Home

Achtergrond

Dipje in olieprijs door meevallende storm

De vorige week voorspelde storm in de Golf van Mexico viel mee, dus de Amerikaanse olieproductie kon redelijk op peil blijven.

De olieprijs maakte begin deze week mede hierdoor een dipje, maar klimt alweer voorzichtig. De notering voor een vat Brent-olie op donderdagmiddag 18 juli is $ 64,17. Een vat Amerikaanse olie staat op datzelfde moment genoteerd op $ 57,10.

Aanhoudend conflict VS en Iran

Ook het aanhoudende conflict tussen de Verenigde Staten en Iran droeg eerder deze week bij aan het dipje in de prijs. Een persverklaring van de Iraanse minister van buitenlandse zaken dat het land graag met de VS wil onderhandelen, gaf de prijs een domper van 3%. Onderhandelen gaat voor Iran op voorwaarde dat de VS de sancties versoepelt. De VS voelt hier vooralsnog niet veel voor.

Iran internationaal onder vuur

Iran ligt internationaal onder vuur na de aanvallen op enkele tankers afgelopen weken. Het land wordt gezien als boosdoener, maar Teheran ontkent iets met de incidenten te maken te hebben. Dinsdag meldde Iran dat zijn marine in de Perzische Golf een buitenlandse olietanker had weggesleept die technische problemen had en een noodsignaal had uitgezonden. Hiervan werd de naam officieel niet bekendgemaakt maar het zou kunnen gaan om de Riah, die onder Panamese vlag vaart. Van dat schip was al enkele dagen niets meer vernomen. Iran zegt donderdag dat het de tanker in beslag heeft genomen, omdat er olie in werd gesmokkeld.

Internationaal zijn de ogen verder gericht op China. De groei van de wereldeconomie is veelal gebaseerd op de groei van China, maar deze lijkt nu toch minder dan verwacht.

Meer informatie over de energieprijzen vindt u in Boerderij op Maat:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.