Home

Achtergrond 13 reacties

Agrarische grondprijs levert ruim 3% in

De gemiddelde prijs van landbouwgrond in Nederland levert in en ligt nu op ruim € 61.000 per hectare. Vooral bouwland werd afgelopen half jaar goedkoper.

De eerste helft van 2019 (1 januari t/m 30 juni) kende een dipje op de grondmarkt. De gemiddelde agrarische grondprijs daalde met ruim 3% ten opzichte van de tweede helft van 2018 (1 juli t/m 31 december). Daarmee komt de gemiddelde prijs op ruim € 61.000 per hectare in de eerste helft van 2019, ten opzichte van ruim € 63.000 per hectare in de tweede helft van 2018. Toch kende de eerste helft van 2019 altijd nog wel hogere grondprijzen dan in dezelfde periode vorig jaar. Toen kwam de gemiddelde grondprijs net iets lager uit dan € 60.000. Dat blijkt uit nieuwe grondmarktcijfers die Boerderij ontving van het Kadaster.

De gemiddelde prijs van landbouwgrond in Nederland levert in en ligt nu op ruim € 61.000 per hectare. - Foto: Mark Pasveer
De gemiddelde prijs van landbouwgrond in Nederland levert in en ligt nu op ruim € 61.000 per hectare. - Foto: Mark Pasveer

Bouwland goedkoper, grasland stabiel

Vooral de prijs voor bouwland is afgenomen: van ruim € 73.000 in 2018 naar ruim € 69.000 dit jaar, een afname van ruim 5%. De prijs voor grasland is redelijk stabiel gebleven: van ruim € 57.000 vorig jaar haalde de gemiddelde grondprijs de € 57.000 dit jaar net niet, een afname van e0,5%. De hoogste gemiddelde grondprijzen zijn betaald in de Flevopolders (Zuidelijke IJsselmeerpolders), delen van Noord-Holland (Haarlemmermeer) en Zuid-Holland (Goeree-Overflakkee). Landbouwgrond was het goedkoopst in delen van Groningen (zuidelijk Westerkwartier en centraal Weidegebied) en Friesland (De Wouden). De meeste transacties en het meest verhandelde areaal treft men in de Wouden (Frl.), de Achterhoek (Gld.) en Noord-Limburg (L.). Het aantal gebieden waar geen handel geregistreerd is door het Kadaster, is toegenomen van twee naar zes (zie tabel).

Afwijkende realiteit

De voorzitter van de sectie landelijk en agrarisch vastgoed van VBO-makelaars, Hans Peters, herkent een lichte prijsdaling, veroorzaakt door relatief veel aanbod vanuit de melkveesector. “Er komen steeds meer melkveebedrijven te koop. Die worden vaak overgenomen door grotere bedrijven, maar de verkoop is zeer locatieafhankelijk. In gebieden met een hoge expansiedrift gaat dat makkelijker dan waar de sector op z’n gat ligt.”

Varkensboeren houden hun bedrijf en grond juist vast vanwege de goede prijzen die zij op dit moment krijgen

Maar juist daarom ziet Peters het tegenovergestelde in de prijsontwikkeling van bouw- en grasland. “Ik zou juist hogere bouwlandprijzen en lagere graslandprijzen verwachten. Het aanbod in de melkveehouderij is namelijk relatief groot, terwijl de akkerbouwsector stabiel oogt en goede prijzen beurt.” Varkensboeren houden hun bedrijf en grond juist vast vanwege de goede prijzen die zij op dit moment krijgen. Een kanttekening die geplaatst moet worden is dat de genoemde prijzen van het Kadaster beïnvloed kunnen zijn door extremen. Een uitzonderlijk hoog of laag bedrag van één transactie kan bij een geringe grondhandel de gemiddelde prijs flink stuwen of dempen.

Naar verwachting blijft de druk op de grondmarkt hoog, - Foto: Michel Velderman
Naar verwachting blijft de druk op de grondmarkt hoog, - Foto: Michel Velderman

Fors minder grond verhandeld

Het verhandeld areaal in de eerste helft van dit jaar ligt ruim 16% lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Daarmee komt het totaal verhandeld areaal landbouwgrond in Nederland uit op 4.873 hectare. Dit was vorig jaar nog 5.535 hectare. Ook is het aantal transacties flink afgenomen: van 515 transacties in de eerste helft van 2018 tot 467 transacties dit jaar. Een afname van ruim 9%. Agrarisch makelaar Peters herkent de daling in grondmobiliteit: “Die daling in grondhandel is zichtbaar in het aanbod in de melkveesector. Het aanbod van melkveebedrijven met grond overstijgt de vraag, waarmee minder verhandeld wordt en de prijs afneemt.” Ook de handel in fosfaatrechten blijft achter volgens Peters: “Boeren die hun rechten willen verkopen, wachten op betere prijzen. Toch had ik al wel iets meer transacties verwacht. Hoe zich dit ontwikkelt? Geen idee, dat is afwachten.”

