Home

Achtergrond

Koers Bayer stijgt fors

Het Duitse chemie- en farmacieconcern Bayer heeft de afgelopen weken goede zaken gedaan op de beurs.

Het aandeel van Bayer pluste in 2 weken tijd bijna 10,9%, met een uitschieter van 8,7% op donderdag 27 juni. Bayer kwam in het nieuws doordat de activistische belegger Elliott de avond ervoor aankondigde € 1,1 miljard aan aandelen en financiële waarden van Bayer te hebben gekocht. Elliott zou daarmee goed zijn voor een belang van 2,1% in Bayer.

Ook maakte Bayer diezelfde avond bekend dat er een commissie geformeerd wordt die zich richt op de juridische kwestie rond Roundup. De positieve berichtgevingen samen zorgden voor optimisme en groengekleurde cijfers op de markt.

€ 61,01 per aandeel

De beurs sloot op woensdagavond 3 juli met een notering van € 61,01 per aandeel. De beurskoers van Bayer heeft echter een lange tijd flink te lijden gehad onder de kwestie over het mogelijk kankerverwekkende bestrijdingsmiddel. Bayer nam in augustus vorig jaar voor bijna € 56 miljard Monsanto over, die in de jaren ’70 het middel op de markt bracht. Rond die tijd noteerde een aandeel Bayer nog een waarde van € 95.

Rode cijfers voor Fonterra

Daarentegen noteerde zuivelcoöperatie Fonterra opnieuw rode cijfers. Ten opzichte van 2 weken geleden daalde de waarde van een aandeel Fonterra met 3,85%. De grootste daling was er op 2 juli, een dag na de waarschuwing van econoom Peter Fraser dat “het bestaan van Fonterra in gevaar is doordat het met diep genestelde problemen kampt en dat boeren te hoge melkprijzen vragen”. Sinds de eerste zomermaand, juni, dit jaar is de waarde van een aandeel met bijna 7% gedaald. De beurs sloot woensdagavond af met een notering van $ 3,75 NZD.

Yara grootste daler

De grootste daler van de afgelopen twee weken is Yara. Het kunstmestconcern noteerde een daling van bijna 4%, waarmee de beurs woensdagavond afsloot met een waarde van 397 NOK. Yara kwam in het nieuws met de aankondiging om een beursgang te bekijken voor industrieel stikstof.

Boerderij volgt iedere week de ontwikkelingen van grote agrifoodbedrijven die beursgenoteerd zijn. Bekijk alle reportages hier.

Meer informatie over de aandelenkoersen vind je in Boerderij op Maat:  

ForFarmers
Südzucker
Deere
Agco
CNHI
Fonterra

Of registreer je om te kunnen reageren.