Home

Achtergrond

Demonstraties poken het vuur van de barbecue op

De Tweede Kamer is met reces. In plaats van volle zalen waar druk vergaderd wordt en rijen bij de koffiecorner, is het nu vrij rustig op het Binnenhof. Medewerkers en enkele Kamerleden werken de achterstand aan brieven en afspraken weg, omdat daar in de laatste week voor het reces geen tijd voor was.

De laatste week van het parlementaire jaar zit vol tradities. Traditiegetrouw loopt de agenda over met debatten die nog even gevoerd moeten worden en overspoelen bewindslieden de Kamer met brieven waarvan beloofd was dat ze voor de zomer verstuurd zouden worden. Ellenlange stemmingen zorgen ervoor dat besluiten nog net voor het zomerreces genomen kunnen worden. Om vervolgens ook tijdens de zomerperiode niet uitgevoerd te worden, omdat veel uitvoerders op vakantie zijn. Maar dat terzijde.

Late stemmingen

De laatste stemmingen waren ook dit jaar traditioneel laat: ze begonnen om 2 uur ’s nachts en waren om 3.50 uur afgelopen, waarna Kamervoorzitter Khadija Arib het zomerreces inluidde.
Op de laatste vergaderdag wordt bij het Binnenhof ook traditioneel de parlementaire barbecue gehouden, waarbij Kamerleden, bewindspersonen en vertegenwoordigers van de voedingsbranche elkaar treffen. De barbecue, die eerder door de productschappen werd aangeboden, wordt door de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) en de Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (Nepluvi) georganiseerd.

Kritiek op barbecue

Kritiek op de barbecue is al net zo traditioneel als de barbecue zelf. Terwijl de barbecue in de jaren ‘80 nog op het échte Binnenhof was, werd deze in de jaren ‘90 naar Nieuwspoort verplaatst vanwege protesten van onder andere Lekker Dier.

De kritiek lijkt nu opnieuw op te laaien. Veganistische actievoerders kondigden een omsingeling van het Binnenhof aan, maar stonden uiteindelijk met enkele tientallen demonstranten gegroepeerd actie te voeren tegen vlees en voor een veganistisch dieet. De Partij voor de Dieren greep de barbecue aan om een politiek filmpje te maken. De partij verwijt Kamerleden die naar de barbecue gaan dat ze zich laten fêteren door de vleeslobby. De kritiek van linkse partijen op de barbecue lijkt effect te hebben op de afweging van Kamerleden om er wel of niet heen te gaan.

Vleesschaamte

Hoewel er naast de vleesproducten van Nederlands vee ook vegetarische spiezen en veel groente en fruit worden geserveerd, begint de vleesschaamte echt door te sijpelen in de Haagse kaasstolp. De barbecue vond ’s middags plaats tijdens de eerste stemmingen. En daar moeten alle Kamerleden bij aanwezig zijn. Dit kwam sommigen wellicht goed uit: ze hoefden nu niet zelf de afweging te maken om wel of niet te gaan. Het leek ook minder druk dan andere jaren bij de barbecue, die al voor de 42e keer werd gehouden.

De maatschappelijke druk is wellicht een mooie kans voor de plantaardige sectoren om zich ook nadrukkelijker te profileren. Tegen het eten van Hollandse producten zal wellicht wat minder gedemonstreerd worden. Zo kan de feestelijke traditie wellicht makkelijk in stand worden gehouden.

Of registreer je om te kunnen reageren.