Home

Achtergrond

Krap aanbod houdt prijs zuiglammeren overeind

Het loopt allerminst vlot in de handel met zuiglammeren. Op de veemarkt in Leeuwarden zijn inkopers zeer terughoudend.

Handelaren spreken van een heel rustige markt. Omdat de aanvoer redelijk krap was, gingen de prijzen niet omlaag. Gezien de tegenvallende vraag was een correctie van de noteringen niet gek geweest, laat een handelaar weten. Hoewel de prijs dus een stapje opzij doet, was een lagere prijs ook geen vreemde uitkomst geweest van de stemming op de veemarkt.

Ritueel slachten duurder

Dat er minder vraag is, heeft in de eerste plaats te maken met de vakantieperiode. Verwerkers hebben minder dieren nodig en dat is terug te zien in de koopinteresse op de veemarkt in Leeuwarden. In de tweede plaats valt het Islamitische Offerfeest dit jaar op een zondag. Het ritueel slachten van de dieren is hierdoor duurder, omdat de kosten van toezicht op zon- en feestdagen hoger zijn.

In Leeuwarden wordt voor zuiglammeren van 1e kwaliteit nog altijd € 92,50 tot € 112,50 per dier betaald. Dat is nog altijd minder dan een jaar terug; toen lag de prijs op maximaal € 122,50 per dier (€ 115 excl. btw). Wat dat betreft valt de markt behoorlijk tegen, omdat de prijs vorig jaar in augustus nog even omhoog ging naar € 127,50 per dier. Een prijsstijging lijkt er dit jaar niet in te zitten.

Prognose: stabiele prijs.

Meer informatie over de prijzen en aanvoer op de schapenmarkt in Leeuwarden vind je in Boerderij op Maat:  

Rammen > 25 kilo
Slachtschapen
Ooien > 20 kilo
Aanvoer

Of registreer je om te kunnen reageren.