Home

Achtergrond 12 reacties

Psycholoog doet beroep op erfbetreders

Geertje Lamboo is psycholoog. En vrouw van een fruitteler. Ze maakt zich zorgen over de toename van stress onder boeren en tuinders. Ze doet een beroep op erfbetreders. “Je hoeft geen psycholoog te zijn om te zien dat iemand ergens mee worstelt. Maak het bespreekbaar.”

Eigenlijk komt ze weinig boeren en tuinders tegen in haar praktijk. Gemiddeld genomen zouden dat er meer moeten zijn in haar werkgebied, de kop van Noord-Holland, wat toch een echte agrarische streek is. De drempel is hoog, zegt psycholoog Geertje Lamboo. “Hulp vragen zit niet in het systeem van agrarische ondernemers. Ze zijn gewend om alles zelf op te lossen en kunnen daardoor in een isolement terechtkomen. Gaan fouten maken, meer drinken, krijgen ruzie met hun vrouwen, met hun kinderen. Ik noem dat de glijdende schaal, steeds verder omlaag.”

Vrouw van een fruitteler

Lamboo is psycholoog en vrouw van een fruitteler in het Noord-Hollandse Hem. Op een bijeenkomst over Boerenwelzijn houdt zij binnenkort een inleiding. In het programma staat zij aangekondigd als fruittelersvrouw. “Zo introduceer ik mezelf trouwens nooit. Maar ik ben het natuurlijk wel. Het is een deel van wie ik ben, zo word ik door mijn omgeving ook gezien. Omdat wij thuis een agrarisch bedrijf hebben, zie en hoor ik veel over de sector. Als psycholoog heb ik daar natuurlijk ook een extra antenne voor.”

Geertje Lamboo: “De risicofactoren om als boer stress te ontwikkelen, zijn groot.” - Foto: Lex Salverda
Geertje Lamboo: “De risicofactoren om als boer stress te ontwikkelen, zijn groot.” - Foto: Lex Salverda

De stress in de sector neemt toe

Wetenschappelijk onderzoek heeft ze er niet naar gedaan, maar alle signalen wijzen er volgens haar op: de stress in de sector neemt toe. Lage prijzen, steeds meer regels, kritiek uit de samenleving. “Mensen worden er soms moedeloos van. Een enorme hypotheek, keihard werken, weinig verdienen. Dat knelt en schuurt. En daar komt dan nog eens bij dat boeren en tuinders gewend zijn om alles zelf op te lossen.”

Depressie minder bespreekbaar

Ongeveer 40% van de bevolking ontwikkelt eens in zijn leven een depressie, zegt ze. “Dat komt dus erg vaak voor. Net als bijvoorbeeld rugklachten. Als een boer pijn in zijn rug heeft, praat hij daarover en gaat hij naar zijn huisarts. Een depressie is voor hem veel minder goed bespreekbaar. Er rust een taboe op. En dat terwijl de risicofactoren om stress te ontwikkelen in de landbouw, groot zijn. Werkdruk, financiële onzekerheid, een beperkt netwerk, noem maar op.”

Mensen om je heen

Ze werkt samen met een aantal andere psychologen in een praktijk in Hoorn. Ook zij heeft wel eens een minder goede dag. Dan is er altijd wel een collega die vraagt: ‘Zeg Geertje, je ziet er moe uit, hoe gaat het met je?’ “Op mijn werk heb ik mensen om me heen. Ze zijn natuurlijk ook gewend om goed naar mensen te kijken en door te vragen. Mijn man werkt hele dagen in zijn eentje in zijn boomgaard. Stel hij zou somber zijn, dan is er niemand die hem een vraag stelt.”

Een boer stapt makkelijker naar een psycholoog met een agrarische achtergrond. Maar een hulpverlener zonder modder aan zijn laarzen doet ook gewoon zijn werk

Beroep op erfbetreders

Erover praten helpt echt, zegt ze. “Klinkt simpel, maar dat is het natuurlijk niet. Daarom doe ik vooral een beroep op de erfbetreders: de chauffeur van de RMO-wagen, de boekhouder, de vertegenwoordiger van de voerfabriek. Zij hebben vaak een goed beeld van wat er speelt. Je hoeft geen psycholoog te zijn om te zien dat iemand ergens mee worstelt. Ik snap best wel dat een bezoeker zich niet wil opdringen, maar als je vraagt of het wel goed gaat, ben je in mijn ogen geen bemoeial. Mensen vinden het vaak een verademing om te vertellen waar ze mee zitten. Die eerste stap is ontzettend belangrijk.”

