Home

Achtergrond 7 reacties

Brandharen rups overleven in grond en kuilvoer

Brandharen eikenprocessierups overleven ook in kuilvoer. In de bodem kunnen ze 8 jaar actief blijven.

Zo zacht en pluizig als ze eruitzien, zo branderig en vervelend zijn ze in werkelijkheid. De eikenprocessierups zorgt voor enorm veel overlast. Vorig jaar was een piekjaar, dit jaar is er nog een schepje bovenop gekomen.

Bestrijden is vanwege de grote overlast niet overal haalbaar en dat is te merken. Van de onbehandelde bomen blijkt maar liefst driekwart vol rupsen te zitten.

De eikenprocessierups was vorig jaar al een groot probleem. Dit jaar is dat nog iets erger.
De eikenprocessierups was vorig jaar al een groot probleem. Dit jaar is dat nog iets erger.

Hun brandharen bevatten een eiwit met de sjieke naam thaumetopoeïne. Op de huid van mensen die er gevoelig voor zijn, geeft dat een allergische reactie met klachten variërend van jeukende bulten tot branderige ogen en ernstige benauwdheid.

Niet alleen mensen kunnen die allergische reactie vertonen. Ook honden, paarden, schapen en koeien kunnen de klos zijn. De allergische reactie zit bij hen vooral op de slijmvliezen van neus, ogen en bek.

Vorig jaar waren er door de eikenprocessierups al veel kwijlende koeien en koeien die opvallend met hun tong speelden

Vorig jaar kwamen bij dierenartsenpraktijk De Oosthof, actief in het oosten van het land, al verschillende telefoontjes binnen van veehouders die te maken hadden met kwijlende koeien en koeien die opvallend met hun tong ‘speelden.’

Ook dit jaar zijn alweer dergelijke symptomen gemeld die veroorzaakt bleken door de brandharen van de rups. Koeien kunnen ze binnenkrijgen via het drinken van oppervlaktewater waar haren op drijven, via het likken van elkaars vacht of bij het eten van bijvoorbeeld besmet gras.

Haren overleven in graskuil

Om ellende te voorkomen, is het dringende advies om minstens 20 meter rondom aangetaste eiken geen vee te weiden, of gras te maaien. Zowel in hooi als in kuilgras blijven de haren actief, zij het bij kuilgras iets minder.

Mede door oplopende temperaturen tijdens het conserveringsproces gaan de betreffende eiwitten denatureren. Ze veranderen van vorm waardoor mensen, en vermoedelijk ook dieren, er minder of niet meer allergisch op reageren.

De brandharen zijn ook taai voor akkerbouwers, tijdens de oogst komen de haren los van de gewassen

Ook akkerbouwers hebben met de taaie brandharen te maken. Tijdens het oogsten komen de haren ‘los’ van de gewassen. Voor klachten na consumptie is het Kenniscentrum Eikenprocessierups niet zo bang. Mensen wassen en koken hun groenten doorgaans goed.

Een flinke regenbui zou de huidige overlast verminderen. De brandharen zakken dan in de grond waar ze echter nog wel 8 jaar actief kunnen blijven. Na frezen of ploegen kunnen ze weer boven komen en het milieu inwaaien.

Middel Xentari

In het voorjaar worden de dan nog kleine rupsjes door gespecialiseerde bedrijven preventief bestreden met bacteriepreparaten als Xentari-BT. Dit is gewoon in de handel verkrijgbaar, particulieren gebruiken het bijvoorbeeld tegen de buxusmot.

Ook boeren zouden het kunnen gebruiken ware het niet dat de rupsjes in het voorjaar 25 tot 30 meter hoog in de bomen zitten. Om daar te komen, is speciale apparatuur nodig die boeren niet hebben.

Hoe met de rups en vooral de taaie brandharen in de boerenpraktijk moet worden omgegaan, is nog niet helemaal duidelijk. Om kennis en aanpak te centraliseren, heeft de overheid inmiddels het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) ingeschakeld.

Laatste reacties

 • eja

  ze willen ons weer van alles aanpraten die mannetjes in witte pakken toch

 • Bolder01

  Die biologen en milijeu cluppen ook ,,, toen we nog parathion tegen. emelten mochten spuiten ging dat spul er ook dood aan de ziekte van Lympf niet te vergeten

 • Zuperboer

  Grappig dat we in Limburg , Brabant en Gelderland al zo'n 15 jaar ervaring hebben opgedaan met de processierups en dat nu het diertje het waagt om zich ook in Hilversum en de Randstad te vertonen er plots sprake is van een RAMP van nationale allure. En als ze daar last hebben dan kan er plots veel. Dat rupsje kon wel eens eerder t land uit zijn gewerkt dan dat Wiebes aan de aanpak van de bevingsschade in Groningen is begonnen.

 • el

  Apparatuur om de rupsen in de bomen op 25 tot 30 meter hoog te behandelen heet een motorzaag!

 • koestal

  Alle bomen omzagen,Natuurmonumenten is er net mee gestopt,wil voor alle omgezaagde bomen een nieuwe planten,dan hou je het probleem.

 • koestal

  In Den Haag hebben ze geen kuilvoer ,dus ook geen brandhaarden.

 • n.noorland@hetnet.nl

  2018 enorm veel nesten. Met brander nesten verwijderd waar we bij konden komen .lange lans met onkruid brander.
  2019 maart hebben we 10 nestkasten geplaatst voor koolmezen.
  Nu geen rupsen meer. Top koolmees

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.