Veel (gras)land wordt gebruikt en omgezet voor de oprukkende aardappelbusiness vanuit België

Toch bleef de handel in regio Zuid (Noord-Brabant, Limburg en Zeeland) op stabiel niveau. Dit jaar werd 1.235 hectare grond verhandeld, terwijl dat in dezelfde periode vorig jaar 1.201 hectare was. Volgens Peters is de handel relatief goed, omdat de gronden in het zuiden ook voor veel andere doeleinden gebruikt kunnen worden. “Veel (gras)land wordt gebruikt en omgezet voor de oprukkende aardappelbusiness vanuit België. Ook andere akkerbouwteelten blijken interessant”, aldus Peters.

Druk en prijs blijven hoog

Naar verwachting blijft de druk op de grondmarkt hoog, volgens Peters. Naast boeren die grond kopen van hun collega’s, zijn er ook investeerders die bijvoorbeeld zonneparken willen bouwen op landbouwgrond. Ondanks dat het energienet op sommige plaatsen geen extra grote hoeveelheden energie kan transporteren, blijft de duurzaamheidssector druk uitoefenen. “Dan wordt een zonnepark op een locatie gerealiseerd waar het energienet wel voldoet”, aldus Peters. Volgens hem neemt de acceptatie voor zonneparken toe, maar zal er altijd weerstand blijven bestaan.

Zolang de verdiensten goed zijn, zie je dat de grondprijs blijft stijgen

Door een hoge druk zal ook de prijs hoog blijven, volgens Peters: “Zolang de verdiensten goed zijn, zie je dat de grondprijs blijft stijgen. In combinatie met het lage rentepercentage gaat dat de komende jaren niet veranderen.”

Laatste reacties

 • farmerbn

  Je kunt de prijzen omhoog kletsen maar ze zullen gewoon dalen. Er wordt te weinig verdiend waardoor overgebleven boeren niet alle gronden die vrijkomen kunnen kopen. Een boer die voor een half miljoen grond koopt is daarna een heel tijdje tam en kan niet zomaar nog meer grond kopen.

 • Attie

  Na de groeispurt van 2015 zijn de meeste weer op adem, beginnen weer wat rond te kijken. Als dat voor iets lagere prijzen kan is mooi meegenomen..

 • farmerbn

  Je hebt niks aan rondkijken Attie. Grond wordt meestal met geleend geld gekocht dus bij aankoop stijgt de hypotheek en de maandelijkse kosten.

 • Attie

  Klopt farmerbn, maar meestal gaat de jaarwinst er vanaf, scheelt weer een slok op een borrel!

 • Peerke1

  De varkensboeren worden wild. Varkensprijs 2 euro.

 • farmerbn

  Aflossingen zijn geen kosten Attie. Grond kopen geeft geen fiscale voordelen bij rentes rond de één procent.

 • Attie

  Mee eens farmerbn, het voornaamste voordeel is lage kosten boeren (bij goede verkaveling) 22jaar en 36ha verder leert dat investeren in grond een goede keus was en is!

 • farmerbn

  Hulde Attie, maar heb je alles afbetaald als je met pensioen gaat of moet je opvolger jouw aflossingen betalen?

 • Attie

  Nou farmerbn, we hopen nog een mooie poos samen op te gaan, al klust hij er wel wat bij. Maar zie bedrijfs investeringen toch als een doorlopend proces..

 • Denk dat de grondprijs op den duur toch gaat zakken. De marge wordt steeds kleiner, en dus die die grond terug verdienen steeds moeilijker. Tevens kan je er op wachten dat de landbouwvrijstelling er een keer af gaat. Welke opvolger gaat dat ophoesten?

 • Denk dat de grondprijs op den duur toch gaat zakken. De marge wordt steeds kleiner, en dus die die grond terug verdienen steeds moeilijker. Tevens kan je er op wachten dat de landbouwvrijstelling er een keer af gaat. Welke opvolger gaat dat ophoesten?

 • maxisprint

  Maar als e landbouwvrijstelling er af gaat zal er op dat moment toch wel een regeling komen zodat iedereen zijn grond kan waarderen naar de dan huidige waarde ?

 • mariapeel

  Er wordt niks verkocht en de bank lacht je uit. Prijs zakt verder. En als je slim bent koop je niks. De notaris en de bank lachen zich kapot en de boer werkt zich letterlijk kapot 🤣🤣

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.