Home

Achtergrond 11 reacties

Ongenoegen en onwetendheid over de wolf

Er heerst onrust, onzekerheid en onwetendheid onder veel veehouders in de Gelderse vastgestelde wolvengebieden. Dat bleek afgelopen week op een bijeenkomst ‘preventie wolvenschade’, georganiseerd door de aangestelde wolvencommissie in Epe (Gld.).

Veel veehouders zien de wolf liever gaan dan komen in Nederland. Het ‘beheren van wolven’ is al gauw het onderwerp op de informatieavond die georganiseerd was door de Commissie preventie wolvenschade Gelderland. Het uitgangspunt van de commissie is om ideeën en ervaringen over preventieve maatregelen met alle belanghebbenden te delen. Ruim 100 veehouders (zowel hobby- als bedrijfsmatig), grondeigenaren, experts en particulieren delen hun zorgen en ervaringen met preventieve maatregelen om het vee te beschermen tegen de wolf.

Onrust en onzekerheid

Er heerst veel onrust en onzekerheid onder boeren en grondeigenaren op de Noord-Veluwe, de regio waar dit voorjaar de definitieve leefgebieden van de wolven vastgesteld zijn. Ook zijn er nog veel vragen over hoe boeren schade moeten melden bij BIJ12. Om meer duidelijkheid te scheppen, is er gelegenheid informatiekraampjes te bezoeken. Onder andere BIJ12 Faunazaken, platform NoWolves en Wolf-fencing zijn aanwezig om informatie en tips te geven. “We hebben het nota bene over hoe we ons kunnen beschermen tegen de wolf en hoe we er mee om moeten gaan. Daar is de commissie voor opgericht. Niet voor de welles-nietesdiscussie of de wolf welkom is en of we moeten beheren”, aldus voorzitter Pieter van Geel van de wolvencommissie.

Lees verder onder de foto.

Voorzitter Pieter van Geel van de wolvencommissie. - Foto: Fred Libochant
Voorzitter Pieter van Geel van de wolvencommissie. - Foto: Fred Libochant

Wolvencommissie is er voor preventie

Van Geel trapt de avond af met een opheldering over de inhoud en het belang van de wolvencommissie. De commissie is opgericht voor preventie van schade, waarbij van Geel benadrukt dat de wolf landbouwhuisdieren niet als gemakkelijke prooi mag gaan zien. Ook ligt er een sterke focus op het gezamenlijk handelen. “We moeten niet per provincie andere maatregelen treffen en onze eigen dingen doen. Nee, er moet een eenheid gevormd worden, ook met onze buurlanden”, aldus van Geel.

Statafelgesprekken

In subgroepen van zo’n 15 personen wordt onder leiding van de commissieleden gepraat over ervaringen en mogelijke oplossingen om vee te beschermen. De volgende onderwerpen leven sterk onder de aanwezigen:

 • Ten eerste is dat het beheren van wolven. Boeren vragen zich af waarom we nu schade willen voorkomen, terwijl we in de toekomst volgens hen misschien wel weer wolven gaan doden? Voorbeelden van afschotversoepeling uit Frankrijk en Duitsland worden genoemd.
 • Ten tweede moet de wolf, volgens experts, leren dat vee geen prooi is. Belangrijk daarbij is dat het vee actief beschermd wordt, bijvoorbeeld door een elektrisch raster. Ook noemde de expert het neerleggen van een ziekmakelijk kadaver, waardoor jonge wolven dit niet over zullen nemen van hun ouders. Dit laatste is in Nederland echter verboden.
 • Een elektrische afrastering lijkt de ideale oplossing om vee te beschermen. Maar onduidelijk is vaak de hoogte, de materiaalkeuze, de hoeveelheid stroom en of het vergoed wordt. Ook worden niet alleen wolven geweerd, maar ook andere dieren zoals reeën. En is het niet gevaarlijk voor recreanten en kinderen?
 • Bovendien waarschuwen gebruikers van elektrische rasters voor de vele arbeid. De draden moeten continu vrij hangen, anders wordt de stroomkringloop onderbroken.
 • Tot slot wordt opgemerkt dat alle aandacht uitgaat naar schapen- en geitenhouders. Waarom worden biologische kippen- en varkenshouders niet genoemd? Volgens een wolvenexpert hangt dat af van het voedselaanbod: waar veel van is wordt veel van gevreten. Daarbij zeggen experts dat wolven een voorkeur hebben voor in het wild levende dieren.

Adviesrapport aan beleidsmakers provincie Gelderland

De commissieleden nemen deze punten mee in het adviesrapport dat zij opstellen voor de provincie Gelderland. Dit rapport wordt deze zomer verwacht. Via een nieuwsbrief wil de commissie veehouders en belanghebbenden op de hoogte houden als er verdere stappen zijn gezet. Zoals in het draaiboek beschreven is, wordt alle directe schade in ieder geval tot 1 januari 2022 vergoed. Provincies kunnen zelf kiezen of zij meebetalen aan preventieve maatregelen. Gelderland gaf eerder al aan dit te gaan doen. Hoeveel moet nog blijken.

