Home

Achtergrond 4 reacties

Harde brexit met premier Johnson stuk dichterbij

De nieuwe Britse premier is vastberaden: zijn land zal de EU nu écht op 31 oktober de rug toekeren.

Hij heeft het tot inzet gemaakt van zijn ‘verkiezing’ tot nieuwe Britse premier: Boris Johnson wil dat zijn land hoe dan ook op 31 oktober de Europese Unie verlaat. ‘Deal or no deal’ roept hij er steeds bij, waarmee de dreiging van een harde brexit over minder dan honderd dagen een stuk dichterbij is gekomen.

Premier Boris Johnson vergaderde gisteren voor het eerst met zijn kabinetsleden - foto: ANP.
Premier Boris Johnson vergaderde gisteren voor het eerst met zijn kabinetsleden - foto: ANP.

Felle brexiteers in regering

Johnson is door niet meer dan een goede 95.000 leden van de Britse Conservative Party gekozen tot de nieuwe leider. In het Britse stelsel is hij daarmee ook premier, althans zolang die partij haar minimale meerderheid weet te behouden.

Die partij-activisten zijn vooral gevallen voor zijn belofte over brexit: ‘We moeten en zullen er 3 jaar na het referendum nu écht een eind aan maken’. Die toezegging herhaalde Johnson woensdagmiddag toen hij 10 Downing Street binnen ging. Hij onderstreepte dit nog eens door een groot aantal even felle brexiteers in zijn nieuwe regering te benoemen.

Nieuwe spelers

Johnson hoopt dat hij met zo’n hard besluit tegelijkertijd Brussel kan overtuigen om nog eens te sleutelen aan de ‘withdrawl agreement’. Dit is de overeenkomst over een geordende uittocht die de EU heeft gesloten met zijn voorganger Theresa May maar die ondanks herhaalde pogingen niet door het Britse Lagerhuis is gekomen.

Johnson’s al even ‘nieuwe’ tegenspeler – voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie – heeft die hoop echter direct de bodem in geslagen met de mededeling dat er niet opnieuw onderhandeld wordt. Zij wil wel praten over een zo geordend mogelijk afscheid, maar niet meer over de voorwaarden.

Alles wat straks het Kanaal overgaat, wordt aan de nieuwe grens gecontroleerd

De kans is daarmee levensgroot dat de Britten inderdaad zonder ‘deal’ opstappen met alle gevolgen van dien. Zowel aan hun kant als aan deze kant van de Noordzee en het Kanaal. Dat betekent immers dat alles wat van hier naar daar of andersom gaat aan de ‘nieuwe’ grens gecontroleerd moet worden. Van tomaten, blikgroente, graan en aardappelen tot auto-onderdelen of machines.

Ook kunnen financiële transacties én het werken in of zelfs het reizen van en naar het Verenigd Koninkrijk moeilijker worden. In de eerdere overeenkomst waren juist regelingen getroffen om dat alles voorlopig te voorkomen, maar een no-deal doet de grenzen dicht.

Een harde brexit heeft flinke gevolgen voor Nederlandse agrarische exporteurs - foto: Peter Roek.
Een harde brexit heeft flinke gevolgen voor Nederlandse agrarische exporteurs - foto: Peter Roek.

Angst voor chaos

Zowel aan Britse kant als in de rest van Europa is de vrees groot dat een harde brexit een chaos gaat worden. Zo zegt LTO Nederland: “Het Verenigd Koninkrijk is het derde exportland van de Nederlandse agrarische sector. Open grenzen zijn van vitaal belang.”

“LTO Nederland steunt daarom het terugtrekkingsakkoord, waarmee de handel in ieder geval tot eind 2020 ongehinderd doorgaat en we dus meer tijd hebben om goede afspraken voor de toekomst te maken.”

Ambitie van Johnson om hoe dan ook 31 oktober uit de EU te stappen, is zorgelijk

“Nederlandse boeren en tuinders hebben grote behoefte aan duidelijkheid, maar het belangrijkste is dat een eventueel vertrek van het Verenigd Koninkrijk niet tot chaos leidt. De ambitie van Boris Johnson om hoe dan ook per 31 oktober uit de EU te stappen, vinden we dan ook zorgelijk.”

Boerenorganisatie: harde brexit ‘catastrofaal’

De Engelse National Farmers Union noemt een harde brexit ‘catastrofaal voor de Britse landbouw’. Vooral omdat die zo afhankelijk is van handel met de EU. ‘“Johnson noemt onze vrees voor een no-deal paniekzaaierij en stelt dat de economische kosten – geschat op € 100 miljard – hogelijk overdreven zijn.”

Er is geen enkele aanwijzing dat Johnson een betere deal kan krijgen dan May

“Johnson riep begin juli tegen boeren in Cumbria dat we ons moeten voorbereiden op een uittocht zonder deal. Hij wil de boeren daarbij de juiste bescherming geven en vrijwaren voor de gevolgen.”

“Maar tot nu toe geeft hij geen enkel detail welke bescherming we dan wel zouden krijgen. Er is geen enkele aanwijzing dat Johnson een betere deal kan krijgen dan May. De EU heeft zelfs gezegd dat er niet opnieuw onderhandeld zal worden.”

Laatste reacties

 • Vhouder

  denk dat het allemaal wel goedkomt

 • Jan-Zonderland

  Allemaal paniekzaaierij door eurofielen die alleen maar bang zijn dat dit het einde betekent van de EU in de huidige vorm en dus het einde voor hun vetbetaalde luizenbaantjes.

 • hylkema.l

  Er moet wel een nieuwe grens tussen Ierland en Noord-Ierland komen, nog beter is Noord-Ierland samenvoegen met Ierland.
  Johnson kan het allemaal niks schelen, zolang hij zijn baan als Prime-Minister maar krijgt.

 • bankivahoen

  Jij snapt het Jan, bangmakerij dat de hele eu explodeerd. En dat gaat ook gebeuren,als je de geschiedenis vanaf 1900 goed voor ogen hebt zie je allerlei signalen die hetzelfde zijn als weleer. Het kan niet goed blijven gaan met nitwits die de huidige politiek bedrijven. Eerder zaten er nog wel eens wijze mensen in de politiek ,die zitten nu in het bedrijfsleven waar wel wat te verdienen is. Nu zitten we opgescheept met wat geitenwollensokken types. Ellende gegarandeerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.