getrokken met een doods en verpauperd achterland waar de mens zich heeft terug getrokken in het verstedelijkt gebied.

  In de column wordt het geschrevenen weergegeven;

  Het zal mijn tijd wel duren.

  Wij doen het voor de volgende generaties met een levens standaard die duurzaam en robuust is voor hen en de generaties na ons.

  Dat is het verschil.

 • Tuig

  Alco, ze hebben gelijk met de vleesvervangers. Steeds meer mensen gaan het eten.

 • kanaal

  ze gaan zeker emigreren naar zuid Amerika .

 • steenderen

  alle 3 niet goed wijs, sector naar de kloten helpen

 • Albert Albers

  Vreemd, iemand die een paar jaar geleden een nieuw melkveebedrijf is begonnen, met bakken subsidie, midden in een natura 2000 gebied, zonder ammoniak rechten (dus gewoon extra vee in Nederland) nu gaat pleiten voor minder vee. Met veel subsidie starten en nog met nog meer subsidie weer stoppen. Nee, lekker bezig zo. Het melken zal haar wel niet zo goed bevallen. Prima, maar laat de rest van de sector (en een hele grote periferie) gewoon lekker zijn geld er mee verdienen.

 • D. de Jong

  Steen in de vijver???
  Denk het niet als je je zelf of je je collega boer als een probleem ziet dan kan dit een oplossing zijn.
  Maar zijn Nederlandse veeboeren problematisch?
  Zo ja voor wie of wat dan.
  Wat wel duidelijk is dat met de huidige regelgeving er steeds meer vraag komt naar grond. Om vruchtbare grond te gebruiken voor bouwwerken? Zo je dan niet vruchtbare gronden gaan gebruiken voor recreatie natuur wonen industrie e.t.c.
  Dan ben je mijns inziens de wereld beter aan het inrichten.

 • Gat

  Heb gekeken op facebook bij annete harberink.
  Ze is bezig met kringlooplandbouw en natuurinclusief. Ze is er achter gekomen dat ze niks verdiend natuurlijk en nu gaan roepen dat iedereen maar moet gaan stoppen, omdat ze zelf niet bekwaan is voor het vak en verkeerde beslissingen genomen heeft.

 • veldzicht

  Nest vervuilers,een ander woord kan ik er zo gauw niet voor bedenken.

 • Almagro

  In het Fd van vandaag:
  <>
  Beste collega's : wordt wakker en laat je niet naaien....
  Stenen in vijvers, kringloop verhalen of praatjes aan klimaat tafels, het gaat allemaal om de ruimte die er nog is. En de boeren zitten in de ogen van sommigen behoorlijk in de weg.

 • Inderdaad @ Almagro ,de overheid loopt vast in al zijn plannen met BV Nederland dat alles wordt gebruikt om de landbouw in de verkeerde hoek te duwen.Mensen wordt wakker en wacht niet op de LTO voor die wat doet.

 • Noordam2

  prima van Boerderij om dit artikel te plaatsen, maar belicht dan ook de andere kant van het verhaal eens

 • jan4072

  Volgens mij is Kees ook biologisch bezig. Laten we eerlijk zijn, als er iets ONbiologisch is dan is het wel kunstvlees.

 • hgal

  @ Almagro,

  Zonder het stuk in het fd gelezen te hebben, dat is gewoon waar het om gaat: de boer zit in de weg.
  Wist men echt hoe het er aan toe gaat in de wereld, zou men andere beslissingen nemen.

 • Almagro @
  Het is niet voor niets dat de opkoop regeling voor de varkens is opgeschort de overheid zoekt naar mogelijkheden om zoveel mogelijk ruimte te krijgen voor al hun plannen en hier zullen velen van ons voor moeten wijken

 • Fordson dexta

  Dat boerderij zulke waanzin publiceerd....
  Abonement opzeggen!!

 • Anne1975

  Voorlopers worden eerst altijd weggehoond, dat is in deze reacties ook weer te zien. Ik ben benieuwd waar het naar toe gaat, en ik denk zeker naar minder vee. Wereldwijd.

 • farmerbn

  @anne1975, je kunt beter 1% van de Chinezen proberen te overtuigen dan de helft van de Nederlanders. Dromen is niet verboden. Gelukkig maar.

