Home

Achtergrond

Opec eens over productiebeperking

Oliekartel Opec is het eens geworden over een verlenging van de bestaande productiebeperkingen voor de oliewinning. Marktanalisten verwachten dat daardoor de komende tijd de prijs zal stijgen naar zo’n $ 75 per vat Brent.

Donderdag 4 julie staat prijs voor een vat Brent-olie op $ 63,72, een stukje lager dan maandag, toen het nieuws over verlenging van productiebeperking bekend werd. De prijs steeg toen naar meer dan $ 66. Tegenhanger WTI Crude noteerde donderdag $ 56,67. Ook de internationale handelshoop, vanwege het hervatten van de onderhandelingen tussen de VS en China, doet de prijs stijgen.

De afspraken gelden de komende 9 maanden en lopen dus door tot en met maart 2020. Dat melden bronnen op de Opec-bijeenkomst in Wenen aan persbureau Bloomberg.

Landen die met Opec samenwerken, zoals Kazachstan, Rusland en Mexico, moeten het akkoord dinsdag nog ratificeren. De Russische president Vladimir Poetin gaf afgelopen weekend al aan dat zijn land ook achter verlenging van de productiebeperkingen staat.

De huidige afspraken voor de productiebeperkingen liepen afgelopen maand af.

Het controleren van het olieaanbod in de afgelopen jaren zorgde ervoor dat een vat Brent-olie sinds de zomer van 2017 boven de grens van $ 50 bleef. De keerzijde van de medaille is dat Opec-landen hun aandeel op de oliemarkt naar het laagste niveau sinds 1991 zagen vallen.

Volgens ingewijden koos het oliekartel voor een verlenging van 9 maanden in plaats van 6 maanden om de volgende bijeenkomst niet samen te laten vallen met het einde van de productieverlaging. De olielanden komen naar verwachting in december weer bij elkaar.

Meer informatie over de energieprijzen vindt u in Boerderij op Maat:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.