Home

Achtergrond 2 reacties

Ontevredenheid over nieuwe pachtnormen

NVR en FPG ontevreden over pachtnormen. De BLHB vindt de kritiek die de verpachters hebben op dalende pachtnormen onterecht.

Verpachtersorganisatie FPG en de Nederlandse Vereniging van Rentmeesters (NVR) zijn ontevreden over de nieuwe pachtnormen. In 5 van de 14 gebieden liggen de pachtnormen lager dan vorig jaar. De FPG is teleurgesteld dat ‘weer voor een aantal gebieden de pachtnorm wordt verlaagd’ en over de grote fluctuaties in de maximale pachtprijzen. FPG onderzoekt met een aantal partijen hoe de bandbreedte hiervan zou kunnen worden aangepast. Volgens de organisatie zijn de nieuwe pachtnormen tekenend voor het faillissement van het huidige pachtstelsel.

Lees verder onder de tweet.

‘Verpachten wordt onaantrekkelijker’

Jan Willemink, voorzitter werkgroep pacht bij de NVR, vindt het ‘om moedeloos van te worden’. Hij heeft het idee dat er in de politiek niet wordt geluisterd naar de ontevredenheid over de pachtnormen. “In diverse regio‘s, neem het Zuidwestelijk Akkerbouwgebied waar het veranderpercentage -38% is, moeten particuliere verpachters geld meebrengen bij het verpachten”, aldus Willemink. Volgens de voorzitter wordt er op deze manier meer grond verkocht in plaats van verpacht en kan de pacht niet in stand gehouden worden. Ook de FPG merkt op dat verpachten steeds onaantrekkelijker wordt.

Regionormen 2019

Pachtersbond BLHB vindt dat de systematiek van pachtprijzen wel functioneert, zoals de betrokken organisaties bij het opstellen van het pachtprijzenbesluit in 2007 hebben gewenst. De regionormen 2019 geven voor de bond geen verrassingen. Wel vindt de bond de representativiteit van de bedrijven die de gegevens leveren voor de berekeningen onduidelijk en niet transparant. Ook Willemink van NVR vindt dat hier nog veel onduidelijkheid over is. Hij vraagt zich dan ook af of de bedrijven een goede afspiegeling zijn van de werkelijke inkomensontwikkelingen.

Minister Schouten heeft afgelopen maart in haar Kamerbrief over het nieuwe pachtstelsel laten weten te onderzoeken of de fluctuaties in de pachtnormen verminderd kunnen worden.

Lees ook: Pacht hoger in melkveegebieden, lager in akkerbouwregio

Check de grond- en pachtprijzen, actuele koopaktes en andere agrarische transacties op boerderij.nl/landbouwgrond

Laatste reacties

  • info36

    Het commentaar van de heer Willemink is misselijkmakend. Wij moeten met onze suiker en tarwe telen voor de wereldmarkt en meneer heeft graag de hoofdprijs. Ik daag hem uit om zelf te gaan boeren op een pachtboerderij, dan piept hij wel anders. En brengt het te weinig op dan verkoop je de grond toch. Keuzes genoeg en kapitaal genoeg voor de verwende kapitalist.

  • Helemaal mee eens info36!

Of registreer je om te kunnen reageren.