 • veldzicht

  @Anne 1975.Voorlopers worden niet weggehoond maar boeren zijn het spuugzat alle onzin en valse beschuldigingen die over ze word uitgestort.Wat jij met je minder vee? 70 % van de landbouwgrond ( zo,n 180 milj. ha in Z.en N.Amerika en Europa) is marginale grond niet geschikt voor akkerbouw maar vleesvee kan er prima op lopen en 80 tot 90% van het veevoer is veevoer en niet geschikt voor menselijke voeding.Zonder vee had het areaal akkerbouw 2 x zo groot moeten zijn wat er niet is,en dan hebben we het nog maar even niet over dat alles biologisch moet worden met veel lagere opbrengsten en misoogsten.

 • Attie

  Een afgang voor Schouten, als j́e er hier twee van in de klankbordgroep kringloop heb zitten. Inruilen voor een betere afspiegeling van alle boeren, om nog geloofwaardig over te komen!

 • el

  Deze drie veehouders worden gebruikt om de collega's in de sector te ontmoedigen!

 • D. de Jong

  2 van de drie worden ook door de overheid ondersteund. Follow the money. Maar dat terzijde. Met die ondersteuning kun je op elke manier boeren of vee houden of hoe je het ook maar wilt noemen. (Wel slim van hun)

 • veldzicht

  En dan moeten ze het zo nodig in een opiniestuk in de Volkskrant zetten,en de onwetende burger gelooft die flauwekul ook nog,helaas.

 • helfferich-consult1

  Leuk of niet leuk dit artikel geeft wel aan wat er reeds gaande is. Stoppende boeren vaak met veel ellende en kritische maatschappelijke opinies over de vlees en zuivel sector in Nederland. Uitgangspunt van de landbouwvisie van LNV is ook zoveel mogelijk daar produceren waar de voergrondstoffen zijn. De betekenis hiervan daar moet over gepraat worden. Dat betekent niet dat alle veehouderij weg gaat, zoals gezegd door de schrijvers. Maar dat er anders geboerd gaat worden, dat betekent minder krachtvoer van buiten Europa (waarschijnlijk minder krachtvoer gift in de melkveehouderij) en boeren met grondstoffen in de regio krijgen meer kansen. Blijft een discussie wat is verantwoord regionaal? Als dit de lijn waar we als maatschappij voor kiezen, dan zou ik zeggen uitstekend pleidooi om geld te reserveren voor veehouders die hier niet in mee kunnen. Boeren blijven we nodig houden in NL, er zijn veel plekken waar alleen maar gras groeit, we hebben voldoende water en we hebben super efficiënte voedselketens, dat houdt NL ook op de wereldkaart. Er moet echter Europees beleid op gemaakt worden en misschien zouden sommige NL agrarische ondernemers ook wat Europeser moeten gaan denken...in sommige landen is nog heel veel ruimte..

 • Alco

  @Helferich. Het gaat erom wat minder vee oplevert voor het klimaat.
  En dat is nul ,nul.
  Het is alleen maar het afschuiven van het echte probleem. De Mens.

 • helfferich-consult1

  De mens dat ben ik met je eens..we moeten het met zijn allen doen en dat worden er nog veel meer.. minder vlees consumptie en minder gesleep met grondstoffen en mest heeft zeker een positief milieu effect op termijn..maar dat zou gefaseerd moeten plaatsvinden en niet het kind met het badwater weggooien..we hebben nu een internationaal zeer gerespecteerd voedsel en landbouwsysteem.. dat zou in andere landen opgezet moeten worden gebaseerd op kringlopen.. onder aanvoering van nl...de NL consument en retail moet leidend zijn en ik zie bij de jongere consument groeiende zorg mn in de randstad.. eens we moeten als je het hebt over milieu niet alleen over landbouw hebben maar ook reizen en andere sectoren..

 • kleine boer

  Helfferich minder vlieg/vakantie verkeer noem je maar even niet? Teminste niet met volle uitleg erbij?

 • Alco

  Helfferich. Gesleep met voedsel zal er altijd zijn.
  Zo worden bossen in Argentinië en Brazilië gekapt voor soja teelt en wel voor oliën en vetten voor motoren en vegetarische voeding.

