Home

Achtergrond

Oplopen olieprijs lijkt voorlopig niet te stuiten

Deze week zijn het vooral de aanhoudende spanningen in het Midden-Oosten, waardoor de aanvoer van ruwe olie mogelijk in het geding is, die de olieprijs bepalen.

Ook het conflict tussen de Iran en zijn buurlanden en de Verenigde Staten (VS) leiden er begin van de week toe dat de olieprijs blijft doorstijgen.

Woensdag 26 juni kwam daar als extra impuls de fors geslonken olievoorraden in de VS bij.

Voorraden olie VS sterker gekrompen

De voorraden ruwe olie in de VS bleken veel sterker gekrompen te zijn dan waar deskundigen op gerekend hadden. Dat valt op te maken uit gepubliceerde cijfers van het Amerikaanse energieministerie. De voorraad ruwe olie kwam uit op 469,6 miljoen vaten. Dat betekent een afname met 12,8 miljoen vaten ten opzichte van een week eerder. Gerekend werd op een veel kleinere teruggang met 2,6 miljoen vaten.

Niet alleen de ruwe-olievoorraden krompen fors, ook de benzinevoorraden liepen terug met 1,0 miljoen vaten tot 232,2 miljoen vaten. Ook veel meer dan voorspeld door deskundigen: 200.000 vaten. De voorraden stookolie en diesel namen af met 2,4 miljoen vaten tot 125,4 miljoen vaten. Terwijl hier een groei van 0,3 miljoen vaten was verwacht.

Brentolie

Het gevolg is dat een vat Brentolie sinds medio juni al bijna $ 6 in prijs is gestegen. Deze week liep de prijs in een dag op met 3,2% tot $ 65,50. Een vat West Texas Intermediate (WTI) laat eenzelfde prijsverloop zien. Sinds medio juni is de prijs van deze oliesoort zelfs met bijna $ 8 per vat gestegen en komt nu boven $ 59 uit.

Opec

Vanwege enkele bijeenkomsten deze week van regeringsleiders waarin de situatie rondom Iran ter sprake komt, heeft Opec (samenwerkende olieproducerende landen) besloten zijn vergadering te verschuiven naar 1 en 2 juli. Tijdens deze bijeenkomt zal een eventuele verlenging van het productieverlagingsakkoord ter sprake komen.

Meer informatie over de energieprijzen vindt u in Boerderij op Maat:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.