Home

Achtergrond 23 reacties

Het i-woord ligt weer op tafel: inkrimping

De Tweede Kamer boog zich donderdagavond over de gevolgen van de uitspraak van de Raad van State over het Programma Aanpak Stikstof (PAS).

Het i-woord ligt weer op tafel: inkrimping van de veestapel. Zeker nu de Algemene Rekenkamer in een rapport over het mestbeleid constateert dat de milieu-gebruiksruimte eindig is en dat de overheid duidelijke eenvoudige regels moet stellen om het mestprobleem te beteugelen.

De uitspraak van de Raad van State is al weken een hot item in kringen van bestuurders. Niet voor niets kondigde landbouwminister Carola Schouten al direct na de uitspraak aan dat er een crisisteam zou worden ingericht om de ontstane situatie in kaart te brengen en te zoeken naar oplossingen.

Lees ook: Boer en adviseur in onzekerheid over status PAS-vergunning

Niet alleen veehouderij getroffen

Langzamerhand dringt de uitspraak ook door buiten de landbouw. En opeens ontstaat er een teneur dat de hele Nederlandse economie stil komt te liggen als gevolg van activiteiten in de veehouderij.

Dat is natuurlijk aantoonbare onzin. Weliswaar had de Nederlandse veehouderij belang bij het Programma Aanpak Stikstof (PAS), de landbouw was niet de enige sector die vooruit kon met het PAS-systeem dat in 2015 werd opgetuigd. Alle economische activiteiten waarbij stikstofuitstoot ontstaat – inclusief autoverkeer en industrie – hadden belang bij het PAS.

Toen minister Carola Schouten bij de presentatie van haar realisatieplan bij de kringloopvisie de vraag kreeg voorgelegd, of er door de rechterlijke uitspraak niet extra reden was de veehouderij aan te pakken, reageerde ze terecht dat niet alleen de veehouderij getroffen wordt door de uitspraak.

Lastig politiek debat

De energiesector, de industrie, havens, recreatie en woningbouw kunnen er door worden geraakt. Maar ook de aanleg van dijkversterking en hoogwaterbeschermingsprojecten en maatregelen om de CO2-uitstoot te verminderen, zouden door de uitspraak in het gedrag kunnen komen.

En dus is het logisch dat er een lastig politiek debat volgt. Er zullen keuzes moeten worden gemaakt, want de stikstofgebruiksruimte is eindig. De vraag is of je dan kiest voor meer asfalt, of meer industrie, of voor behoud van de veehouderij of van alles een beetje? Een Kamerlid van een regeringspartij zei deze week dat hij moeilijk aan zijn collega’s kon uitleggen dat koeien voor asfalt gaan, of andersom.

Omvang van veestapel

De landbouwwoordvoerders aan de rechterkant van het politieke spectrum willen liefst zo lang mogelijk wegblijven van de discussie over de omvang van de veestapel. Maar zelfs in het regeerakkoord worden ‘volumebeperkende maatregelen’ in de landbouw niet geheel uitgesloten. Al hebben volgens de afspraken tussen de 4 regeringspartijen technische maatregelen de voorkeur. Voor SP, GroenLinks en de Partij voor de Dieren is inkrimping van de veehouderij het begin van een oplossing.

Lees ook: CDA: externe deskundigheid nodig voor stikstofbeleid

Landbouwminister Schouten zal samen met haar collega’s van Infrastructuur en Waterstaat en Binnenlandse Zaken nog een lastige klus hebben om de belangen van verschillende sectoren, en de opvattingen van verschillende politieke partijen bij elkaar te brengen en ook nog in lijn te houden met de jongste rechterlijke uitspraak.

Laatste reacties

 • Trot

  Hoe kun je met minder koeien meer mest hebben o ja op papier door grond uit te putten door onder bemesting o ja ook boeren onderwaarderen Gaan we ook stoppen met import van dier onvriendelijk geproduceerde eieren vlees melk onder betaalde collega’s uit buiten hele eindelijk honger en dan.?