 • famboenink@hetnet.nl

  anno 2040
  melk uit pollen
  rundvlees uit brazilie
  varkensvlees uit roemenie
  hoge voedselprijzen door schaarste
  begrotingstekort Nederland
  regeren is vooruit zien
  ieder jaar 5 % minder eiwit rijke grondstofen importeren buiten de eu vind ik wel een goeie uitdaging

 • Maas1

  We zijn roomser dan de paus dat is een feit.

  Een veehouderij met de hoogste dierenwelzijn standaarden voedselveiligheid en dieren gezondheid en milieu zijn hier aanwezig.
  Die weg moesten we in voor behoud van concurentie en marktmacht.

  Niets is minder waar.
  Al onze kennis en data e.a. hebben we er in geïnvesteerd, maar het blijkt steeds meer niet te zijn.
  We hebben ons nog niet omgedraaid of er worden handels afspraken gemaakt als zijnde vanzelfsprekend,waarbij dierenwelzijn dierengezondheid volksgezondheid en milleu er niet toe doen.
  Weg is onze markt weg is de marktmacht innovatie duurzaamheid dierenwelzijn en milieu doen er niet toe.

  Alles voor de heilige koe.

  Voedsel wordt hiermee gedegradeerd tot een wegwerp product.
  Nog meer Europese boeren in de financiële problemen.
  Waardeer het voedsel en betaal er voor.
  En naai ons niet met de gespleten tong.

 • helfferich-consult1

  @Kleine boer: ik ben voor het bepalen van prioriteiten op NL en liefst op EU niveau, in welke sectoren is de meeste milieu winst te halen? En dat is o.a. op vliegverkeer, maar ook in andere sectoren. Ook eens met de andere commentaren dat kringlooplandbouw producten actief door de overheid en bedrijfsleven gestimuleerd zouden moeten worden.
  @anderen: Klopt dat sojaschroot een bijproduct is van olie en dus afval en goed voer.. een onafhankelijk instituut zou moeten uitrekenen wat het milieu effect (van scheepstransport valt het wel mee) met welke risico's (we stellen hier hoge eisen aan dierwelzijn, veiligheid, milieu is in Brazilië/VS wel anders) als dit op de plek van oorsprong wordt gevoerd en de beesten verwerkt, tov hier met export van mest producten. Meerekenend dat een deel van de meest ook als volwaardige kunstmest vervanger kan worden gebruikt. Maar het gaat niet alleen om sojaschroot, wat denk je van voergranen? Je zou het zo kunnen zeggen we hebben in NL zeer efficiënte, met hoge milieu en dierwelzijnseisen, vlees en zuivelproductie lees vooral ketens, onder eigen NL controle, internationaal gerespecteerd, daar moeten we zuinig op zijn en niet zo maar laten gaan. Stap voor stap richting meer kringloop ombouwen en hetzelfde doen in het buitenland doen met de opgedane kennis.

 • Alco

  Het gaat om het kernpunt:
  Wat voor effect heeft minder vee op het milieu.
  En dat is nul,nul.
  Dat er minder gesleept kan worden is een feit.
  Maar ook hierin moet men zoals @maas1 het aangeeft niet roomser als de paus willen zijn. (kijk eens naar al het andere gesleur )
  Eén ding moeten we goed voor de ogen houden.
  Onze economie is voor een groot deel afhankelijk van de landbouw, om alle andere luxe importen als auto's en ga zo maar door te kunnen betalen.
  Er zijn al veel Kamerleden die met hun fobies, ons land tot een schuldsanering lijden.

 • veldzicht

  Begin 20e eeuw was het bittere armoe op de schrale zandgronden van Brabant en het oosten van het land.De mest van varkens en kippen maakten die zandgronden vruchtbaar en kwam de welvaart in het land,en nu willen allerlei onbenullen nog maar net uit de schoolbanken, die geen snars verstand hebben van landbouw en veeteelt laat staan van financiën, weer terug naar die tijd.Laat ze een nuttig beroep nemen inplaats van dat gewauwel van wat ze nu doen.

 • Alco

  Vuilnis selecteren lijkt me wel een nuttig werk.

 • veldzicht

  Is dat niet te moeilijk voor ze?

 • s.hit

  Ruud Zanders moet eerst eens alle mensen die na zijn failissement nog geld van hem krijgen terugbetalen, dan pas mag hij anderen de maat pas nemen.

