Home

Achtergrond 6 reacties

FAO: vraag naar agrarische producten omhoog, prijs gelijk

De wereldwijde vraag naar agrarische producten neemt met 15% toe in de komende 10 jaar.

Maar omdat de groei van de productie naar verwachting net iets hoger uitvalt, blijven de prijzen voor de meeste producten vrijwel gelijk. Dat is goed nieuws voor arme consumenten, maar zet druk op boereninkomens. De risico’s en onzekerheden voor boeren en de wereldwijde voedselvoorziening zijn wel groter dan ooit.

Agricultural Outlook

Dat zijn enkele conclusies uit de jaarlijkse vooruitzichten voor de agrarische sector in de komende 10 jaar, afkomstig van de Wereldvoedselorganisatie FAO en de Organisatie voor economische samenwerking en ontwikkeling (OECD). FAO-topman José da Silva en OECD-topman Angel Gurria wijzen er in de Agricultural Outlook 2019-2028 op dat de land- en tuinbouw en visserij zorgen voor voedsel, en tegelijkertijd belangrijke hoeders zijn van de leefomgeving en producenten van hernieuwbare energie.

Technologische vooruitgang

Hogere productiviteit en intensievere productie door technologische vooruitgang zorgen voor hogere opbrengsten en producties, ondanks een vrijwel gelijkblijvend areaal landbouwgrond. Volgens de Agricultural Outlook gaat de uitstoot van broeikasgassen per jaar met 0,5% omhoog, duidelijk minder dan de 0,7% in de afgelopen jaren en duidelijk minder dan de vooruitgang in de productie.

Gebruik van granen

De vraag naar veevoer zal harder stijgen dan de dierlijke productie, vooral in landen waar de veehouderij omschakelt van traditionele naar commerciële veehouderij.

Het gebruik van granen (vooral rijst en tarwe) voor voedsel zal stijgen met 13%, vooral door een toename van de bevolking in Zuid-Azië en Afrika. En dan met name in landen met lage of middeninkomens. De productiestijging zal vooral in andere delen van de wereld zijn; het belang van handel neemt dan ook toe.

Nieuwe onzekerheden

Nieuwe onzekerheden zijn er ook. Het rapport noemt onder meer handelsverstorende spanningen, de verspreiding van gewas- en dierziekten, resistentie tegen ziekten, weerstand tegen nieuwe veredelingstechnieken en steeds meer extreme weersituaties.

Laatste reacties

 • jhp

  En hier in dit land willen ze het precies andersom doen. Wonderlijk.

 • agratax.1

  Mag ik concluderen dat de koopkracht van de armste groep consumenten de boerenprijs bepaald? Als de prijs nl. boven hun budget uitstijgt zullen ze afvallen als koper en daarmee is het aantal kopers kleiner geworden en is weer sprake van een markt gedomineerd door aanbieders. Het huidige landbouwsysteem geeft dus geen voedselzekerheid voor de armste laag der bevolking.

 • farmerbn

  Hoe vaak zit de FAO naast de werkelijkheid?

 • maiskolf

  hopenlijk worden ze op tijd wakker in dit wonderlijke land..

 • koestal

  Hier krijgt de voedselbank volop produkten ,maar de klanten voldoen niet aan de eisen van de regelgeving.Dus ze raken de produkten niet kwijt.

 • koestal

  De FAO is een papieren instelling met allemaal expolitici. Allemaal mensen achter een bureau met een dik salaris.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.