Home

Achtergrond

Olieprijs in lift vanwege tropische storm

De komst van een tropische storm in de Golf van Mexico brengt mogelijk de oliewinning aldaar in de problemen.

De olieprijs was sowieso al bezig met een sprintje. De afgelopen dagen is de prijs van een vat ruwe Brent-olie gestegen naar $ 67,22. Tegenhanger WTI Crude doet mee en stijgt naar $ 60,60. De olieprijs staat hiermee op het hoogste niveau sinds meer dan een maand. Verschillende boorlocaties, onder andere van Shell, BP, en Exxon Mobile laten aan persbureau Reuters weten dat ze het personeel van productielocaties laten evacueren in afwachting van de storm. In de Golf van Mexico wordt 17%, zo’n 12 miljoen vaten, van de dagelijkse Amerikaanse olie geproduceerd.

Stabilisering van de prijs

Over de langere termijn heeft de Irakeese olieminister Thamer Ghadhban zijn verwachtingen geuit bij persbureau Reuters. Hij voorziet een stabilisering van de prijs. Voor Opec-landen is $ 70 of hoger per vat een acceptabele prijs. Door het bereiken van een akkoord over het verlengen van de afspraken tussen de grote olieproducerende landen verwacht hij dat internationaal de voorraden aan olie ook zullen verminderen.

Onzekerheid

Intussen blijft de onzekerheid over de relatie van westerse landen en met name Iran. Iraanse schepen hebben woensdag 10 juli geprobeerd een Britse olietanker te stoppen. Ze trokken zich terug na waarschuwingen van een Brits oorlogsschip, zei de Britse regering donderdag 11 juli. In juni waren 2 tankers in de Golf beschadigd geraakt door nog steeds mysterieuze aanvallen op deze schepen. De Amerikaanse regering houdt Iran verantwoordelijk voor de incidenten, maar Teheran ontkent.

Meer informatie over de energieprijzen vindt u in Boerderij op Maat:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.