Home

Achtergrond

Olieprijs weer op weg omhoog

De olieprijzen zijn donderdag omhooggegaan, na het neerschieten van een Amerikaanse drone door Iran en de mogelijkheid van een renteverlaging door de Federal Reserve.

Analisten zijn gespannen en zien de recente aanvallen als voorbode op meer chaos in de markt.

De prijs van een vat Amerikaanse olie (WTI Crude) steeg 2,8% tot $ 55,28 en Brent-olie werd 2,6% duurder op $ 63,45 per vat. Door het neerhalen van de drone nemen de spanningen tussen de Verenigde Staten en Iran verder toe, na de eerdere vermoedelijke aanvallen op twee tankers in de Golf van Oman. Washington beschuldigt Iran van die aanvallen. Teheran ontkent dit.

De Fed gaf woensdag bij zijn rentebesluit aan de rente te kunnen verlagen als de Amerikaanse economie verder afzwakt. Door de economie te stimuleren kan de olievraag in de VS sterker toenemen. Ook bleek dat de Amerikaanse olievoorraden vorige week sterker zijn gedaald dan verwacht.

OPEC-leden praten weer

Eerder deze week kwam een bericht wat de oliemarkt weer wat tot bedaren kan brengen. De leden van oliekartel OPEC en hun bondgenoten hebben de knoop doorgehakt om na een maand van ruziemaken toch bij elkaar te komen. Dat melden ingewijden aan persbureau Bloomberg. Het uitblijven van een datum voor de volgende bijeenkomst zorgde eerder voor onzekerheid op de markt.

Op de bijeenkomst begin juli op het hoofdkantoor in Wenen worden eventuele productieverlagingen besproken. Kenners gaan uit van een verlenging van de huidige productiebeperking van 500.000 vaten per dag tot het einde van dit jaar. Hiermee willen het oliekartel en bondgenoten als Rusland de olieprijzen stutten.

Meer informatie over de energieprijzen vindt u in Boerderij op Maat:  

Brent-olie
Diesel LTO-Ledenprijs vanaf 4.000 liter
Diesel
Propaangas
Gas
Elektra dal 3 jaar vast
Elektra piek 3 jaar vast

Of registreer je om te kunnen reageren.