Lees ook: Wolf gesignaleerd: wat kan ik doen?

Laatste reacties

 • Mauser M12

  M.Smits

  Ik weet niet hoe groot de Europese variëteit is van de wolf. Zelf woon ik in Canada en heb er wolven gezien met een gewicht tot ongeveer 70 kg. Een pack van een stuk of 3 of meer wolven van dit kaliber leggen met gemak een edelhert of ook een koe of paard neer. Het zijn dus echt niet alleen schapen die gevaar lopen.

 • agratax.1

  Hoe ver gaan we met de bescherming van de wolf? Laten we het aantal oplopen tot (ver) boven de grens waarbij schade nog acceptabel is? Denk aan de ganzen, ooievaars en andere beschermde diersoorten waarvan het aantal tijdens de beschermingsperiode zover is gestegen dat er ernstige schade is ontstaan aan flora en fauna. Dit zal ook gebeuren bij de wolf, in onze democratie zullen de voorstanders zolang hun zin kunnen doordrijven dat er geen weg meer terug is via een nette beheersmethode. Willen we dit ik denk dat niemand hier voorstander van is, maar de democratie zal de grens van het toelaatbare steeds opschuiven, omdat er nu alleen wordt gedacht aan beschermen en niet aan "Hoeveel kan een landje als Nederland verdragen". Perslot zijn wij de grens van Europa en kunnen de wolven niet verkassen naar een gebied waar nog ruimte is, onze grens in dezen is Water.

 • Kelholt

  Pieter van Geel die als vertegenwoordiger van de landbouw aan de klimaattafel zat is nu ook voorzitter van de wolvencommissie? Hoezo een wolf in schaapskleren?

 • farmerbn

  Van Geel moet hoe uitleggen hoeveel geld die bescherming van die wolven mag kosten. Dan praat ik over een mooie vergoeding door directe schade maar ook voor de nog duurdere indirecte schade. Mensen die heel veel kosten maken voor stroomrasters en het beheren daarvan moeten ook betaalt worden. Anders zitten de voorstanders van wolven lekker op het terras terwijl de slachtoffers weer hun raster aan het repareren en controleren zijn. Uurtarief is zoals de overheid zelf wil voor ZZP-ers 16 euro.

 • Jan-Zonderland

  @Farmerbn, €16 ??? Ik zou zeggen het zelfde uurtarief als wat Van Geel opstrijkt voor dat baantje. En dat is waarschijnlijk een veelvoud van 16.
  Wat een onzin allemaal om die beesten. Ze willen ze leren om bepaalde diersoorten niet op te vreten. Hahahaha, straks alle wolven naar de wolvenschool en Roodkapje is de onderwijzeres. Wil er iemand nog peultjes ?

 • agratax.1

  Nu krijgt de landbouw de schuld van de teruggang van de weidevogels, hier komt straks de teruggang van de reeen, hazen, konijnen etc. bij, wetende dat de (over)beschermde predatoren de hoofdschuldigen zijn.

 • cornelis 22

  16 euro per uur is het absolute minimum logisch dat een boer niet meer krijgt .

 • Firma Vellenga

  Mijn "probleem" is dat de burger straks gaat klagen over al het raster werk wat we moeten plaatsen tegen de wolf. Ze zien geen koeien meer in de wei ze kijken alleen maar aan tegen het raster. Dat zal problemen gaan geven voor de toerisme en wij hebben het weer gedaan.

 • ricooo12

  men maakt zich zorgen om vee en andere dieren , maar de mens is ook niet veilig een hongerige wolf maakt geen onderscheid. Enkel daarom moet je de wolf niet in Nederland willen.

 • Jules Vismale

  Ongeacht de angst die velen voor de wolf voelen las ik recent geleden in de Telegraaf dat er ook talloze mensen zijn die graag met wilde dieren (leeuwen, tijgers, jachtluipaarden, panters, jaguars, beren, nijlpaarden, olifanten etc.) op de foto willen gaan of ermee willen gaan knuffelen en hen zelfs aaien! Deze dieren hebben niettemin, gelijk aan de wolf, een wil overlevingsinstinct dat van generatie op generatie wordt doorgegeven en als ze inderdaad "tam" worden en hun angst voor de mensen verliezen kunnen deze (roof)dieren inderdaad gevaarlijk voor de mens worden! Wie weet kunnen wolven zelfs wel verjaagd worden met ultrasonische geluiden waar trouwens veel dieren een afkeer van hebben.

 • Gat

  Kijk naar de beekse bergen 2 keer binnen een jaar mensen uit auto stapten om foto te kunnen maken met luipaard. Toen mensen, dieren, als mensen, gingen zien, toen ging het mis. Dat dier eet een stroper of een dierenvriend net zo goed op. Vlees is vlees!

Laad alle reacties (7)

Of registreer je om te kunnen reageren.