Home

Achtergrond

Europese pluimvee-organisatie bezorgd over Mercosur

De Europese pluimveesector wordt op het offerblok gelegd van de wereldhandel.

Dat zegt Avec, de Europese organisatie van de pluimvee-industrie, in een reactie op het politieke handelsakkoord tussen de Europese Unie en de Mercosur-landen. Avec geeft aan dat er 180.000 ton extra pluimveevlees de markt op komt. “Dat is precies het dubbele van de hoeveelheid die bij het laatste bod eind 2017 op tafel lag”, aldus Avec.

Waarom gooit de EU onze eigen kip eruit?

Kiezen voor lagere standaard

Avec zegt dat jaarlijks al bijna 900.000 ton pluimveevlees uit landen buiten de EU wordt ingevoerd, drie keer zo veel als de hoeveelheid rundvlees en 45 keer zo veel als de hoeveelheid varkensvlees. “De extra invoer staat gelijk aan de Duitse of Franse pluimveevleesproductie. Waarom gooit de EU onze eigen kip eruit?” Volgens Avec geeft de Europese Commissie met deze deal aan dat alle inspanningen op gebied van dierenwelzijn, voedselveiligheid en milieu nutteloos zijn geweest. De EU kiest voor producten met een lagere standaard, aldus Avec.

Nederland maakt zich zorgen

Als voorzitter van Nepluvi, de Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie, maakt Gert-Jan Oplaat zich eveneens grote zorgen over de gevolgen van de deal. “Het is een slecht besluit. De pluimveevleessector is bij de onderhandelingen als wisselgeld gebruikt.”
Oplaat stelt dat door de verruimde kipquota enkele tienduizenden banen in de Europese pluimveevleesindustrie op de tocht komen te staan. Volgens de Nepluvi-voorzitter kan het nog 6 tot 9 jaar duren voordat het effect van de Mercosur-deal voelbaar wordt. Het voorstel moet nog door de lidstaten en het Europees Parlement worden goedgekeurd. We geven onze strijd nog niet op.”

De Europese pluimvee-industrie maakt zich zorgen om het handelsakkoord met de Mercosur-landen. - Foto: Michel Zoeter
De Europese pluimvee-industrie maakt zich zorgen om het handelsakkoord met de Mercosur-landen. - Foto: Michel Zoeter

Balans opmaken

Het kabinet maakt de balans op over het Europese handelsakkoord met de Zuid-Amerikaanse Mercosur-landen, als de details bekend zijn. Dat meldt minister Sigrid Kaag (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) in een brief aan de Tweede Kamer.

De Kamer heeft in 2012 in een motie van VVD (Janneke Snijder-Hazelhoff) en CDA (Ger Koopmans) aan het kabinet opgedragen niet in te stemmen met een akkoord met de Mercosur-landen, zolang de effecten voor de land- en tuinbouw niet in kaart zijn gebracht. Kaag zegt nu pas de balans op te maken van de voor- en nadelen van het handelsakkoord, inclusief die van de land- en tuinbouw.

De meerderheid van de Kamer vindt het te vroeg om er nu al over te debatteren

Te vroeg voor debat

De Partij voor de Dieren vroeg dinsdag 2 juli om een debat over het politieke akkoord, dat maandag 1 juli is gepubliceerd. De meerderheid van de Kamer vindt het te vroeg om er nu al over te debatteren.

VVD‘er Helma Lodders zegt nadrukkelijk de vinger aan de pols te willen houden. Zij is vooral alert op de aantasting van het gelijk speelveld tussen Europese en Zuid-Amerikaanse boeren en tuinders. Vooral op het gebied van de toelating van gewasbeschermingsmiddelen zijn er verschillen. In het akkoord wordt gesteld dat de voedselveiligheid van de Europese burger op elk moment gewaarborgd moet zijn en dat alleen veilige producten kunnen worden ingevoerd. In het akkoord staan geen standaarden of normen voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. In het akkoord zijn wel afspraken gemaakt over quota voor de invoer en uitvoer van rundvlees, pluimveevlees, varkensvlees, suiker, ethanol, kaas, melkpoeder en kindervoeding.

Frankrijk niet bereid Mercosur-deal te ratificeren

Frankrijk is op dit moment niet bereid het handelsakkoord tussen de EU en het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur te ratificeren. ‘’We gaan het eerst in detail bestuderen en dan per detail beslissen”, aldus de officiële regeringswoordvoerder.
Minister voor milieu François de Rugy vindt bovendien dat Brazilië eerst moet garanderen dat het de beloften tegen ontbossing zal nakomen. In de Franse landbouwwereld is woedend gereageerd op het handelsakkoord dat vooral wordt gezien als grote bedreiging voor de rundveehouderij.

Of registreer je om te kunnen reageren.