Home

Achtergrond

Zuiglammeren tegen stabiele prijzen verkocht

Een rustige handel in zuiglammeren maakt dat de prijzen voor de dieren niet in beweging komen op de veemarkt in Leeuwarden. Slachtschapen werden juist wel iets duurder verkocht.

Hoewel de handel niet heel erg sterk is, zijn handelaren wel te spreken over de kwaliteit van de zuiglammeren. Ze zijn mooi op gewicht en dat maakt dat kopers naar verhouding veel waar krijgen voor hun geld. Een hogere prijs zit er echter niet in, omdat de afzet van lamsvlees tegenvalt. De afzet richting de horeca is matig, terwijl ook retailers niet vooraan staan om lamsvlees in de schappen te leggen.

Stabiel prijsniveau

Het prijsniveau van de zuiglammeren ligt in Leeuwarden op € 102,50 tot € 112,50 per dier. Voorlopig blijft dat ook zo, laten handelaren weten. Zij zien geen duidelijk aanleiding voor een prijsdaling, maar redenen om de prijs omhoog te zetten zijn er ook niet. Gezien de tegenvallende consumptie ontbreekt de ruimte voor een hogere notering voor de lammeren.

Islamitische offerfeest

Het Islamitische offerfeest, van 11 tot en met 15 augustus, kan wel voor wat extra vraag zorgen. Toch lijkt de vraag vanuit België richting het offerfeest minder te worden. In het Vlaamse deel van België mag niet meer ritueel worden geslacht. Hiervoor wordt nu uitgeweken naar Engeland, waar de dieren worden geslacht en daarna pas worden geïmporteerd.

Prijzen voor slachtschapen

De prijzen voor slachtschapen gaan, in tegenstelling tot de prijs voor zuiglammeren, wel omhoog. Dat heeft vooral te maken met een teruglopend aanbod, terwijl de zwaarste schapen redelijk goed kunnen worden afgezet. De markt voor deze dieren liet de afgelopen weken eigenlijk al geleidelijk een verbetering zien, maar tot een hogere prijs leidde dat toen niet. Tot nu, want de notering gaat met € 5 omhoog naar € 76 tot € 105 per dier.

Voor de komende weken verwachten handelaren weinig verandering in de prijzen. Met de vakantieperiode in aantocht gaat de consumptie verminderen, waardoor de vraag naar de lammeren ook minder wordt. Een stabiele prijs lijkt daarbij het hoogst haalbare.

Prognose: stabiele prijzen.

Meer informatie over de prijzen en aanvoer op de schapenmarkt in Leeuwarden vind je in Boerderij op Maat:  

Rammen > 25 kilo
Slachtschapen
Ooien > 20 kilo
Aanvoer

Of registreer je om te kunnen reageren.