Home

Achtergrond 4 reactieslaatste update:27 jun 2019

Rutte kiest voor de auto‘s, Macron voor de boer

Europese regeringsleiders discussiëren over de invulling van het Mercosur-handelsakkoord met Zuid-Amerika. Ook in Nederland verschillen de politieke partijen van mening.

Als je wilt dat de Europese normen voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen, voor het dierenwelzijn of voor de voedselveiligheid ook buiten Europa toepassing vinden, zul je handelsafspraken moeten maken. Die opvatting is een van de argumenten die het Nederlandse kabinet om de Europese Commissie aan te sporen een handelsakkoord met het Zuid-Amerikaanse handelsblok Mercosur te sluiten.

Premier Rutte ondertekende een week geleden een brief aan voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie waarin hij dat met zoveel woorden zegt.

In de brief van Rutte en de zijnen komt de landbouw niet voor

Gevolgen voor vleesproducenten

De brief van Rutte en 6 andere Europese regeringsleiders, onder wie bondskanselier Angela Merkel, lijkt een reactie op een eerdere brief van de Franse president Emmanuel Macron en diens Belgische, Ierse en Poolse collega’s Charles Michel, Mateusz Morawiecki en Leo Varadkar. Macron en zijn collega’s nemen het in de brief specifiek op voor de boeren, die in de knel kunnen komen door een Mercosur-akkoord. Zij zijn niet tegen een handelsdeal, maar de Europese Unie mag daarbij niet de gevolgen uit het oog verliezen voor de Europese vleesproducenten en de suikerboeren, redeneren Macron en zijn collega’s.

In de brief van Rutte en de zijnen komt de landbouw niet voor. Daarentegen noemt Rutte wel het belang van de auto-industrie, de machine-industrie en de producenten van chemicaliën en de farmaceutische industrie. Die zullen voordeel hebben bij een deel met een Zuid-Amerikaanse consumentenmarkt van 260 miljoen consumenten, vinden ze.

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas (l) sprak dit voorjaar met de Braziliaanse minister van Buitenlandse zaken Ernesto Araujo (r) over het Mercosur-handelsakkoord. - Foto: ANP
De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas (l) sprak dit voorjaar met de Braziliaanse minister van Buitenlandse zaken Ernesto Araujo (r) over het Mercosur-handelsakkoord. - Foto: ANP

Normen naar hoger niveau trekken

In de Tweede Kamer is het vooral de Partij voor de Dieren die zich druk maakt over het Mercosur-akkoord. Esther Ouwehand en fractieleider Marianne Thieme werpen zich op als de belangenbehartigers van de boeren en tuinders, die in de woorden van Ouwehand “massaal verzetten tegen een handelsdeal”.

Het verzet in de Nederlandse land- en tuinbouw is vooralsnog echter niet heel hard hoorbaar.

De landbouw buiten een akkoord houden is echter niet de oplossing, redeneert D66’er Tjeerd de Groot. “Dan weten we zeker dat Brazilië het hele regenwoud gaat kappen en al die soja aan China gaat verkopen.” D66 vindt dat handelsakkoorden moeten worden gebruikt om normen op gebied van natuur, milieu, klimaat, en dierenwelzijn bij de handelspartners naar een hoger niveau te trekken. De Partij voor de Dieren is er niet gerust op dat dat gebeurt.

De landbouw buiten een akkoord houden is echter niet de oplossing

Boer, let op je kippen

CDA’er Jaco Geurts is niet overtuigd van de oprechtheid van de Partij voor de Dieren: “Als de vos de passie preekt, boer let op je kippen. Ik weet dat de gedachtegang van de Partij voor de Dieren is dat de veehouderij Nederland uit moet en dat we moeten stoppen met wat dan ook exporteren wat ook maar een millimeter de Nederlandse grens overgaat naar het buitenland, maar dat is niet de lijn van het CDA.”

Zijn partijgenoot Mustafa Amhaouch (die de binnen zijn partij de handelsportefeuille beheert) vindt de zorgen van de Partij voor de Dieren terecht. ” Er zijn natuurlijk boeren die zich echt zorgen maken over de situatie, bijvoorbeeld over de export van runderen en pluimvee naar Europa. We verwachten dan ook dat de minister van Buitenlandse Zaken, maar ook de minister voor Buitenlandse Handel en de minister-president altijd aan de zijde staan van deze boeren.”

Het is echter de vraag of de Nederlandse ministers niet net een beetje meer naast de industrie staan, die belang hebben bij de export van auto-onderdelen of farmaceutica.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Als Rutte moet kiezen tussen het opvolgen van Juncker en het belang van de Europese boeren dan weet ik het wel. Die knuppel kiest natuurlijk voor zichzelf en dat is de reden dat hij lief is naar Merkel en de auto-industrie.

 • Rutte volgt de route van de Bilderbergclub ,Macron had dat ook wel gedaan maar kan zich geen tweede seizoen gele hesjes veroorloven.

 • Bennie Stevelink

  Frankrijk en Ierland hebben een grote vleesveehouderij. Daar vallen de klappen. Frankrijk maakt ook wel auto’s maar die zullen minder geëxporteerd worden dan de Duitse auto’s.
  Het heeft dus niets te maken met kiezen voor boeren of voor industrie. Het gaat om kiezen voor dat wat nationaal het beste uitkomt.

 • el

  Esther Thieme?

Of registreer je om te kunnen reageren.