Home

Achtergrond

Conflict VK en Iran houdt olieprijs bezig

Aan het begin van de week liep de olieprijs weer op vanwege het conflict tussen het Verenigd Koninkrijk en Iran om de in beslag genomen olietankers. Na wat kleine dipjes staat de prijs op donderdagmiddag op $ 63,80 voor een vat Brent. Texaanse tegenhanger WTI Crude noteert op datzelfde moment $ 56,70.

De Britse overheid heeft nieuwe sancties aangekondigd tegen Iran, maar bij voorbaat wel militaire ingrepen uitgesloten. Vorige week vrijdag werd door de Iraanse kustwacht een olietanker geënterd, waarschijnlijk omdat de Britten een Iraans schip aan de ketting hebben gelegd. De Iraanse president Hassan Rohani heeft woensdag beklemtoond dat zijn land geen problemen wil en bereid is de tankers te ruilen.

Volgend jaar overschot aan olie

Op de lange termijn voorziet Opec voor volgend jaar een nieuw en mogelijk hardnekkig overschot op de wereldwijde oliemarkt door schalie-olie uit de Verenigde Staten. Dat blijkt uit de eerste voorspellingen voor 2020 van het kartel van olie-exporterende landen, dat goed is voor 40% van de olieproductie wereldwijd.

De Opec schat nu dat volgend jaar door de Opec-landen dagelijks 560.000 vaten olie te veel opgepompt zullen worden in verhouding tot de vraag. De productie van Opec-rivalen als de VS stijgt twee keer sneller dan de wereldwijde vraag naar olie.

De productiebeperkingen van de Opec onder leiding van Saudi-Arabië zijn bedoeld om de olieprijzen op te krikken. De huidige prijzen van ongeveer $ 67 per vat zijn lager dan de niveaus die veel Opec-landen beogen om hun overheidsuitgaven te dekken.

Meer informatie over de energieprijzen vindt u in Boerderij op Maat:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.