Home

Achtergrond

Druk groeit op prijs zuiglammeren

Het was dat de aanvoer relatief krap was op de veemarkt in Leeuwarden, anders hadden de noteringen voor zuiglammeren volgens handelaren absoluut een stap terug moeten doen.

Dat de vraag zo tegenvalt, heeft in de eerste plaats te maken met een tegenvallende consumptie van lamsvlees. De vakantieperiode zorgt ervoor dat minder vlees wordt gegeten en daar ontkomt ook lamsvlees niet aan. Handelaren verwachten niet dat deze trend snel wordt doorbroken. Zeker niet zolang Nederlanders nog op vakantie zijn.

Ook speelt mee dat de vraag vanuit België veel minder is dan voorgaande jaren. Het islamitische Offerfeest zorgde in eerdere jaren voor extra vraag uit België, maar daar is nu geen sprake van hoewel ritueel slachten in Vlaanderen verboden is. Omdat het Offerfeest op zondag valt, is het ritueel slachten in Nederland te duur, waardoor de Vlamingen uitwijken naar Engeland. Die optie is veel goedkoper.

Op de veemarkt in Leeuwarden blijft de prijs voor zuiglammeren van eerste kwaliteit staan op € 102,50 tot € 112,50 per dier. Handelaren verwachten dat de prijs wel overeind kan blijven, maar dan moet het aanbod niet groeien. Gezien de goede grasgroei in het noorden van het land, blijven de lammeren daar wel grazen en blijft het aanbod op de veemarkt in Leeuwarden aan de krappe kant.

Prognose: maximaal stabiel.

Meer informatie over de prijzen en aanvoer op de schapenmarkt in Leeuwarden vind je in Boerderij op Maat:  

Rammen > 25 kilo
Slachtschapen
Ooien > 20 kilo
Aanvoer

Of registreer je om te kunnen reageren.