Home

Achtergrond

Licht stijgende KAS-prijs bij tamme boerenvraag

KAS wordt deze week weer iets duurder. Er komt een halve euro bij de prijs op: € 23,40 per 100 kilo.

De kunstmestmarkt is in rustiger vaarwater terechtgekomen. Er gebeurt niet veel in de handel. De boerenvraag is zeer beperkt. Dat heeft met de tijd van het jaar te maken, maar zeker ook met de huidige kunstmestprijzen. Die liggen relatief hoog. KAS Nutramon bereikt de bodem dit jaar in vergelijking met voorgaande jaren al vroeg. Eind mei kwam er enigszins verrassend alweer € 0,50 bij de prijs op, tot € 22,90 per 100 kilo. Daarna bleef de notering een paar weken gelijk, maar deze week ging de KAS-prijs opnieuw met een halve euro omhoog: € 23,40 per 100 kilo. Daarmee liggen de prijzen een stuk hoger dan vorig jaar rond deze tijd. Toen noteerde KAS € 21 per 100 kilo.

Lees verder onder de grafiek.

Weinig kunstmest meer uitgereden

De relatief hoge KAS-prijzen corresponderen niet echt met de boerenpraktijk. Het directe kunstmestverbruikt zakt, het meeste werk is gedaan. Er is weinig vraag. Handelaren merken ook dat er regelmatig voor iets lagere prijzen zaken worden gedaan. De ondergrens ligt daarbij op € 22 per 100 kilo.

Dat de prijzen toch niet dalen, heeft een andere oorzaak. De industrie heeft flink op de rem getrapt, omdat KAS nog altijd te goedkoop is in vergelijking met het relatief dure ureum. Dat zorgt eind juni nog altijd voor een na-ijleffect. De komende weken kan KAS ook nog wat verder in prijs stijgen. De licht dalende gasprijzen bieden daarbij geen soelaas. Die remmen hooguit de prijsstijging wat af. KAS wordt duurder.

Lees verder onder de grafiek.

Prijs kali

De markt voor kali is ondertussen zeer stabiel. Vraag en aanbod zijn goed in balans. Kalizout 60% noteert al sinds begin april ongewijzigd: € 33,70 per 100 kilo. Het prijsniveau ligt daarmee bijna € 3 hoger dan een jaar eerder.

Lees verder onder de grafiek.

Tripelsuperfosfaat

Tripelsuperfosfaat is ook niet in beweging te krijgen. Deze meststof noteert ook al maanden € 40,40 per 100 kilo. Ter vergelijking: vorig jaar werd bijna € 5 minder voor tripelsuperfosfaat betaald.

Prognose: lichte prijsstijging KAS.

Of registreer je om te kunnen reageren.