Home

Achtergrond

Krappe aanvoer houdt schapenprijs overeind

Het loopt allerminst vlot in de handel met lammeren en schapen. Op de veemarkt in Leeuwarden zorgde een krappe aanvoer ervoor dat de prijzen niet naar beneden gingen.

Handelaren zien dat de overhouders nog altijd goed in de gewichten zitten. Dat wil zeggen: ze zijn nog altijd aan de zware kant. Hierdoor is voldoende vlees beschikbaar, terwijl het consumptieniveau niet heel erg sterk is. Dat zorgt voor een mindere vraag naar de lammeren, omdat het verwerken van de zwaardere dieren meer werk met zich meebrengt.

Meer zuiglammeren

Daar komt ook nog eens bij dat er steeds meer zuiglammeren worden aangeboden. De aanvoer in Leeuwarden was dinsdag wat minder ruim dan een week eerder, maar de prijzen gingen niet omhoog. Ook de handel in zuiglammeren wil namelijk niet vlotten. Handelaren verwachten dan ook niet dat de prijs op korte termijn een stapje omhoog gaat zetten. Iets wat vorig jaar wel het geval was.

Stabiele prijs hoogst haalbare

Op de markt van dinsdag 11 juni werd voor luxe zuiglammeren € 105 tot € 115 per dier betaald. De notering voor zware ramlammeren (>25 kg.) bleef staan op € 95 tot € 105 per dier. Daarmee blijft die prijs nog onder het niveau van de middelzware rammen staan. Het lijkt er niet op dat hier snel verandering in komt. Gezien de stroeve handel en het zware aanbod lijkt een stabiele prijs het hoogst haalbare.

Prognose: maximaal stabiel.

Meer informatie over de prijzen en aanvoer op de schapenmarkt in Leeuwarden vind je in Boerderij op Maat:  

Rammen > 25 kilo
Slachtschapen
Ooien > 20 kilo
Aanvoer

Of registreer je om te kunnen reageren.