Home

Achtergrond

Stijgende olieprijs door aanval op olietankers

De Noorse tanker Front Altair is donderdagochtend (13 juni) ‘aangevallen’ in de Golf van Oman tussen de Verenigde Arabische Emiraten en Iran.

Daarbij zijn 3 explosies geweest. Dat meldt de Noorse maritieme autoriteit, eraan toevoegend dat er geen gewonden zijn gevallen. De prijs van olie ging daardoor flink omhoog.

De prijs van een vat Amerikaanse olie steeg 2,5% tot $ 52,43. Brentolie kostte 2,8% meer en werd verhandeld voor $ 61,64 per vat. Eerder ging de olieprijs nog fors omlaag, toen bleek dat de Amerikaanse olievoorraden afgelopen week fors waren toegenomen.

Het incident in de Golf van Oman volgt op eerdere incidenten met tankers in de Perzische Golf afgelopen maand. Volgens kenners neemt daardoor de kans op verstoringen in het olievervoer verder toe. Daarmee lijkt de chaos op de oliemarkt verder toe te nemen.

Russische minister denkt dat olieprijs fors kan kelderen

Woensdagavond 12 juni werd door Amerikaanse analisten nog gesproken van een ‘calm after the storm’, een relatieve stabilisatie na de onzekerheid die de onderhandelingen tussen de VS en China teweegbrengen op de markt.

Dat die stabilisatie er komt, is onwaarschijnlijk.

Volgende maand besluiten de samenwerkende olieproducerende landen (Opec) en Rusland over de productie. De Russiche energieminister Alexander Novak zei eerder deze week dat de prijs wel eens met $ 30 per vat kan vallen als de productie niet verder wordt teruggeschroefd. Hij vreest voor een overaanbod. Saoedi-Arabië reageerde vrij vlot met de plannen om de productie ook de komende maand te blijven reduceren.

Meer informatie over de energieprijzen vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.