Home

Achtergrond

Boerendieselprijs duikt onder € 1

Voor het eerst sinds begin dit jaar duikt de prijs voor een liter diesel (voor ondernemers) onder € 1. De LTO Ledenprijs voor diesel vanaf 4.000 liter noteert donderdag 8 augustus € 0,987.

De dieselprijs volgt de lijn van de ruwe-olieprijzen, die deze week sinds de piek van vorige week bezig is met een daling. De prijs voor een vat Brent noteert donderdag $ 56,93. De Texaanse tegenhanger WTI Crude staat op datzelfde moment op $ 52,07 per vat.

Saudi-Arabië heeft contact opgenomen met andere olieproducerende landen om te bespreken wat ze kunnen doen om de dalende olieprijs tot staan te brengen. Dat meldt persbureau Bloomberg op basis van regeringsfunctionarissen in dat land. Welke maatregelen overwogen worden, lieten de ingewijden niet weten.

Handelsstrijd VS en China blijft op olieprijs drukken

De olieprijs is sinds begin deze maand stevig gezakt als gevolg van toegenomen handelsspanningen tussen de Verenigde Staten en China. Speculaties over een monetaire ingreep van China, een verlaging van de eigen valutakoers, doen de wereld schudden. De VS zegt dat China dat deed om (deels) de invoertarieven te ontwijken. De opnieuw straffe verhoudingen tussen beide grootmachten, wakkeren onzekerheid over de toekomstige wereldeconomie aan. Hierdoor twijfelen investeerders in de vraag naar ruwe olie.

Beleggers verruilen aandelen en beleggingen in zaken als olie voor veiliger geachte bestemmingen als goud, sommige valuta’s en staatsobligaties.

Saudi-Arabië heeft zijn olieproductie al verder teruggeschroefd dan vereist is onder de afspraken die de in oliekartel Opec verenigde landen en enkele andere landen, als Rusland, eerder dit jaar maakten.

Meer informatie over de energieprijzen vindt u in Boerderij op Maat:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.