 • Of is de inkrimping van de veestapel nodig om de ontstane hoeveelheid ruimte die er dan vrij komt binnen de PAS te gebruiken voor die sectoren die nog niet onder de PAS zitten maar er wel onder horen qua uitstoot zoals het vliegverkeer.

 • overmars1

  De vrijstelling derogatie zullen wij kwijtraken!

 • Zuperboer

  Status quo vastleggen en betalen voor elke kg stikstof, zo werkt onze rechtsstaat. Anders naar het EU hof. Tijd van knipmessen is voorbij. Boeren hebben met hard werk deze ruimte verdiend en fe tijd van ontneming is voorbij.

 • Alco

  Het hele stikstof beleid is door Natuurmonumenten opgerakeld.
  Voor miljarden is er grond aangekocht en vooral bij veengebieden is het één grote rotzooi.
  Dat er weelderige groei is zeggen zij dat het ligt aan de stikstof uitstoot.
  Waarom kan dan er op schrale gronden wel een goede biodiversiteit zijn.
  Als men daar iets moois van wil maken zullen ze decennia lang het product wat er groeit moeten afvoeren, dan ontstaat er vanzelf een biotoop met bloemetjes en bijtjes.
  Je ziet het zelfs in gazons.
  Waar het product afgehaald wordt en niet wordt bemest wordt het allemaal bloemetjes.
  Zijn we nu allemaal zo dom!!!!!!

 • Vhouder

  ze willen van ons af

 • deB.

  Nogmaals, we zijn een stel ongelooflijke sukkels!
  We laten onze bedrijven inkrimpen en opdoeken, door beleid waar de waarheid onder de tafel wordt geschoven. (we zijn de meest groene kringloopsector) En de leugens en listen liggen bovenop de tafel!

  Tot wanneer laten wij dit over onze rug uit-en kapot spelen!


  NOGMAALS ZE HEBBEN RUIMTE NODIG VOOR ANDERE SECTOREN! Niet meer en niet minder

  Vhouder, ze willen niet van ons af....ze hebben ons gewoon nodig

 • maiskolf

  wanneer zou het besef komen dat ze ons nodig hebben????

 • zal straks er wel bereidheid zijn onder de boeren om naar den haag te gaan en de boel plat te gooien? wanneer is genoeg genoeg ? de fransen leggen het land al plat als er bij hun een scheet dwars zit!!!!

 • Maas1

  Ik moet nog zien dat ze de rit uitzitten.Er zijn (te) veel stapelingen van problemen.Het klimaat akkoord komt er ook aan,nou dat zal ook wel weer " feest" zijn. Veel volksvertegenwoordigers hebben weinig bewegings vrijheid,veel draaid om o.a. partij belang. En bovenal dicteren er maar enkele de richting. Als ze het vol houden petje af,maar ik geloof er niet veel van. Of je nu FvD hebt gestemd bij de provincialen of niet,ik in ieder geval niet,die hele stembus gang is een aanfluiting voor wat men hier noemt democratie.FvD werd groot en waar zitten ze in de provincie,je moet ze met een lampje zoeken. Dat noemt men democratie krijg de rambam het is pure volksverlakkerij.En daar komen de protest stemmen vandaan,mensen zijn het zat! En dat geeft uiteindelijk een versplinterd politiek landschap,een kwetsbaar land tot gevolg,het vaasje is het gevolg!

 • jan4072

  @18:50 We zijn een jaar of 35 geleden ook al eens onderweg geweest voor echt massale demonstratie in Denhaag. Toen kwam het zover dat het leger tegenover ons stond. Als er weer zo'n grote massale boeren demonstratie komt dan ga ik er vanuit dat weer heel snel het leger erbij gehaald wordt om ons tegen te houden.

 • Maas1,dat is het partijkartel allemaal draaien zoals Rutte wil dat ze draaien. Het vaasje staat allang op barsten wie gelooft die draaikont Rutte nog.

 • deB.


  Ze hebben ons nu al nodig!! Maar......Zo'n LTO zit aan de verkeerde kant van de tafel! Met een kluitje worden die pluche gangers het riet in gestuurd.

