Home

Achtergrond 14 reacties

BoerBurgerBeweging wil ‘PvdD van voedseldossier’ zijn

Voedsel en voedselproductie moet meer aandacht krijgen in de Nederlandse politiek. BoerBurgerBeweging wordt een one-issue-partij.

Caroline van der Plas, onder andere oprichter van socialmedia-platform @BoerBurgerTweet gaat een politieke partij oprichten. De BoerBurgerBeweging wil in 2021 de Tweede Kamer in om voedsel beter op de politieke agenda te zetten. Ze neemt het initiatief samen met Wim Groot Koerkamp, Henk Vermeer en Marc Strijker van communicatiebureau ReMarkAble.

Caroline van der Plas. - Foto: Ronald Hissink
Caroline van der Plas. - Foto: Ronald Hissink

Waarom gaat u de politiek in?

“Voedsel moet beter op de politieke agenda komen. Het is nu een van de vele onderwerpen, maar het verdient veel meer aandacht. Het is heel belangrijk dat we goed en veilig voedsel hebben, maar ook dat de voedselproductie in Nederland behouden blijft. We willen het bestaansrecht van boeren, tuinders, vissers en jagers behouden. Daarnaast is de voedselproductie van belang voor de economie, de leefbaarheid van het platteland en de werkgelegenheid. Dat vraagt politieke aandacht.”

Vindt u dat er nu te weinig over voedsel wordt gedebatteerd?

“Er zijn wel debatten, maar het moet echt een agendapunt worden. De Partij voor de Dieren heeft het dier en dierenwelzijn op de politieke agenda gezet. Sinds de PvdD daar mee bezig is, zie je dat ook andere politieke partijen meer aandacht krijgen voor dierenwelzijn. Dat is wat wij ook willen met het thema voedsel. Het is een essentieel onderdeel van onze samenleving en gaat veel verder dan alleen de agrarische sector. Nu worden er in de verkiezingsprogramma’s slechts enkele zinnen of paragrafen aan voedsel besteed.”

Doen de huidige partijen in de Tweede Kamer het niet goed?

“CDA en VVD zien het ook wel als een serieus onderwerp, maar voor hen is het een van de vele onderwerpen waar ze zich op richten. Wij gaan dat niet doen. BoerBurgerBeweging wordt wat dat betreft een geweldige one-issue-partij.”

Een politieke partij is voor ons geen doel, maar een middel om de voedselproductie in Nederland te behouden

Waarom gaat u daarvoor een partij oprichten? Kunt u niet beter uw punt onder de aandacht brengen van bestaande partijen?

“Het is én én. We gaan niet zeggen dat andere partijen het niet goed doen. Voor ons is het belangrijkste dat voedsel een speerpunt wordt in de politieke agenda. Een politieke partij is voor ons geen doel, maar een middel om de voedselproductie in Nederland te behouden.”

Om een zetel te behalen zijn ongeveer 70.000 stemmen nodig, veel meer dan er landbouwbedrijven zijn. Waar gaat u de stemmen halen?

“Van boeren én burgers. Er wonen en werken heel veel mensen op het platteland en die willen ook dat het dorp leefbaar blijft. In Nederland zijn ongeveer 500.000 personen actief in de agrarische sector; in de primaire sector, maar ook bij toeleveranciers en verwerkers. Kiezers bepalen in het stemhokje of we bestaansrecht hebben.”

Veel nieuwe partijen stranden omdat ze de benodigde financiën niet rond krijgen. Hoe gaat u dat regelen?

“We zijn nu bezig met het opzetten van de BoerBurgerBeweging en we worden overladen met positieve reacties, zowel van boeren als van burgers. Ze vinden het een goed initiatief en willen ook meewerken en bijdragen. Verder gaan we kijken wat precies nodig is, wat we moeten doen en daarbij komen ook de financiën aan bod.”

U bent fanatiek promotor van de landbouw en van de veehouderij. Hoe gaat uw partij om met de vleesdiscussie?

“Voedsel is voedsel. Wat mensen eten, moeten ze zelf weten. Wij vinden het belangrijk dat mensen weten dat Nederlands voedsel goed is. Of het nu vlees, of groente is, of biologisch of gangbaar. Dat maakt niet uit.”

Gaat u straks zelf in de Tweede Kamer zitten?

“Dat staat nu nog niet vast. Het is niet mijn ultieme doel, maar als het zover is en ik in het profiel pas, dan zal ik geen nee zeggen. Maar in de eerste plaats probeer ik vooral vanaf de achtergrond dingen in beweging te krijgen. Het zou mooi zijn als we 1 of 2 zetels kunnen halen.”

Laatste reacties

 • Alco

  Zoals gisteravond in Jinek blijkt maar weer hoe belangrijk het verhaal ook van onze kant moet komen.
  Ze lieten een filmpje zien , zelfs vanuit Australië hoe slecht het gesteld is met het dierenwelzijn.
  Wat de achtergrond is van deze wanorde was geen melding over.
  In de zorg ligt 's morgens ook weleens iemand dood in zijn drek.
  Is dan de zorg slecht?????
  Ook maakt weleens een leraar misbruik van zijn studenten.
  Is dan het onderwijs slecht?????

 • Bennie Stevelink

  Burgers vinden het belangrijk dat er voldoende voedsel is. Ook vlees en zuivel. De dieractivisten en linkse partijen hoeven de burgers er maar op te wijzen dat dertig procent van de huidige productie voldoende is om Nederland te voeden.
  Welk antwoord heeft Caroline van der Plas daarop?

