Home

Achtergrond 6 reacties

Mercosur-akkoord: de agrarische pijnpunten

De Europese Unie en de Mercosur-landen lijken dicht bij een akkoord over een vrijhandelsverdrag te zijn. Er zijn zorgen over de gevolgen voor de Europese agrarische sector. De agrarische pijnpunten in het nieuwe akkoord op een rij.

Nu er een akkoord lijkt te komen, nemen de zorgen over de gevolgen van de deal voor de Europese agrarische sector toe. Er zou een extra hoeveelheid Zuid-Amerikaanse landbouwproducten op de Europese markt komen. Zorgen zijn er vooral over oneerlijke concurrentie door de lagere prijzen van Zuid-Amerikaanse producten en standaarden als dierwelzijn en voedselveiligheid die niet hetzelfde zijn als die in de EU. De Franse president Macron schreef samen met drie andere regeringsleiders een bezorgde brief naar Jean Claude Juncker. Zij vragen de quotums voor vlees, suiker en ethanol in het te vormen verdrag niet verder te verhogen.

Rundvlees

Onder andere de Europese boerenorganisatie Copa Cogeca maakt zich zorgen over quotum waarmee Zuid-Amerikaans rundvlees goedkoper geëxporteerd kan worden naar de EU. Zo wordt verwacht dat dit quotum met gereduceerde invoertarieven, 99.000 ton bedraagt in het nieuwe akkoord. Een eerder voorstel van de EU was 70.000 ton. Mercosur zou 200.000 ton eisen. In totaal importeerde de EU vorig jaar iets meer dan 340.000 ton rundvlees. Zo’n 80% van deze rundvlees import, ongeveer 270.000 ton, komt al van de Mercosur landen. Het grootste deel is op dit moment wel belast met invoertarieven. Vorig jaar werd ongeveer 65.000 ton geïmporteerd onder een quotum met geen of gereduceerde invoertarieven.

Pluimveevlees

De Europese pluimveevleessector, verenigd in AVEC, voorziet in het nieuwe akkoord een mogelijk importquotum van 90.000 ton voor pluimveevlees. In totaal importeerde de EU vorig jaar 813.000 ton aan karkasgewicht volgens cijfers van de Europese Commissie. Import van kippenvlees vanuit alleen Brazilië was in 2018 meer dan 300.000 ton. Alleen vanuit Thailand kwam meer kippenvlees. De EU produceerde zelf iets meer dan 15 miljoen ton in 2018. Dat is ongeveer gelijk aan de productie in Brazilië en Argentinië samen.

De Europese pluimveevleessector, verenigd in AVEC, voorziet in het nieuwe akkoord een mogelijk importquotum van 90.000 ton voor pluimveevlees. - Foto: Jan Willem Schouten
De Europese pluimveevleessector, verenigd in AVEC, voorziet in het nieuwe akkoord een mogelijk importquotum van 90.000 ton voor pluimveevlees. - Foto: Jan Willem Schouten

Varkensvlees

In het nieuwe akkoord zou ook meer varkensvlees vanuit Mercosur naar de EU mogen komen. In een conceptversie uit 2017 staat een quotum van 12.250 ton met een gereduceerd tarief genoemd. In totaal importeerde de EU vorig jaar zo’n 33.000 ton varkensvlees van over de hele wereld. Mocht het voorgestelde quotum doorgaan, dan maakt dit voor iets minder dan de helft uit van de totale varkensvleesimport. De Unie exporteerde zelf een veelvoud hiervan: 3,8 miljoen ton. Het meeste varkensvlees komt uit Zwitserland (19.000 ton), Servië (3.600 ton) en Noorwegen (2.702 ton).

Ook is er bezorgdheid over de import van bio-ethanol

Suiker en ethanol

Ook de export van suiker vanuit Mercosur naar de EU is onderwerp van gesprek in de onderhandelingen. Er zou een extra quotum komen van 150.000 ton per jaar, met een tarief van € 98 per ton. ‘Te hoog om te concurreren in de Europese markt’, zou een Braziliaanse minister vorig jaar gezegd hebben. Op dit moment is er een quotum met afgesproken tarief van 412.000 ton voor Braziliaanse suiker. Vorig jaar kwam er vanuit alleen Brazilië 6% van de totale suikerimport in de EU.

Ten slotte is er ook bezorgdheid over de import van bio-ethanol. Het laatste voorstel van de EU zou een quotum van 600.000 ton ethanol zijn met gereduceerd invoertarief. De Europese organisatie van ethanolproducenten vindt dat de EU hiermee de eigen pogingen om duurzame brandstoffen te produceren te niet doet.

Laatste reacties

 • Kelholt

  Nederland kringloopland!
  En in Europa wordt alleen al vanuit Brazilië meer dan 300.000 ton kippenvlees geïmporteerd. Alleen vanuit Thailand kwam nog meer kippenvlees. Hoeveel sterren zou dat vlees hebben?
  Eet smakelijk Nederland!

 • Zuperboer

  Is die Brazil chicken 2 of 3 sterren Beter Leven mw. Thieme? Zit dhr von Martels nog in de kamer of slaapt hij?

 • farmerbn

  Het plan is helder. De industrie moet nog winstgevender worden en dat kan door meer te exporteren naar Zuid- Amerika. Door hogere bedrijfswinsten stijgen de belastinginkomsten en daar kunnen boeren mee uitgekocht worden. Burgers die hard werken in de fabrieken kunnen dan lekker uitrusten op het lege platteland. Ik denk dat hier wel een meerderheid voor te halen is bij nauwelijks 2% boerenbevolking.

 • farmerbn

  Nederland is direct voorstander en krijgt daardoor geen extra kadootjes. Frankrijk is vooralsnog tegen en krijgt straks wel kadootjes. Kijk dat is ook politiek bedrijven.

 • Zuperboer

  Juist farmerbn ik zag ze ook al opduiken: De Franse president Macron schreef samen met drie andere regeringsleiders een bezorgde brief naar Jean Claude Juncker. Slim gedaan en de naieve Hollandse exportkampioenen gaan met Sissy Rutte en t onschuldige schoap van Schouten de bietenbrug op. Na de pulsvisserij dient t volgende echec zich aan en de Fransen zullen wel weer een mooie genoegdoening krijgen uit t door Nederland gevulde Noodfonds.

 • veldzicht

  Ik ben helemaal ontroerd dat ik dat nog mee mag maken,Mvr. Thieme maakt zich zorgen over de kippen en varkensboeren doordat ze door met het mercosur akkoord niet meer kunnen concurreren met het goedkope slechtere vlees uit die landen.Alleen geloof ik geen barst van die krokodillentranen om de zorgen voor de boeren ,de zorgen zijn alleen dat het vlees niet duurder wordt wat ten koste gaat van hun streven naar een vleesloze samenleving.

Laad alle reacties (2)

Of registreer je om te kunnen reageren.