Home

Achtergrond

Rente gaat verder omlaag

Euribor-rentes en de rente voor langere termijn gaan nog verdere dalen.

De Europese Centrale Bank (ECB) draait opnieuw de geldkraan open. Dat zijn de verwachtingen waar financiële markten al rekening mee houden. Dat schrijft ABN Amro in de meest recente visie op rente en de euro. De mogelijke afzwakking van de spanningen tussen de Verenigde Staten (VS) en China, nu er weer gesprekken op gang komen, doen daar niets aan af. Volgens de analisten van ABN Amro is de meeste schade door de handelsoorlog tussen de 2 grootste economieën al aangericht, ook als de tarieven niet verder worden verhoogd.

Lees verder onder de grafiek.

Rente omlaag

ABN gaat uit van renteverlagingen in zowel de VS als in China. Jerome Powell, voorzitter van de Federal Reserve, staat opnieuw onder forse druk van de Amerikaanse president Trump om de rente te verlagen. Hij kan daar mogelijk niet meer omheen, ook al zou het de schijn wekken dat hij toegeeft aan druk door de politiek. ABN Amro gaat uit van een eerste verlaging van 0,25% in juli en later dit jaar tot en met het eerste kwartaal 2020 nog 2 verlagingen.

Voor de eurozone verwachten de analisten van ABN Amro een eerste verlaging met 0,1% in september en nog eens 0,1% in het eerste kwartaal van 2020.

Opkoopprogramma

In de loop van dit jaar gaat de ECB een nieuw opkoopprogramma aankondigen, verwacht ABN Amro. Dat zou dan begin 2020 starten met een bedrag van € 70 miljard per maand gedurende 9 maanden.

Meer informatie vind je in Boerderij op Maat:  

Euribor
Wisselkoers euro in dollars
Wisselkoers euro in Britse ponden

Of registreer je om te kunnen reageren.