Home

Achtergrond

Uitkijken naar G20-top in Japan

Uitkomst komende G20 heeft invloed op koers rente.

De renteontwikkeling in de komende maanden en mogelijk zelfs jaren wordt voor een deel bepaald op de aanstaande G20-top in Japan. Inmiddels wordt her en der gespeculeerd op een betere relatie tussen de Verenigde Staten (VS) en China en zicht op een afzwakking van de handelsspanningen tussen beide grootmachten. Vooralsnog lijkt geen van beide partijen in te willen binden. Verbetering van de economische vooruitzichten kan voorgenomen renteverlagingen uitstellen. Het blijft vooralsnog een tegenstrijdige mix van belangen.

Lees verder onder de grafiek.

Lage rente

Economische groei en verlaging van rentes door centrale banken gaan in theorie niet samen. Een lage rente van centrale banken is doorgaans bedoeld om de economie te stimuleren. Draait de economie goed dan trapt een centrale bank wel eens op de rem via een renteverhoging om oververhitting te voorkomen.

Trump

Trump verlangt al lange tijd in feite een tegenstrijdig beleid van de voorzitter van de Amerikaanse Centrale banken, de Federal Reserve of kortweg Fed. Hij wil een goed draaiende economie en een renteverlaging. Dat laatste is dichterbij dan ooit, maar dat komt vooral door een stagnerende economische groei als gevolg van door Trump zelf ontketende handelsoorlog met China. Er wordt dan ook halsreikend uitgezien naar de uitkomst van de komende G20. Slagen China en de VS er in om een akkoord te sluiten zonder al te veel gezichtsverlies? Dat is de grote vraag. Vervolgens moet dan nog blijken hoe het uitpakt voor de rente.

Meer informatie vind je in Boerderij op Maat:  

Euribor
Wisselkoers euro in dollars
Wisselkoers euro in Britse ponden

Of registreer je om te kunnen reageren.