Home

Achtergrond

Britse pond lager na schorsing parlement

Het besluit van de Britse premier Boris Johnson om de zitting van het Brits parlement op te schorten zorgde voor een duikeling van het Britse pond.

Afgelopen woensdag werd dat besluit bekrachtigd door de Britse vorstin Elizabeth. Het pond sloot op GBP0 0,9072 per euro. Dat was een daling van 0,5% ten opzichte van een dag eerder. Op 29 augustus was de koers rond 15.00 uur nog een fractie lager.

Brexit

Het besluit om de zitting al enkele dagen na de parlementaire vakantie op te schorten met 5 weken heeft alles te maken met de brexit, zeggen in ieder geval de politieke tegenstanders van de kersverse premier. Johnson heeft een directe link met de brexit overigens ontkend.

Het pond was sinds medio augustus juist aan een opmars begonnen. In 2 weken tijd werd de Britse munt ruim 3% meer waard ten opzichte van de euro. Het pond bewoog richting de koers van 0,90 en kwam daarmee op het niveau van begin dit jaar.

Politieke zet

Tegenstanders van een brexit zien in de actie van Johnson een politieke zet om te voorkomen dat het parlement tijd heeft om met wetgeving te voorkomen dat het Verenigd Koninkrijk op 31 oktober de EU verlaat zonder afspraken, zoals nu nog in de brexitdeal staat van voormalig premier May met de EU.

Het belangrijkste breekpunt is de grens tussen Noord-Ierland (onderdeel van het VK) en Ierland. Na 31 oktober zou Noord-Ierland buiten de EU liggen, terwijl Ierland onderdeel is van de EU.

Meer informatie vind je in Boerderij op Maat:  

Euribor
Wisselkoers euro in dollars
Wisselkoers euro in Britse ponden

Of registreer je om te kunnen reageren.