Home

Achtergrond 5 reacties

Advies eikenprocessierups: gebruik je boerenverstand

Hoe moet het met de oogst? En hoe weet je tot waar die brandharen zitten? Boeren hebben meer vragen dan dat er antwoorden zijn.

Er is vanuit boerenhoek nogal wat kritiek over de 20-meterzone rond bomen waar nesten van de eikenprocessierups in zitten. Het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen (KAD) in Wageningen adviseert om binnen deze zone geen vee te weiden, gras te maaien, te hooien, te kuilen of gewassen te oogsten. De irriterende brandharen van de rups kunnen hier neergedwarreld zijn en voor allergische klachten zorgen. Bij harde wind, kunnen ze zelfs verder weggewaaid zijn zodat de zone breder moet zijn, tot misschien wel 100 meter aan toe.

Hoe wéét je als boer of er haren op je land zitten en tot hoever die precies zijn gekomen? Bastiaan Meerburg, directeur van het KAD: “Dat is inderdaad enorm lastig. Die 20 meter is arbitrair, op basis van onze kennis verwachten wij de meeste brandharen binnen 20 meter, maar het is een algemeen advies waar geen wetenschappelijk onderzoek aan ten grondslag ligt. En het is nadrukkelijk een advies, het is geen verbod.”

Gebruik je boerenverstand en handel daarnaar

Zelf risico inschatten

Meerburg raadt boeren aan om vooral zelf het risico op hun percelen in te schatten. “Kijk goed naar de ligging van je perceel en naar de rijen aangetaste bomen. Staan die benedenwinds of bovenwinds? Op basis daarvan kun je al een inschatting maken van het risico of er brandharen op je grond zullen waaien. Ik zou tegen boeren willen zeggen: gebruik je boerenverstand en handel daarnaar. En zitten er nesten, bescherm dan vooral ook goed jezelf. Draag lange mouwen en rijdt niet onder de bomen door op een trekker met open cabine.”

Eikenprocessierups. - Foto: Misset
Eikenprocessierups. - Foto: Misset

Grondig onderzoek

Dat er meer vragen dan concrete antwoorden zijn, komt vooral omdat de rups nog niet eerder voor zo’n enorme overlast zorgde. Daardoor was er ook geen aanleiding om er grondig onderzoek naar te doen. En daardoor is er ook geen antwoord op de vraag wat je moet doen met gewassen waarvan je als boer denkt dat ze besmet zijn met brandharen.

Over gewassen, zoals suikerbieten, die nog een verwerkingsproces in de fabriek ondergaan, is Meerburg duidelijk: “De kans is klein dat brandharen daarop blijven zitten.” Ook over vollegrondsgroenten zit hij niet zo in: die worden voor ze geconsumeerd worden, doorgaans goed gewassen.

Maar wat te doen met besmette granen en gras? “Daar moeten we met de kennisgroep nog naar kijken. Maar op basis van wat we nu weten zou ik zeggen: ploeg de 20-meter zone onder. Dan zit er in elk geval een laag grond op en zitten de brandharen niet meer in de lucht.” Maar ook in de grond blijven de brandharen tussen de 5 en 8 jaar ‘in leven.’ ”Dat klopt, maar we weten niet hoe het eiwit waar mensen en dieren allergisch op reageren, zich in de grond zal gedragen. Misschien verliest dat na verloop van tijd wel zijn werking maar dat weten we nu dus niet.”

Is de schade te verhalen op de eigenaar van de rupsenbomen?

Opbrengstderving

Oogst onderploegen, gras laten staan, het betekent allemaal opbrengstderving voor boeren. Is de schade daarvan te verhalen op de eigenaar van de rupsenbomen? “Ik denk dat je een goede kans maakt, mits de eigenaar aantoonbaar niets gedaan heeft aan de bestrijding van de rupsen. Er is namelijk een inspanningsverplichting. Maar bedenk wel: dat is het niet hetzelfde als een resultaatverplichting. Als een eigenaar wel iets gedaan heeft, maar het heeft niet genoeg geholpen, dan sta je al een stuk zwakker. Uiteindelijk is het aan de rechter om hier een uitspraak over te doen.” Bij het KAD zijn overigens geen signalen binnengekomen dat boeren hiermee bezig zouden zijn.

Laatste reacties

 • koestal

  Nationale ramp,het werk gaat gewoon door.

 • agrotrade

  Ja idd ook voor Den Haag: gebruik je boerenverstand

 • g.g

  Als ze overleven in de grond heeft onderploegen ook weinig zin.(boerenverstand)

 • farmerbn

  Ook nu weer een advies die boeren geld gaat kosten. Gewoon wat insecticide erop spuiten en klaar is kees.

 • Peerke1

  De eikenbomen langs de weg en sloten zijn meestal van de overheid. Als onze asbestplaten op grond van de overheid vallen dan moet deze zonder dat er een rechter aan te pas komt afgegraven worden met schade in de honderd duizenden euro.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.