Home

Achtergrond 2 reacties

Belangenbehartiger POV gaat hitteperiode evalueren

Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) gaat inventariseren en evalueren hoe varkenshouders en hun dieren de hitteperiode van vorige week zijn doorgekomen.

POV gaat ook bekijken hoe veehouders de gevolgen van hitteperioden kunnen minimaliseren. Dat laat POV-voorzitter Linda Janssen weten.

De extreme temperaturen in combinatie met mogelijke storingen in het ventilatiesysteem vormen een risico voor dieren, constateert Janssen. Ze laat weten dat de bezorgdheid van varkenshouders en de POV vorige week groot was. “Bij extreme warmte, zoals vorige week, kunnen ventilatiesystemen meer storingen geven, zoals vorige week helaas ook is gebleken. Wanneer er een storing is, gaat het bij die extreme warmte ook nog eens heel snel en gemakkelijk fout bij de dieren”, meldt Janssen via e-mail. De POV-voorzitter benadrukt dat varkenshouders er veel aan hebben gedaan om ervoor te zorgen dat hun dieren de hitteperiode zo mogelijk zouden doorkomen.

Lees ook: Zo gaan deze varkenshouders om met zomerhitte

Duizenden dode varkens en kippen

De uitzonderlijke hitte van afgelopen week heeft in verschillende pluimvee- en varkensstallen tot problemen geleid. Op meerdere plekken waren er problemen met ventilatiesystemen, stroomstoringen of ventilatie die het niet meer aan kon. Dit zorgde uiteindelijk voor duizenden dode varkens en kippen.

In Swifterbant (Flevoland) stikten enkele honderden vleeskuikens nadat in een stal de temperaturen extreem hoog opliepen. De brandweer moest daar zowel donderdag als vrijdag stallen komen koelen. Ook in Limburgse Neer overleden zo’n 4.000 kippen nadat de ventilatie het niet meer aan kon. In Maarheeze (Noord-Brabant) stikten 2.100 varkens na een stroomstoring, en ook in Middelharnis (Zuid-Holland) gingen honderden varkens dood nadat het ventilatiesysteem het begaf.

Daarnaast moest in verschillende andere plaatsen de brandweer uitrukken om stallen terug te koelen. Onder meer in Gewande (Brabant) en de Gelderse plaatsen Kootwijkerbroek, Nijkerk, Lunteren en Otterlo kwam de brandweer er vorige week aan te pas om de temperatuur in stallen terug te brengen.

Heel Nederland heeft onder het weer geleden. Het is ontzettend treurig dat er bij enkele stallen dieren zijn overleden

LTO-bestuurder Jeannette van de Ven

LTO: extra regelgeving voegt niets toe

LTO Nederland ziet in de problemen bij verschillende bedrijven geen aanleiding om als sector andere stappen te ondernemen. LTO-bestuurder Jeannette van de Ven wijst op het actieplan Brandveilige Veestallen 2018-2022, waarin is vastgelegd dat periodieke elektrakeuringen bij bedrijven die zijn aangesloten bij private kwaliteitssystemen in varkens-, pluimvee-, en kalverhouderij, geborgd zijn. Extra regelgeving vindt LTO Nederland verder niets toevoegen.

“Veehouders hebben een intrinsiek én economisch belang om hun dieren zo goed mogelijk te beschermen tegen de hitte, nog even los van de bestaande verplichtingen om goed voor dieren te zorgen”, reageert de LTO-bestuurder via e-mail. “Heel Nederland heeft onder het weer van afgelopen week geleden. Het is ontzettend treurig dat er bij enkele stallen dieren zijn overleden. We zullen ook bij de volgende hittegolf weer volop aandacht vragen voor de maatregelen die boeren en tuinders kunnen nemen om de impact van extreem weer zo klein mogelijk te maken.”

Lees ook: Tropische hitte gaat de zeugen grotendeels voorbij

Laatste reacties

  • niet

    Zijn ook extra mensen overleden, hoor en lees daar nergens iets over. Ja de dieren zijn belangrijker dan de mensen. Is altijd vervelend dood vee maakt niet uit wat. Geen enkele boer wil dat en is goed voor zijn dieren. Nederland loopt voorop maar dat word nooit gezegd. Rijd 500 km en de dieren worden heel anders gehouden!!!

  • el

    Als het niet mogelijk is om natuurlijk te ventileren, een aggregaat paraat!

Of registreer je om te kunnen reageren.