Home

Achtergrond

Opschaling insectenkweek door uitbreiding Protix

Insectenkwekerij Protix opende deze week haar nieuwe productiefaciliteit in Bergen op Zoom (N.-Br.). Ook bestaat de insectenkweker dit jaar 10 jaar. Met de nieuwe locatie vertienvoudigt Protix de productiecapaciteit. Een belangrijke stap voor het opschalen van de insectenkweek in Nederland.

De nieuwe fabriek wordt gezien als de meest geavanceerde en grootste insectenkwekerij in de wereld. Koning Willem-Alexander opende dinsdag 11 juni de locatie door een lading insecteneiwit te overhandigen aan een bedrijf dat visvoer maakt.

De koning werd vergezeld door Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Volgens Schouten is de opening van de nieuwe fabriek een mijlpaal en een groot voorbeeld van circulaire landbouw.

Wachten op aanpassing Europese wetgeving

De minister hoopt dat de Europese wetgeving het op korte termijn mogelijk maakt om het insecteneiwit ook in het voer van kippen en varkens te gebruiken. Op dit moment is het in de EU enkel mogelijk om insecten aan kweekvis te voeren. Levende insecten en insectenolie zijn wel toegestaan als veevoeder voor alle landbouwhuisdieren. Insecten worden volgens de Europese wetgeving namelijk aangemerkt als landbouwhuisdieren.

Na de BSE-crisis is het sinds 2000 verboden om dierlijke eiwitten te voeren aan landbouwhuisdieren. Dit betekent dat insecten geen dierlijke eiwitten gevoerd mogen krijgen, met een aantal uitzonderingen, maar ook dat insecten niet gevoerd mogen worden aan andere landbouwhuisdieren.

Insecteneiwit vermindert de druk op milieu, watergebruik en uitstoot van broeikasgassen uit de Nederlandse veehouderij

Carola Schouten, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

Hoge kostprijs insecteneiwit

Agrifirm en Coppens Diervoeding houden zich al bezig met de toepassing van insecten in veevoer. Kippen onder het concept Oerei krijgen levende insecten gevoerd. Wanneer het voeren van insecteneiwit door aangepaste wetgeving een optie wordt, is opschaling nodig. De kostprijs is namelijk vaak nog hoger dan traditionele eiwitten.

Minister Schouten benadrukte tijdens de opening het belang van insecten in een circulaire landbouw. “Voor een circulaire landbouw is het lokaal opereren erg belangrijk. Door insecteneiwit uit Nederland te gebruiken wordt de druk op het milieu, het watergebruik en de uitstoot van broeikasgassen uit de Nederlandse veehouderij verminderd en kunnen de hoeveelheden soja en vismeel die we als Nederland moeten invoeren voor het veevoer worden beperkt. De volgende stap zou kunnen zijn om de insecten op mest te kweken. Dan praat je over circulariteit op zijn best”, aldus Schouten. Op dit moment worden de larven van Protix op een substraat van schone reststromen uit de levensmiddelenindustrie opgekweekt.

Productie insecten in opstartfase

De nieuwe fabriek draait nu nog in de opstartfase, en wordt de komende maanden opgeschaald. De precieze productievolumes worden door Protix niet bekendgemaakt. Protix werd opgericht in 2009 en heeft alle techniek over het kweken van de larven van de zwarte soldatenvlieg op grote schaal zelf ontwikkeld.

“De volumes die nu op de markt komen, van gecontroleerde kwaliteit en met een garantie voor de afnemers, zijn een ware mijlpaal”, aldus oprichter Tarique Arsiwalla tijdens de opening van de fabriek. “In de diervoedersector staat men open voor nieuwe eiwitbronnen, maar belangrijk is dat je als insectenbedrijf kan aantonen dat de kwaliteit en de levering gegarandeerd zijn, en dat kunnen we.”

Mede-auteur: Carolien Kloosterman

Lees ook: Van koeien naar meelwormen: geen mestboekhouding, wel dierenwelzijn

Of registreer je om te kunnen reageren.