‘Stadse trutjes’

Ze hoort vaak dat boeren niet naar een psycholoog stappen omdat die ‘stadse trutjes’ toch niet begrijpen wat er in hun sector speelt. “Een boer stapt makkelijker naar een psycholoog met een agrarische achtergrond. Maar een hulpverlener zonder modder aan zijn laarzen doet ook gewoon zijn werk. Als ik een prostituee begeleid, hoef ik toch ook geen ervaring met haar werkzaamheden te hebben?”

Meer informatie over de studiedag Boerenwelzijn (21 juni) op www.boerenwelzijn.nl

Laatste reacties

 • agratax.1

  Deze oproep aan erfbetreders ook van dienst kunnen zijn bij het opsporen en eventueel voorkomen van "dieren verwaarlozing" door boeren met problemen? Dan zouden we via deze weg zowel de boer als de gehele landbouw sector een grote dienst kunnen bewijzen. Sociale controle, een vloek in de moderne wereld, is in dezen zo slecht nog niet.

 • Bolder01

  Sints de overheid zich bemoeid met de agrariche sector van dit moet en zal zo ( van brussel )en zoveel regels. en controleurs op het erf komen zijn er velen die het niet meer zien zitten. HEBBEN DE BOEREN HET DAN ZO SLECHT GEDAAN IN HET VERLEDEN😎

 • Bennie Stevelink

  Met je eens @agratax, dat sociale controle zo slecht nog niet is, mits dit tot uiting komt in verantwoordelijkheid nemen voor elkaar en niet veroordelen van elkaar.

  Zo ken ik het verhaal uit een ver verleden van iemand die bij de plaatselijke coöperatie werkte. Hij had een drank en gok probleem. Er was geen geld in de huishouding voor vrouw en kinderen. De directeur van de coöperatie overlegde met de zaakvoerder van de plaatselijke Boerenleenbank. Er werd een rekening geopend op naam van de vrouw waar de man niet bij kon komen. Het grootste deel van het salaris werd op die rekening gestort, een klein deel kreeg de man zelf in handen. De vrouw deed schoonmaakwerk in het kantoor van de coöperatie waarmee ze de rest van het salaris er zelf bijverdiende. Het probleem van het gezin werd opgelost zonder dat er een ambtelijke hulpinstantie aan te pas kwam.

  Of de kruidenier bij ons in het dorp die opviel dat een bepaald gezin veel drank kocht. Hij informeerde de pastoor die op zijn beurt de huisarts informeerde. Die ging bij het gezin op bezoek en zorgde dat het drankprobleem tijdig werd aangepakt.

  Dat was de goede oude tijd die af en toe best wel voordelen had.

 • Tuig

  Nou Bennie, met geld op een andere rekening zetten lijkt mij het probleem niet echt opgelost. Volgens mij heeft de kerk meer kwaad dan goed gebracht.

 • deB.


  Kortom een triest uitstervend beroep, onder de hedendaagse conditie's!
  Het is ronduit beschamend, en kom nu niet met het is een bepaalde manier van leven, hobby, blabla.... dat is helemaal lachwekkend

 • xw

  wel een mooi verhaal hoor Bennie.
  met de huidige privacywet zouden de kruidenier en pastoor goed op hun bek gaan

 • massy

  Het mooie is dat al die erfbetreders hun zakken vol laden over de rug van die boer.

 • Bennie Stevelink

  @Tuig, onderbouw eens dat de kerk meer kwaad dan goed heeft gebracht.

 • Tuig

  Zoals je zelf al zegt in je voorbeeld, bemoeien zich overal mee. Gelukkig zijn de tijden verandert. Mijn familie is gelukkig nooit gelovig geweest. Op wat grotere schaal, komt er wereldwijd veel ellende van mensen slaan elkaar graag de hersens in omdat de tegenstander een ander geloof heeft.

 • el

  A

 • Almagro

  @Bennie, lees de geschiedenis er maar op na, en zie wat voor ellende de kerk en godsdiensten in het algemeen hebben aangericht. Als er al een "god" bestaat dan zijn de eersten die de verkeerde kant worden opgestuurd wanneer ze boven komen diegene die in naam van de kerk of wat voor geloof ook betrokken zijn geweest bij al die onvoorstelbare ellende door de eeuwen heen.

 • farmerbn

  Het is geen pretje om Feyenoord supporter te zijn maar dat geldt ook steeds meer voor het boer zijn. De meeste erfbetreders zien de boer toch als melkkoe voor het eigen gewin. Uitzonderingen zijn er natuurlijk. Veel boeren zitten financieel klem en dat geeft de meeste problemen. 'Maak minder schulden' is het beste advies.

Laad alle reacties (8)

Of registreer je om te kunnen reageren.