Home

Achtergrond

Rode cijfers voor koers Südzucker

De afgelopen 2 weken daalde de koers van het Duitse bedrijf Südzucker met 9,5%. Reden voor deze daling was de bekendmaking van kwartaalcijfers.

Ondanks dat de winst van het bedrijf positief bleef, maakte de suikerdivisie wel verlies. Lage suikerprijzen, lagere verkoopvolumes en lagere verkoopopbrengsten door de droogte waren de oorzaken. Het operationele resultaat voor de suiker kwam uit op € 36 miljoen negatief. Vorig jaar was dat nog € 8 miljoen in de plus. De suikerdivisie zorgde ervoor dat de totale omzet en winst van het bedrijf ook daalden. Vanaf oktober verwacht het management verbetering in de suikermarkt. Ondanks dat het management zich bij de presentatie van de jaarcijfers positief uitliet over de verwachtingen voor de rest van het jaar, wilden veel aandeelhouders van hun aandelen af.

Beurskoers ABF daalt

Ook Associated Britsh Foods (ABF) zag de beurskoers dalen. In de afgelopen 2 weken was de daling 5,1%. ABF is ook actief in de suikerproductie en heeft te lijden onder de huidige suikermarkt. In een update over de prestaties van het bedrijf liet ABF weten dat de suikerdivisie over het gehele jaar een winstdaling zal zaten zien. De andere divisies van het bedrijf, waaronder de budget modeketen Primark en de divisie voedingsproducten, presteren wel goed. Desondanks kozen ook de aandeelhouders van ABF eieren voor hun geld.

Koersstijging LambWeston

De grootste koersstijging is voor aardappelverwerker LambWeston: 5,3%. Volgende week presenteert het bedrijf kwartaalcijfers, waarvan verwacht wordt dat die positief zullen zijn. De koers van de Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie Fonterra stabiliseerde de afgelopen 2 weken, na gedaald te zijn tot het laagste punt in zeker vijf jaar. De koers steeg de afgelopen twee weken met 4,8%. Afgelopen maandag maakte Fonterra nog bekend achter het Nieuw-Zeelands klimaatplan te staan, waarna de koers even zakte. Die herstelde zich echter vrij snel weer.

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vind je in Boerderij op Maat:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra

Of registreer je om te kunnen reageren.