  Als ze onze stikstofruimte nodig hebben, moet de overheid betalen en vergoeden, ipv nu met eerst fosfaatrechten, en nu de PAS en straks de methaan....alleen maar instrumenten om onze ruimte in te pikken.
  Waarom??? omdat wij ze geen stro breed in de weg leggen!

 • kraats

  Natuur gebieden opheffen, rooien, kappen en/of verplaatsen naar denemarken, Schiermonnikoog of ver-weg.

 • Maas1

  @ 19.40 FvD heeft ook een partij boter op het hoofd,geen programma en dan de provinciën in.
  @jan4072
  Je heb het recht op demonstratie!

 • Gat

  Uit de eu stappen! Klimaat akkoord van parijs prullenbak in. Houdt die eindoze geldstroom naar zuidelijke landen in je eigen knip. Ga handelen met landen die eu niet boycot. Dat macht ego trippertjes daar in brussel. Ben je van de pas af en dat achterlijke klimaatakkoord!

 • agratax.1

  Wie zijn de veroorzakers van de N depositie en andere schadelijke uitstoot? Het antwoord in de Den Haag is eenvoudig De Boer ik zou zeggen de boer wordt gedwongen om deze vervuiling te maken om het giga aantal mensen van goedkoop voedsel te voorzien. Gelukkig krijgt de wegenbouw en de woningbouw ook n og een sneer uit de pan, ook zij moeten net als de boer zorgen voor het leveren van hun producten tegen minimum prijzen en alweer om het giga aantal mensen te behagen. Mijn conclusie kan alleen maar zijn "Er zijn te veel mensen op een te klein stukje land en zij willen allemaal veel te veel (leuke) dingen.

 • famboenink@hetnet.nl

  de rechtse landbouwwoordvoerders doen er verstandig aan als 30 procent krimp melkvee stapel schijnbaar een groter mestprobleem veroorzaakt met veel regels
  kunnen ze er beter voor pleiten om de mestgebruiksnormen van 1990 in te voeren
  kijk nu hebben we weer een leuke discussie

 • veldzicht

  Vanmiddag nog door Z.H. gereden ,een groot gedeelte met mooie boerderijen,verzorgde landerijen ,koeien en schapen,al om holland op zijn mooist.Kom je weer zo,n smerig weidevogel gebied tegen,een grote ruige bende ,geen beest te zien alleen ridderzuring,biezen , riet en andere ruige troep,en volgens mij gaat er geen vogel zitten in die bende ,de jonge kuikens lopen zich helemaal vast in dat lage gras,Voor mij onbegrijpelijk hoe ze in enkele decennia ons eens zo mooie landje zo kunnen verpesten.

 • Maas1

  De 31% stikstof depositie uit het buitenland is toch wel een bijzonder mee gewogen instrument.Als souverijn land kunnen wij een ander land geen dwingende redenen opvoeren om hun economische activiteiten aan te passen dan wel te reduceren voor onze eigen belangen en economische activiteiten. Andersom kan ook niet maar dat gebeurt hier feitelijk wel. Wij moeten als soeverijn land onze economische activiteiten reduceren ten gunste van de economische activiteiten van naburige landen terwijl daar geen enkele invloed op van toepassing kan zijn.
  Zeer bijzonder dat de o.a. de windrichting onze economische activiteiten bepaald!

 • Bolder01

  Weer inkrimping op tafel,,,, DAN EERST DE KOEIEN WEG DIE MET VOOR KENNIS ZIJN AANGEVOERD , zijn ze. In denhaag nou allle maal van de pot gerukt

 • Gat

  78% van onze lucht bestaat uit stikstof. Daarbij ze zullen nooit alle boeren het land uitjagen. Want, anders hebben ze geen gemakkelijke bevolkingsgroep om van alles de schuld te geven!

 • koestal

  De veehouderij wordt slachtoffer,dat is zeker.

Laad alle reacties (19)

Of registreer je om te kunnen reageren.