 • Een heel stuk in de stentor over deze 3,zou zeggen kijk vanmorgen naar de lucht gewoon grijs van alle vliegtuigstrepen en geen klimaatpanel en IPCC die de vliegtuigsector als vervuiler benoemd.

 • Alco

  Ja ik las net de idioterie van Harberink.
  Ongelofelijk dat afvallers, die elkaar tegen komen op groen georiënteerde bijeenkomsten de kans krijgen om hun verhaal te doen.
  Het doet me denken aan mensen die ontslag krijgen en daarna het bedrijf vervuilen.
  Nogmaals de noot voor deze redactie naar het stuk in de telegraaf over dit onderwerp, waarbij gesteld wordt dat minder vee totaal geen invloed heeft op het klimaat.

 • 306lsa

  alco @ wat mij opvalt is dat het verhaal van bijv. jou bevindingen zoals mest is geen afval maar juist heel waardevol voor de plant

  dat verhaal is heel moeilijk om op NOS journaal te krijgen ? en waarom?
  ik denk dat de telegraaf er minder moeite mee heeft omdat het een wat rechtser is dan de andere kranten

 • veldzicht

  Een of andere boswachter die loopt te miepen over een plantje die iets te hard of te zacht groeit ten gevolge van ,wat anders, mest is veel interessanter als wat een boer weet te vertellen.Dat voor de rest alles groeit en bloeit laat het journaal niet zien,die boswachter moet ook laten zien dat hij erg belangrijk is.

 • eja

  te lang in de zon gezeten afgelopen zomer.
  Kijk maar eens bij die boerin ...

 • Alco

  Vertel!!!!!

 • Mbmb

  Ja, zelfs ons eigen vakblad gaat mee met de flow en is lekker hip bezig door dit soort figuren te promoten. Wie van de abonnee's zit daar eigenlijk op te wachten? Het gaat maar door met de negatieve beïnvloeding, of je nu de Volkskrant leest of de Boerderij. Lekker hoor!

 • drikhend

  Afvallers in elke tak doen negatief over de sector waar ze zijn in afgevallen . Meestal moeten stoppen of niets meer over . Als er vraag is naar een product dan zal dit niet tegen te houden zijn . dus bij vraag naar vleesvervangers kan dit de vraag naar gewoon vlees doen verminderen . en dan doet de markt zijn werk in waarschijnlijk lagere vlees prijzen voor de boeren . Dus deze zullen dan van zelf minder houden en of stoppen . Zie deze gedachte van deze drie personen maar als en visie die wel of niet uitkomt . De markt doet zijn werk zoals nu het schaalvoordeel van de grote bedrijven ten opzichte van de gewone gezinsbedrijven . hier in moet dan ook bij de toeleveranciers en afnemers omgedacht worden want op basis van volume omzet kan dan niet meer bepalend zijn voor de prijs . Want dan gaan we weer mega werken . En dat is wat hun niet willen . Maar prijs en kostprijs zijn tog zaken die het inkomen bepalen en daar kan grootschaalig werken soms een plus zijn . De boer maar sponseren dan kan men zeggen hoe en wat hij moet en mag .

 • Professor P

  Ik ben helemaal voor: 1 grote boer die ons allemaal aan het eten houdt. Kunnen we net als de rest van de maatschappij achterover leunen en commentaar leveren. Mooi toch?
  Maar van mij mag die boer dan ook wel veevoer en kunstmest uit het buitenland kopen hoor. Anders mogen wij misschien ook geen olie meer uit het Midden Oosten en goedkope troep uit China meer importeren en dan gaat onze levensstandaard toch wel een tikkeltje achteruit. Tja en dan raken we met zijn allen in een identiteitscrisis, want dan kunnen we niet meer de arrogante kwast uithangen die alles beter weet.

 • Cornelis61

  Wat een drama als je zo denkt.

 • velskamp

  Dan noemen we ze gewoon overlopers als ik het ene niet mag noemen.

 • Dat deze 3 type veehouderijen geheel onafhankelijk dit standpunt nu zo innemen maken ze mij niet wijs, dit moet wel van bovenaf georganiseerd zijn om de hetze tegen de veehouderij verder aan te wakkeren.

 • veldzicht

  @velskamp. Zal ik het dan maar zeggen.Maten naaiers zijn het.

Laad alle reacties (76)

Of registreer je om te kunnen reageren.