Home

Achtergrond

Renteverlaging dichterbij dan verhoging

Een verhoging van de rente lijkt verder weg dan ooit.

Financiële markten achten inmiddels een verlaging van de rente waarschijnlijker dan een verhoging. De Europese Centrale Bank (ECB) heeft dat deze week nog onderstreept met het besluit om de rente op het huidige zeer lage niveau te houden tot en met de eerste helft van 2020. De lang geleden aangekondigde renteverhoging is daarmee nog weer verder opgeschoven. Dat maakte de ECB bekend na de vergadering in Vilnius, de hoofdstad van Litouwen.

De belangrijkste oorzaak ligt in de voortdurende verslechtering van economische vooruitzichten door de handelsoorlog tussen de VS en China. President Trump heeft gedreigd met verdere verhoging van importtarieven. De heffingen die nu al effectief zijn, hebben op jaarbasis een omvang van circa $ 30 miljard, volgens een analyse van persbureau Bloomberg. Die heffingen worden uiteindelijk grotendeels betaald door de Amerikaanse consumenten.

De gevolgen zijn een veelvoud van dat bedrag, omdat de toenemende onzekerheid op het ondernemersvertrouwen drukt bijvoorbeeld. ABN Amro voorziet vanwege ‘Trumps wapengekletter in het handelsconflict’ een grotere kans op aanpassing van ramingen over onder meer de rente. Ook de kans op het opnieuw opendraaien van de geldkraan door de ECB is groter geworden.

Tegelijkertijd waarschuwt de Nederlandse Bank voor de risico’s van lage rentes en hoge schulden voor de stabiliteit van financiële markten. De wereldwijde schulden van huishoudens, niet-financiële bedrijven en overheden zijn sinds 2005 toegenomen van 200% naar 230% van het gezamenlijk bruto binnenlands product (BBP).

Meer informatie vind je in Boerderij Marktprijzen:  

Euribor
Wisselkoers euro in dollars
Wisselkoers euro in Britse ponden

Of registreer je om te kunnen reageren.