 • Alco

  Dat antwoordt kun jij zelfs wel bedenken Bennie.
  Economie draait om ex en import.
  Wij voeren ontzetten veel auto's, olie samsungetjes ed. in.
  Dat moet betaald worden, met daarnaast ook nog eens de werkgelegenheid of uitkering moeten ophoesten.

 • geen boer

  bottom line is er wereldwijd een enorme, blijvende vraag naar landbouwproducten. Nederland is al een eeuw lang bezig in deze wereldwijde markt, met succes gezien het jaarlijkse handelsoverschot dat vrijwel geheel op het landbouwconto komt. Ondertussen wordt Nederland zelf ook van voedsel voorzien, maar dit is niet de hoofdmoot. Nu gaat deze one-issue partij zich op dat kleine stuk richten, om het imago van de gehele sector op te schroeven. Dat gaat 'm niet worden. We zullen het nut van ons agro-industriële complex voor de economie van Nederland duidelijk moeten blijven maken. Bijvoorbeeld door eens te schetsen wat 2/3 reductie voor de economie zou betekenen. Is misschien niet zo sexy als mooie praatjes over voedsel, maar minder snel doorheen te prikken. De betaalde pressiegroep krijg je natuurlijk nooit mee (met actievoeren worden immers hun hypotheken betaald), maar de zwijgende meerderheid is niet gek.

 • veldzicht

  @alco.Inderdaad ,De anti vleeslobby weet ook wel hoe ze de mensen van het vlees af moeten krijgen zo als dat filmpje van Splinter Chabot wat hij had gekregen van Esther Ouwehand.Een overvolle varkensstal welke van kop tot staart onder de stront zaten en alles was even smerig,zelf had ik ook even geen trek in een karbonaadje.Wel moest ze helemaal naar het andere eind van de wereld een dergelijke stal te vinden.Maar dat ook die slager nog reclame ging maken voor zijn vleesvervanger begrijp ik minder,Jaap Korteweg had al 20 min. de tijd gekregen met een verheerlijkt gezicht zijn sojaburgers aan te prijzen.

 • Firma Vellenga

  Ik denk dat het zo is dat mensen tegenwoordig niet veel kracht meer gebruiken. In het verleden moest er door ieder hard gewerkt worden en was vlees en zuivel een welkome aanvulling op je lichaam om op krachten te blijven. Persoonlijk zie ik in een stuk vlees alleen maar vet en een dik maker.....En dat de mensen van tegenwoordig (In Nederland) dat niet meer nodig hebben + dat ze er gezond uit willen blijven zien. Met groenten kun je dit bereiken en blijk je vol te kunnen voelen. Dat vleesgebruik sneu is voor de dieren gebruiken ze als een argument om ergens voor te staan. Het is geen antwoord wat de boeren hier willen horen maar we kunnen onze ogen er niet voor sluiten.

 • K.W. de Jong

  Het zou toch wel heel mooi zijn als Caroline van der Plas, in de 2e kamer zou komen. Dan krijg je pittige debatten, maar wel met het juiste en eerlijke verhaal.

  En ook al komt ze er niet, voor afgaand aan de verkiezingen kunnen we wel hele mooie debatten krijgen tussen Caroline en PvdD, GL, SP en PvdA. Of we zien haar in Pauw/Jinek of DWDD . In ieder geval een keer een tegengeluid op tv.

 • Bennie Stevelink

  @Vellenga, juist in vleesvervangers zit veel vet, hoog bewerkte koolhydraten en zout. Zeer ongezond spul.

  Dat je je met alleen groente “vol” kunt voelen geloof ik direct. Het veroorzaakt veel gasvorming waardoor je veel methaan uitstoot. Houd geen vuur achter je achterwerk want dan kun je als een straaljager de lucht in schieten.

 • hylkema.l

  De ideeën van Caroline van der PLas voor een boer burger beweging zijn prima. Iets heel anders is het om een politieke partij op te richten, de zoveelste splinter partij zonder enige invloed. Veel beter is het om actief te worden in de politieke partij van jouw keuze. We zien dat bij onze bedrijfsgenoot Jan Huitema, die het boerenverstand op een prima manier gebruikt om wat te bereiken.

 • Alco

  Hylkema. Huitema blijft ook steken in digistaat.

 • farmerbn

  Sinds we Nederland uit zijn stemmen we er niet meer. We laten de Nederlanders zelf hun afgevaardigen kiezen maar als er een BBB-partij komt gaan we weer stemmen en hebben zij onze stem.

 • Firma Vellenga

  Het klopt Bennie dat de vleesvervangers niet te eten zijn. Vooral veel te zout ja. Maar zoveel gasvorming? nee hoor zo werkt het ook weer niet. Nu gooi je onze ruiten in door toe te geven dat groenten/gras eters zoveel gasvorming geven...

 • Alco

  Ook weer fout vellinga. kringloop leert dat gasvorming weer gereduceerd wordt door de groei van het voedsel.

 • peetersdejongh1

  Lees vandaag het artikel "klimaatkampioen verdient voetstuk" in de Telegraaf eens door. Het geeft een helder antwoord op de vele misvattingen over vleesconsumptie en de invloed van de landbouw op ons milieu, hulde aan de Telegraaf om zo te 'durven' publiceren! Zij zijn in staat om beide zijden van de klimaatdiscussie voor het voetlicht te brengen, daar kunnen wij als sector nog wat van leren!

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.